19 Mayıs 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Yaprak Sarması, ve Bugün 19 Mayıs..


Merhabalar mutlu günler canlarımm.. Haftanın tam ortasındayız ve bugün 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı.. Yüce Atatürkümüzün gençlere ve tüm Türk Milletine hatta Dünyaya hediyesi... Yürekten kutluyorum.. Yüreklerimizde yaşadığını vurgulamak istiyorum..
Ben de sizlerle yapmış olduğum enn harika yaprak sarmasını sunacağımm:)
Tamda asma mevsimi iken heyerde bu tarifide vermek lazım :))
Pazardan aldığımız yaprakları hemen değerlendirdik vakit kaybetmeden, evin erkekleri dayanamıyorlardı bir an evvel yapılsın da yensin istiyorlardı sanki bir çırpıda yapıvericez:)) Biz de kıyamadık onlara melül bakışlarına Hemen giriştik işe tabiiki.. Annemin eli değmeden sadece gözetimi altında yaptım sarmalarımı ve 4 saat sonra mutlu son.. Tencerenin dibi görüldü..
Ekşi ekşi bir hoş bir hoş harikaydı..
Off yine canım istedi.. İşte buyrun tarif..:))

Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
2 kesme şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım limonun suyu
kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
Taze asma yaprağı
Pişrme için:
çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:
Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
Pirinçler yıkanıp soğana eklenir, az daha kavrulur. Sırası ile; nane, karabiber, tarçın, kesme şekerler, kuş üzümü, yarım limon suyu, kıyılmış maydonozlar eklenip karıştırılır. Tuzu ve suyu ilave edilip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirilir.
Yapraklar sıcak suda çok az haşlandıktan sonra tencerenin altına tabanı örtecek şekilde yaprak dizilir ki dibi tutmasın:) Haşlanan yapraklar tek tek sarılıp muntazam şekilde dizilir. Ne çok sık ne çok gevşek olacak..
Sarma işlemi bittikten sonra yaprakların üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerlerine yine yaprak döşeyip sıcağa dayanıklı bir tabak kapatın ki fokurdama esnasında sarmalar zedelenmesin.. En son sıcak suyunu da gezdirip kapağını kapatın ve pişmeye bırakın..

Afiyet bal şeker olsunn:))

Bayramımız kutlu olsunn..:)) Atatürkümüzün ruhu şad olsun !!!

28 yorum:

  1. Sarmanın her türlüsünü severek tüketiyoruz. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Sarma izmir yaprağından olurda güzel olmazmı,ellerine sağlık,!9 Mayısı'da canı gönülden kutluyorum.Resimler çok hoş,sevgi ile öpüyorum.....

    YanıtlaSil
  3. Ellerıne sağlık...
    Tek tek sarman nede çok zaman alıyor bundan dolayı sık sık yapamıyorum ben.
    Görünce iç gecırmedım de değil hani..

    Afiyetler olsun bereketi ile..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık. Gerçekten çok emek isteyen birşey. İnsanın gözükorkuyor. Çok güzel görünüyorlar. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ablacım eline sağlık vallahi nefis bir görüntü. Elimi uzatıp alasım geldi. Bayramımız kutlu olsun canım:)

    YanıtlaSil
  6. Tatlım
    tam olarak bu yapraklar ege nin neresinden ?
    Sen evlenince ege ye mi geleceksin ?

    Çok mu özel şeyler soruyorum..:)
    Çok güzel sarmışsın ellerine sağlık ben de bu hafta sonu yapmayı düşünüyorum....
    Kabak çiçekleri çok mu kötü olmuşlar aslında bir kasenin içine su kayarak çiçekleri ıslatıp buzdolabında biraz bekletebilirdin gerçi ne kadar bozulduğuna bağlı tekrar canlanmaları...
    Sevgiler........

    YanıtlaSil
  7. Denizciğim eline sağlık benimde dolabımda var ama bir türlü vakit bulupta saramadım. Afiyet olsun hepinize sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. izmirimizin yaprağı meşhurdur.sarmalarda bir okadar güzel oluyor.ellerine sağlık canım...
    nice bayramlara sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Denizcim ..
    Buca bana çok yakın yürüyerek bile gidilir...
    Bornova da çalıştığım yere yakın sayılır
    çok sevindim


    eeeee artık evlenince blogcu buluşmalarımızda senide aramızda görmek isteriz......

