29 Kasım 2013 Cuma

Kremalı Revani Tatlısı


Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı irmik
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilin
5 çorba kaşığı un
Kreması için:
3 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 pk. vanilin
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 çorba kaşığı nişasta
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1 dilim limon
Üzeri için: Hindistan cevizi

Yapılışı:
Yumurtalar ve şeker 5 dk. çırpılıp sırasıyla irmik, kabartma tozu, vanilin ve un eklenerek spatula ile söndürmeden revani harcı hazırlanır. Yağlı kağıt serili tepsiye dökülüp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında pişirilir.
Şerbet malzemeler bir tencerede kaynatılıp bir kenarda bekletilir.
Kreması için; süt, şeker, vanilin, pirinç unu ve nişasta çırpılıp ocağın altı yakılır, göz göz olana kadar pişirilir, soğutulur.
Pişen revani keki soğuduktan sonra enine ikiye kesilip alt kısım tepsiye alınıp şerbetin yarısı dökülür üzerine kremanın yarısı serilip diğer kat üzerine kapatılır. Kalan şerbet dökülür. Şerbeti çeken kekin üzerine kalan kremada serilip hindistan cevizi ile kaplanır.
İki saat dinlendirilip dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun..

27 Kasım 2013 Çarşamba

Kanlıca Mantarlı Milföy Börek


Malzemeler:
10 adet milföy karesi
İç malzeme için:
300 gr. kanlıca mantarı
1 adet soğan
1 adet kapya biber
1 adet yeşil biber
1 çay bardağı menemenlik domates
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Sıvıyağ
Üzeri için: kaşar peyniri

Yapılışı:
Milföy hamurları yumuşaması için bir kenarda bekletilir.
İç harç için; soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağda tuz ile pembeleştirilir. Küp doğranmış kapya ve yeşil biber, menemenlik domates eklenip sotelemeye devam edilir.
En son doğranmış mantarlar, tuz, karabiber, kırmızı toz biber eklenip suyunu salıp çekene kadar sotelenir.
Yumuşayan milföy kareleri paralel iki tarafından birleştirilip kenarları bastırılır oluşan oyuk mantarlı iç ile doldurulup yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralanır.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir.Fırından almadan evvel üzerlerine birer dilim kaşar peyniri konulup peynir eridikten sonra fırından çıkarılır, servis edilir.

Afiyet olsun..


26 Kasım 2013 Salı

Limonlu Fındıklı Rulo Tatlı


Merhaba..
Hava kapalı ve soğuk olunca mütemadiyen kek yada şerbetli tatlı düşüyor aklıma :)
Mutfaktan yayılan o güzel kokular içimi ısıtıyor, mutlu ediyor. Bu sebeptendir ki birşeyleri bahane edip edip pişiriyorum tatlıları kekleri. Kimse de şikayetçi değil hani :)
İşte bugünde öyle bir tatlı var.. Annemin Oktay Usta' da görüp not almadığı ve bana da kurabiye deyip deli gibi tarif arattırıp, "kız şerbetli tatlıydı o" dedikten sonra tarifi bulduk ve yaptık :)
Şiddetle tavsiye ediyorum bu nefis tatlıyı hem lezzet olarak, hem görsel olarak güzel bir seçim olacaktır..

Malzemeler:
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı irmik
1 pk. vanilin
1 pk. kabartma tozu
Aldığınca un
Arası için:
Limon kabuğu rendesi
İnce çekilmiş fındık
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 dilim limon

Yapılışı:
Yoğurma kabına yumurtalar, süt ve sıvıyağ alınıp çırpılır.
Ayrı bir kapta un hariç kuru malzemeler karıştırılıp, yumurtalı karışıma eklenerek yoğurmaya başlanır.
Azar azar un ilave edilerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur yoğrulur.
Tezgaha yağlı kağıt serilip hafif un serpilir ve hamur dikdörtgen şeklinde açılıp fındık serpilir ve limon kabuğu rendesi gezdirilip yağlı kaşıt yardımıyla rulo sarılır, buzdolabında 30 dk. dinlendirilir.
Dinlenen hamur 1 cm. eninde kesilip yağlanmış fırın tepsisine dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
Tatlı fırındayken şerbet malzemeleri bir tencerede kaynatılır.
Fırından çıkan tatlının üzerine sıcak sıcak şerbeti verilir. Hem tatlı hem şerbet sıcak olacak.
Şerbetini çeken tatlı fıstık ile süslenip servis edilir.

Afiyet olsun..



25 Kasım 2013 Pazartesi

Çikolatalı Tatlı Çörek


Merhaba..
Yepyeni bir haftanın ilk gününden selamlar herkese..
Tüm öğretmenlerimizin, 24 Kasım öğretmenler gününü tekrar kutluyorum.. İyiki var öğretmenlerimiz..
Yazılarıma yine aralar vermeye başladım ama kızıma yapılan 1 yaş aşıları biraz ağır geldi, sorunlu günler yaşadık.. Çok şükür daha iyi artık.. Sağlık olsun diyorum..
Bugün sizlerle nefis çikolatalı çörekler paylaşacağım.. Damaklarınızda nefis bir tat bırakacağın ahiç şüphem yok :) Denemeniz dileği ile..

Malzemeler:
12 adet çörek için:
250 gr. un
Yarım paket yaşmaya
100 gr. tereyağ
2 yemek kaşığı tozşeker
1 fiske tuz
1 çay bardağı süt
2 yumurta
Arasına: damla çikolata
Üzeri için: pudra şekeri

Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz şeklinde açılır. Maya şeker ile birlikte eklenip, süt ile yumuşatılır.
sırasıyla tereyağ, tuz ve yumurtalar eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulur.
Üzeri kapalı bir şekilde 1 saat dinlendirilir.
Bir saatin sonunda hamur bezelere ayrılıp, ortalarına birer çorba kaşığı damla çikolata konup kapatılır ve yuvarlanır.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizilen çörekler 10 dk. tepside mayalandırılır.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir.
Pişip fırından çıkan ve soğutulan çöreklerin üzerine pudra şekeri elenip servis edilir..

Afiyet olsun..

21 Kasım 2013 Perşembe

Kanlıca Mantarı Kızartması


Merhaba..
Artık Kastamonu' lu olduğumu bilmeyen yok sanırım. Eşimin işi sebebi ile Gümüşhane' de yaşıyoruz malum memleket kokusuna hasret kaldık. Eşim kurban bayramında Kastamonu' ya gittiğinde sağolsun poşet poşet memleket kokusu getirdi bana.. Tereyağ, ekmek, bazlama, bandumalık yufka, simit ve miss gibi kanlıca mantarı. Hamd olsun yağışlar bol olunca kanlıca da çok olmuş bu sene, her köşe başında satılıyormuş küçük sepetlerde..
Gelir gelmez mantarlar ilk önce kızartmasını yaptım aşağıdaki soframda birde simit tiridi yaptım ki off değmeyin tadına :)

Kalan mantarlarımı da burada tarif ettiğim gibi salamura yaptım, böreklerde vs kullanmak için..
Burada da sofram var :)

Malzemeler:
Kanlıca mantarı
Tuz
Sıvıyağ

Yapılışı:
İstenilen miktarda kanlıca mantarı yıkanıp temizlenir, kağıt havlu yardımıyla fazla suyu çektirilir.
Bol miktarda sıvıyağ kızdırılıp tuzlanan mantarlar yağda kızartılır.

Afiyet olsun..


19 Kasım 2013 Salı

Çifte Peynirli Süt kaymaklı Börek


Merhaba,
Ev halkını mis gibi kokularla uyandırmayı sevenlerdenmisiniz ?
Daha uykuları açılmadan, gözlerini ovuşturarak ne pişirdin hayatım/kızım/ablacım/annecim şeklinde sorular sormaları hoşunuza mı gidiyor?
O zaman öyle pratik ve lezzetli bir tarifim var ki sizlere hmmm miss :)
Malum kahvaltı günün en önemli öğünü, o halde en güzel şekilde hazırlanmalı :)

Malzemeler:
5 adet yufka
Arası için:
125 gr. tereyağ erimiş soğumuş
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı süt kaymağı
İç malzemesi:
100 gr. beyaz peynir

100 gr. çeçil peyiri
Üzeri için:
1 yumurta
1 çay kaşığı pekmez

çörekotu

Yapılışı:
Yufkalar tezgahın üzerine serilip eşit bir şekilde dörde bölünür.
Eritilip soğutulmuş margarinin içerisine sıvıyağ ve süt kaymağı eklenip çırpılır.
İç malzeme için; Beyaz peynir dilimlenir, çeçil peynirleri tellendirilir.
Yufkaların her bir yaprağına yağlı karışımdan sürülür, alta çeçil, üste beyaz peynir gelecek şekilde peynir döşenip rulo şeklinde sarılır.
Yağlı kağıt serili tepsiye sıralanır
üzerlerine yumurta pekmez karışımı sürülüp, çörekotu serpilir ve 175 derece fırında kızarana dek pişirilir..


Afiyet  olsun :)

15 Kasım 2013 Cuma

Kurabiye Çeşitlemeleri

Merhaba..
Hayırlı günler, hayırlı cumalar tüm okuyucularıma..
Sevdiklerimizi mutlu etmeyi severiz değil mi?
Kendi adıma çok severim, elimden geldiğince de sevindirmeye mutlu etmeye çalışırım..
Maddi değeri olan hediyelerden çok kendi el emeğimle yaptığım şeyleri hediye etmeyi severim.. Bu yüzden özel günlere, mutlu anlara muhakkak bir katkı yapar, yüzlerdeki mutluluk ve tebessümler ile mutlu olurum :)
Biriktirdiğim fotoğraflarımda baktım ki özel günlere yaptığım bir çok kurabiye var ilk ve en özel üç tanesini sizlerle paylaşmak istedim.. Daha önce denediğim tariflerle hazırlanmış, yüzlerde güller açtıran bu kurabiyeler sizlerle bugün..

İlk olarak annem yeni evine taşındığında eski komşuları güle güle oturun a gelmişti bende günün anlam ve önemine binaen üzerinde "güle güle otur Necoş" yazan bu kurabiyeleri hazırlamıştım.. Bu sofrada ikram etmiştik misafirlerimize..

İkinci kurabiyelerim güzel bebeğim Elif Nisa' mın doğum gününde hazırladığım Ayak ve 1 kurabiyeler..

Son olarak da kıymetli ablamın nişanı için hazırladığım kalpli ve yıldızlı kurabiyeler...

İşte sevdiklerimizi sevindirmenin kolay bir yolu :)

11 Kasım 2013 Pazartesi

Fındıklı Pembe Kurabiye

SAM_3999

Merhaba....
Herkese mutlu haftalar diliyorum... İnşallah bereketli, bol kazançlı, sağlık dolu, güzel bir hafta geçiriz.
Bu hafta sonumuz bizim için hayırlı işler ile geçtiğinden oldukça yüksek moralliyim :)
Bir de acemi  tarafından da olsa bir dikiş makinesi edindim, hiç birşey bilmiyor olsam da oldukça azimliyim. Kızıma birşeyler yapmak, ufak tefek onarımlar yapmak kısacası kendime yeni bir uğraş edinmek istedim. Yardımlara açığım :)
Gelelim tarifimize.... Mis gibi fındık kokulu pembiş kurabiyeler yaptım size :)
Kerebiç kalıpları ile hazırladığım bu kurabiyeler beğeninizi kazanır umarım :)

Malzemeler:
200 gr. Margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
1 pk. Kabartma tozu
1 paket vanilin
3, 5 su bardağı un
Çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası

Yapılışı:
Margarin yoğurma kabına alınıp  oda sıcaklığında  yumuşatılıp üzerine sıvıyağ, pudra şekeri, nişasta, kabartma tozu ve vanilin alınır, harmanlanır. En son un, fındık ve gıda boyası da eklenip iyice yoğrulur.
Elde edilen kurabiye harcı hafif yağlanmış kerebiç kalıplarında şekillendirilip yağlı kağıt serili tepsiye sıralanır.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir.

Afiyet olsun..




8 Kasım 2013 Cuma

Kıymalı Rulo Poğaça

Merhaba..
Herkese hayırlı cumalar dilerim..
Gönlünüzden geçen tüm hayırlı dualar kabul olunsun inşallah..
Haftanın çoğumuz için son iş gününde haftasonu kahvaltılarınızı renklendirecek, lezzetlendirecek nefis poğaçalar paylaşacağım...
Yanına bir bardak çay, domates dilimleri ve salatalık daha ne isteyelim değil mi ama :)

Malzemeler:
5 su bardağı un
1 pk. instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta akı
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
Yoğurmak için ılık su

İç Malzemesi:
200 gr. kıyma
1 adet soğan
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
Mavi haşhaş

Yapılışı:
Hamur için, un yoğurma kabına alınıp tuz ile harmanlanır. Ortası havuz yapılıp maya, yumurta akı, sıvıyağ ve süt eklenip yoğurmaya başlanır. Ilık su ilave ederek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğrulur.
Hazırlanan hamur üzerine nemli bir bez örtülerek bir kenarda dinlendirilir.
İç malzeme için: Soğanlar yemeklik doğranıp az sıvıyağda pembeleştirilir, üzerine kıyma alınıp tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilerek kavrulur. Soğutulur.
Dinlenen hamur üç parçaya ayrılıp her parça unlanmış tezgahta merdane ile 1 cm. kalınlığında açılıp sekiz eşit parçaya kesilir, her parçaya kıyma pay edilip rulo sarılır. Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanıp bütün minik rulolar fırın tepsisine sıralanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çatalla çizilir. Mavi haşhaş serpilip önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun..

7 Kasım 2013 Perşembe

Keçi Peynirli Ezme Salata

SAM_4096

Merhaba..
Herkese keyifli günler diliyorum..
Kızıma yedirmek için aldığım keçi peynirinin fena müptelası olduk. Annem "görüyormusun şu kızın hikmetini alıştırdı anasını keçi peynirine" diyor. Diyor, çünkü ağzıma sürmez istememmmm diye tuttururdum :)
Sıcak bir dilim ekmeğin üzerine sürüp çay eşliğinde krallara layık bir kahvaltı keyfi yapmak, makarnama katmak, çorbanın üzerine rendelemek gibi çeşitlendirdim son ürünüm de bu salata oldu..
Nasıl mı?

Malzemeler:
100 gr. keçi peyniri
2 çorba kaşığı yoğurt
2 adet közlenmiş kapya biber
2 adet közlenmiş patlıcan
2 adet domates
1 tutam maydonoz
1 tutam mor reyhan
Tuz, karabiber
Zeytinyağı

Yapılışı:
Keçi peyniri (bana göre) fazla tuzlu olduğundan 30 dk. kadar suda bekletilip, rendelenir.
Domatesler kalın dilim yapılıp tavada arkalı önlü sotelenir, kabukları ayrılıp içi minik minik doğranır.
Közlenmiş biberler ve patlıcanlar da domatese eklenip bıçakla sürekli vurarak ezme haline getirilir. İyice parçalanan sebzeler bir kaba alınıp, ince kıyılmış maydonoz, mor reyhan, yoğurt, rendelenmiş keçi peyniri ve tuz karabiber ile harmanlanır. Zeytinyağı da ilave edilip servis tabağına alınır.

6 Kasım 2013 Çarşamba

Jülyen Sebzeli Makarna


Merhaba..
Makarnayı sevmeyen yok sanırım, hatta hergün olsa yerim diyenler de çoğunlukta :)
Kıymalı, domatesli, salçalı, tereyağlı mis gibi tadına doyulmaz. Şekil şekil, hatta renk renk makarnalar. Ruh halime göre şeklini seçtiğim, hatta beğenmediğim modelse yemek bile istemediğim makarna soframın vazgeçilmezleri arasında :) Akşam güzel bir film varsa, keyifler yerindeyse yaparım hemen bir domates soslu kaşıklarız eşimle :) Ohh miss.. Hatta postu yazarken bile canım istedi eşim gözüme bakmaya başladı :)
İyice abartmayalım tarifimize geçelim... Sebzeli eriştemde olduğu üzere bu sefer makarnayı bol sebzeli yapayım dedim, domates sosu, kıyma, soğan, biber ve havuç ekledim nefis bir makarnamız oldu :)
Geleyim tarife artık dimi...

Malzemeler:
Yarım paket makarna
Haşlamak için sıcak su
Tuz
Sıvıyağ
1 küçük soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet çarliston biber
1 adet havuç
1 su bardağı domates püresi
100 gr. kıyma
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Derin bir tencerede kaynayan suya makarna, tuz ve az sıvıyağ eklenip makarnalar haşlanır.
Süzülüp bir kenara alınır.
Bir tencerede tereyağ eritilip, ay ay doğranmış soğanlar kavrulur, sırası ile kıyma, jülyen doğranmış biberler, havuç, domates, tuz ve karabiber eklenip kavrulur. Pişen sebzeli karışıma süzülmüş makarnalar da eklenip birkaç kez döndürülür. Servis tabağına alınıp, sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun..



4 Kasım 2013 Pazartesi

Pirinç Pilavlı Ankara Tava


Merhaba..
Yeni haftanın ilk gününde ayrıca yeni bir yılı da karşıladık.. Bugün yepyeni bir hicri yılın ilk günü hepimize mübarek olsun. Ramazan ayından sonra en güzel ay olan Muharrem Ayı' nı Rabbimize layık birer kul olarak geçirmeliyiz. Bol bol dua ve tevbe-i istiğfar etmeli Rabbimizle yakınlaşmalıyız.
Hicri yılın ilk gününü oruçlu olarak geçiriyor, iftar sofralarımız için nefis bir tarif veriyorum sizlere..
Ankara tava arpa şehriyesi ile yapılıyor genellikle ama ben Oktay Usta' da gördüğüm şekli ile pirinç pilavı ile hazırladım bu kez..

Malzemeler:
500 gr. kuzu kol
1 soğan
3 adet domates
3 adet sivri biber
Tuz,karabiber
Pilavı için:
1,5 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı tereyağ
Sıcak su
Tuz

Yapılışı:
Sıvıyağ tencereye alınıp kuzu eti kuşbaşı doğranarak eklenir ve suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte sotelenir. Suyunu çeken ete yemeklik doğranmış soğanlar eklenip kavurmaya devam edilir. Domates ve biberde küp küp doğranarak ete ilave edilir. En son üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilip, tuz ve karabiberi kontrol edilerek pişmeye bırakılır.
Pilavı için; tereyağ tencereye alınıp eritilir, ılık suda bekletilip yıkanan pirinçler ilave edilip bir kaç kez döndürülür, tuzu verilip sıcak su eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Bir kasenin için pişen etten bir kepçe koyulup üzerine pilav konularak sıkıştırılır. Servis tabağına ters çevrilip servis edilir.

Afiyet olsun..

1 Kasım 2013 Cuma

Kuymak


SAM_8495 Merhabalar, bereketli ve hayırlı Cuma' lar diliyorum herkese..
Karadeniz geniş ve bereketli bir bölge, batısından doğusuna yeşil ve mavinin en güzel aşkı bu bölgede izlenmekte.. Farklı farklı kültürleri koynunda saklayan Karadeniz' in doğusundan bir lezzet paylaşacağım sizlerle..
O nasıl bir lezzettir doyum olmaz, mis gibi tereyağ kokusu, uzayan o nefis peynir. Damakta eriyip kaybolan o müthiş lezzet.. Hamd olsun Rabbimize..
Bir kaç yıldır sürekli yaptığım ama "bırak şimdi fotoğrafı canım soğuyacak aaa" tepkileri yüzünden fotoğraflayamadığım bu nefis lezzet bu bereketli günde sizlerle..
Burada öğrendim ki kuymak süt kaymağı ile lezzetlenir tereyağının yanında, burada kızım için süt aldığım ablamız sağolsun almıyor sütün yağını bende o kaymağı ya yoğurt yaparken kullanıyorum ya da kuymak yapıyorum :)
Mısır unumu da buradaki Tonya' lı arkadaşım Ayşe kendi değirmenlerinden çekip getiriyor değmeyin tadına :)
Kuymak yapmanın en önemli noktası, süt kaymağı, kaliteli tereyağ, mısır unu ve peynir. Malzemeler güzel olunca haliyle tadı bambaşka oluyor..
SAM_8497
Malzemeler:
1 su bardağı dolusu süt kaymağı
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağ
2 tepeleme çorba kaşığı mısır unu
Bol miktarda tuzsuz Trabzon kuymak peyniri ( alternatif olarak kaliteli kaşar peyniri yada çeçil peyniri)
Tuz

Yapılışı:
SAM_8494
Tavaya öncelikle tereyağ alınıp eritilir, üzerine süt kaymağı ve süt eklenip harmanlanır. Fokurdamaya başlayan kaymağın üzerine mısır unu ve azıcık tuz eklenip rengi dönene ve pişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirilir.
Pişen mısır ununun üzerine Trabzon peyniri tellendirilip döşenir ve sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun...