15 Nisan 2013 Pazartesi

Balkabaklı Baharatlı Browni


Mutlu haftalar :)
Bir lezzet bombası ile karşınızdayım haftanın bu ilk gününde..
Tarif defterimde, nereden aldığımı yazmadığım geçen yıla ait bir tarif buldum sayfalarını karıştırırken..
Hala buzdolabında biraz balkabağı varken ve artık balkabağı için çok az zaman kalmışken hemen paylaşayım dedim..
Tarçın ve yenibahar aroması ve içindeki azıcık çikolatası ile balkabağının aroması nefis bir tat bırakacak damaklarınızda..
Muhakkak deneyin ve bu lezzetin tadına varın derim..

Malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı krema
50 gr. çikolata
2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı un
1 su bardağı damla çikolata
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilin
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
3 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı:
Krema kaynama noktasına kadar ısıtılıp çikolata ile karıştırılır..
Yumurtalar ve şeker çırpılıp sırasıyla çikolatalı krema, sıvıyağ, un, kabartma tozu ve vanilin eklenerek karıştırılır.
En son balkabağı püresi, damla çikolata, tarçın, yenibahar ve hindistan cevizi eklenerek kek karışımı hazırlanır ve uygun boyutlardaki yağlanmış unlanmış tepsiye dökülüp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir..
Kürdan testinde hafif ıslak kalacak şekilde çıktığında fırındn çıkarılıp dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun...




12 Nisan 2013 Cuma

Balkabaklı Pasta


Merhaba..
Rabbimizin bereketi yağmur ile uyandık bu sabah... Hayırlı ve bereketli cumalar diliyorum... Gönüllerimizden geçenleri hayırlısı ile versin Allah' ım cumanın yüzü suyu hürmetine...
Haftanın son iş gününde damaklarımız sonunda yapabildiğim Balkabaklı Pasta ile şenlensin istedim..
Bugün yaparım, yarın yaparım, kabak bitti bir dahakine yaparım derken sonunda yaptım gitti:)
Geç kaldığım için özür diliyorum :D

Malzemeler:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı un
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilin
Arasına:
1 paket kremşanti
250 gr. balkabağı püresi
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
3 çorba kaşığı damla çikolata
Üzeri için:
1 paket kremşanti
Küp doğranmış kabak tatlısı
Hindistan cevizi

Yapılışı:
Pandispanya için; yumurtalar ve şeker mikserle çırpılıp, süt, sıvıyağ, kabartma tozu, vanilin ve un eklenerek kek karışımı hazırlanır..
Küçük boy borcam altına daire kesilen yağlı kağıt konulup, kenarları yağlandıktan sonra kek karışımı içine dökülür ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir.
Arası için; püre haline getirilmiş kabak tatlılarına bir poşet köpürtülmüş şanti, damla çikolata, hindistan cevizi ve ceviz kırıntıları eklenip karıştırılır..
Fırından çıkıp soğuyan pandispanya ikiye kesilip, süt ile hafif ıslatılır ve kremşantili kabaklı karışım arasına sürülüp ikinci kat kapatılır..
Krem şanti ile sıvanan pastanın üzeri küp doğranmış kabaklar ile süslenip, hindistan cevizi serpilerek tamamlanır ve buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis yapılır..

Afiyet olsun..

11 Nisan 2013 Perşembe

Susamlı Papatya Kurabiyeler


Merhabalar..

Gelecek, geliyor, geldi derken bahar yağmurlarıyla geldi :) Yağmurlu bir sabahtan günaydın selamlar herkese..
Çayınızın yanına nefiss kurabiyeler olsun istermisiniz.. Çabuk bayatlamasın, misafirlerinizi ihya etsin, bereketli olsun...
İşte size o tarif..
Şiddetle öneriyorum..
Papatya kalıbımı canım Papatyam göndermişti zevkle kullandımm :)

Malzemeler:
2 yumurta (1 tanesinin akı ayrılacak)
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
90 gr. tereyağ veya margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 pk. vanilin
1 pk kabartma tozu
3-4 su bardağı un

Üzeri için;
1yumurta akı
Susam

Yapılışı:
Yoğurt, yumurta ve sıvıyağ çırpılır, üzerine 4 çorba kaşığı un ilave edilir karıştırılır. Yumuşamış tereyağ, şeker, kabartma tozu ve vanilin eklenir, azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur.
Elde edilen hamur buzdolabında 15 dk. dinlendirilip ikiye ayrılır ve merdane ile açılıp papatya kalıp ile kesilir.
Tepsiye sıralanan kurabiyelerin üzerine yumurta akı sürülüp göbeklerine susam doldurulur ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişirilir..

Afiyet bal şeker olsun..

10 Nisan 2013 Çarşamba

Muzlu Ispanaklı Kremşantili Kek


Merhabalar..
Baharın kendini göstermesi ile birlikte buzluğumuzdaki stoklar azalıyor, yerini tazeleri alıyor.. Hamd olsun Rabbimizin verdiği nimetlere..
Ispanakta tezgahlarda kalmaya devam ediyor sebzelerden bol bol değerlendirmeli...
Hepimizin bildiği ve en az bir kez denediği bir tarif var bugün sırada..
Ispanaklı Kek :)

Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
2 su bardağı çiğ ıspanak
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2 adet muzun rendesi
Üzeri için:
1 paket krem şanti
2 adet muz
File antep fıstığı

Yapılışı:
Ispanak susuz ve yağsız bir tavada suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kavrulur, bir kenarda soğutulur.
Soğuyan ıspanak blendıra alınıp, yağ ve süt ile çırpılır.
Yumurtalar ve şeker mikserle çırpılıp üzerine, ıspanaklı yağlı karışım, kabartma tozu, vanilin, muz rendeleri ve un eklenerek kek karışımı elde edilir.
Kek karışımı yağlanıp unlanmış borcama yada herhangi bir kek kalıbına dökülüp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişirilir.
Fırından çıkıp soğuyan kekin üzerine muz dilimleri sıralnıp, köpürtülmüş şanti ile kaplanır. File fıstıklarla süslenip dilimlenerek servis yapılır..

Afiyet bal şeker olsun :)


9 Nisan 2013 Salı

Pastırmalı Pide



Merhabalar ...
Sevgili Meliha'cığım nefiss kıymalıları yapınca dedim patlatayım mı bir pastırmalı bende :)
Geçtiğimiz günlerde annemle otururken hadi yapalım deyip yaptığım bir pide geleneksel tarifle oluştu :) Çeşitlendirmek mümkün.. Ben pidelerimin üstüne annemin köyden getirdiği köy yumurtalarından koydum
Buyrun afiyet olsun..

Malzemeler:
5 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığınca Ilık su
İçi İçin:
Pastırma
Üzeri için:
Yumurta
Yapılışı:
Hamur için yoğurma kabına alınan malzemeler ile kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Üzerine nemli bir bez örtülen hamur sıcak bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Mayalanan hamur iri bezelere ayrılıp merdane ile açılır ancak fazla inceltilmeyecek..
Ortasına pastırma konulup iki yanına katlanır. Yağlı kağıt serili tepsiye sıralanır. 175 dereceye önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakılan pideler fırına girdikten 15 dakika sonra pidelerin açık kalan göbeklerine her bir pide için bir tane çırpılmış yumurta gezdirilip kızarana kadar pişirilir..
Pişen pidelerimiz ılındıktan sonra dilim dilim kesilip servis edilir .

Afiyet bal şeker olsun :)

8 Nisan 2013 Pazartesi

Çilekli Browni Muffin


Merhabalar..
Geçtiğimiz hafta benim için biraz durgun geçse de bu haftaya süper bir başlangıç yapalım istedim..
Papatya' mın önderliğinde yaptığımız ortak yayınlara bir yenisini daha ekledik ve bu harika muffinleri pişirdik...
Çileğin, çikolatanın ve baharın tadını bu harika muffinlerle çıkartınız efendim :)

Malzemeler:
1 kase küp doğranmış çilek
4 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 kutu krema
200 gr. çikolata
2 tepeleme çorba kaşığı kakao
3 tepeleme çorba kaşığı kekun
1 pk. vanilya parçacıklı vanilin

Yapılışı:
Küp küp doğranmış çilekler bir kaba alınıp bir kaşık una bulanır ve bir kenarda bekletilir.
Krema kaynama noktasına kadar ısıtılıp, çikolatalar içine kırılı hızla karıştırılıp çikolatalı krema elde edilir.
Yumurtalar ve tozşeker mikser ile iyice çırpılır, kakao, vanilin, çikolatalı krema ve kekun karışıma ilave edilerek elde edilen kek karışımı muffin kaplarına yada kağıtlarına paylaştırılıp üzerine una bulanmış çilekler eklenir ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir..
Fırından çıktıktan sonra çikolataya çikolatalı granüle kaplanmış çileklerle süslenip servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun :)

3 Nisan 2013 Çarşamba

Patatesli Gözleme



Merhabalar..
Annemin ellerinden nefis gözleme bugün sizlerle :) Annem hazırladı ben pişirdim hep birlikte afiyetle yedik :) Ellerimize sağlık :)

Malzemeler:
Hamur İçin:
2 su bardağı un
2 su bardağı tambugday unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 yumurta
Ilık su

İç Malzemesi:
5 adet haslanmış patates
2 adet soğan
Tuz, karabiber
su

Yapılışı:
Hamur için verilen tüm malzemeler karıştırılıp azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ve hafif sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzerine nemli bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.
İç malzemesi için patatesler rendelenip bir kaba alınır üzerine soğanlar yemeklik doğranıp eklenir, tuz ve karabiberi eklenip katı muhallebi gibi bir kıvam alana kadar su eklenerek iç harç elde edilir.
Dinlenen hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılıp üstlerine bolca un serpilir. Bir beze oklava veya merdane ile incecik açılıp arasına iç harçtan kaşık ile sürülüp yarım ay şeklinde kapatılır ve yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirilir..
pişen her gözlemenin üzeri tereyağ ile hafif yağlanıp sıcacık servis yapılır..

Afiyet bal şeker olsunn:))

1 Nisan 2013 Pazartesi

Elmalı Turta



Merhabalar :)
Haftaya biraz hızlı başladım ve burayı ihmal ettim birazcık :) Haftaya açılışımı nefiss emalı turtam ile yapıyorum önceden de hazırlamıştım ama fotoğrafını düzenlemek ve anneciğimin isteğini karşılamak adına tekrar pişirdim :)

Malzemeler:
Hamuru için:
2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
90 gr. tereyağ veya margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 pk. vanilin
1 pk kabartma tozu
3-4 su bardağı un
İç malzemesi:
5 ad. orta boy elma
3 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için;
1 yumurtanın sarısı

Yapılışı:
Elmalar küp küp doğranır, teflon bir tavaya alınır üzerine tozşeker ve tarçın eklenip sotelenir, soğumaya bırakılır.
Hamur için; yoğurt, yumurta ve sıvıyağ çırpılır, üzerine 4 çorba kaşığı un ilave edilir karıştırılır. Yumuşamış tereyağ, şeker, kabartma tozu ve vanilin eklenir, azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur.
Hamurun üçte biri ayrılır büyük hamur merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır (ben borcamda yaptım ) Yağlanmış unlanmış tepsiye yayılır. İçerisine pişirilip soğutulmuş elma eklenir. Kalan hamur da merdane ile açılır, şeritler halinde kesilir meyvelerin üzerine kafes şeklinde yerleştirilir.Ben hamurun kafeslerden artan kısmı ile tam birleşim noktalarına papatyalar kondurdum...
Kafes hamurlarının ve papatyaların üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülür.
170 dereye önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Fırından çıkıpsoğuyunca dilimlenerek servis yapılır..

Afiyet bal şeker olsuun:))