    YanıtlaSil
  10. Denizcim harika görünüyor ellerine sağlık daha cumrtesi günü yaptık ama görünce canım çekti:))) İzmir yaprağı da çok lezzetli olur:))
    19 Mayısımız kutlu olsun... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. insan bi tabakda bana gönderir ya:) hiç dayanamam sarmaya. bi tencereyi yerim :P

    ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  12. Bıcırığım maşallah sana ellerine sağlık olsada yesem keşke kocaman öpüyor ve sarılıyorum...

    YanıtlaSil
  13. off off off diyecek hic bir sey yok ellerine kollarina saglik

    YanıtlaSil
  14. denizim ellerine sağlık.ne güzelde sarmışsın.bayılırım zeytinyağlı sarmaya.bu arada bayramın kutlu olsun gülüm.sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Denizciğim İzmir üzümü bir cins üzüm genelikle sultani üzüm. Hafif sarı renkte . Kurusunu tarişte bulabilirsin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Sarmaya bayılırım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. denizcim ellerine sağlık çok muntazam sarmışsın :)

    YanıtlaSil
  18. Bloglari gezerken gördüm sitenizi. Canim cok sarma cekti ama görür görmez. Bugün de cok isim var sanirim yapamayacagim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Denizim süper fotoğraflamışsın canımın içi:))ağzımı toparlayamıyorum:)))ellerine emeğine sağlık tatlım bir de yapraklar izmirden olunca başka bir şevkle sarılmıştır bir tencere dolma:)))çok öpüyorum.
    19 mayıs 'ı Atamız öncelikle gençlere armağan etmiştir:)
    Türk gençliğinin bayramı kutlu olsun ..

    YanıtlaSil
  20. işte benim bittiğim an bu an:)ölürüm biterim bu dolmalara:)))ellerine sağlık şekerim kalem kalem olmuş valla:)bu yorumu yutkuna yutkuna yazıyorum haberin olsun:))))
    ödülü kaptın gene:))))kocaaaamannn öptümmmmm:)))

    YanıtlaSil
  21. 19 mayıs gençlik ve spor bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun.sarmalar nefis.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Harika görünüyor,sarmayı yaparız ama birde bunu asunmak var işte güzel bir sunum örneği,ellerine sağlık.
    Bende dün bahçeden topladım ama sağolsun bu aralar gelenim gidenim eksik olmuyor oturup sarma fırsatı bulamadım,yıkayıp buzluğa atıverdim bakalım nezamana kısmet olacak...
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  23. sarma yemek istiyorummmmmm eline sağlık bayılırım yaprak sarmaya

    YanıtlaSil
  24. denizcim hadi üzümleri alınca yap hemen.yalnız malzemelere birebir uy ve yenibaharı eklemeyi sakın unutma...ben az önce çayımla 1 tane yedim.yaklaşık 23 yıldır çörekleri yaparım.pişerken fırından çıkan kokuya bayılacaksın...yarısını ay çöreği yap yarısınıda pastiç...yakında nefis bir tarif daha vericem oda izmirin torpilinin farklı bir versiyonu...tarifleri yaz defterine yada dosyana kaydet......çok beğeneceksin...öptüm canım...sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Denizim güzel gözlum muhtesemm görunuyor ellerıne saglık hayatım.aldım tabagın hepsını:)sevgiler öptüm.

    YanıtlaSil
  26. ooh Denizcim İzmir yaprağından mükemmel bir sarma yapmışsın ,bayılırz ailecek şimdi canım çekti bu saate olsada yesem :)

    YanıtlaSil
  27. DENİZCİM ELİNE SAĞLIK GAYET GÜZEL SARMIŞSIN ANNE GÖZETİMİNDE İYİ BİR DENEYİM:))ANNEN HİÇ YARDIM ETMEDİMİ SANA YAAA

    YanıtlaSil
  28. çok lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil