20 Ağustos 2010 Cuma

Focaccia (Yassı İtalyan Ekmeği)

Günaydın canlarımm..
Cümleden hayırlı cumalar olsun... Bu mübarek günün yüzü suyu hürmetine tüm bereketler güzellikler bizlerle olsun inşallaaahh...
Bugün sizlerle bir İtalyan Klasiği olan Focaccia 'yı paylaşmak istiyorum.. Uzun zamandır kendisi hakkında araştırmalar yapıyor, denemek için en uygun zamanı bekliyordum ve sonunda o zaman geldi.. Ekmeğimin hamurunu ekmek makinemde hazırladım pufur pufur nefis bir hamur oldu... Bakınn..


Bu nefis ekmek ile ilgili bir takım bilgiler de paylaşmak istiyorum sizlerle...
"Focaccia , İtalyanların en popüler ekmeklerinin başında gelir. Görünüş olarak bizim ramazan pidesini andıran ama bizim pidelerden farklı olarak üstüne çok değişik malzemeler konarak lezzetlendirilen bir ekmek bu.
Focaccia ekmeğiyle yapılan sandviçler ve sebzeli-peynirli tostlar sadece İtalya'da değil tüm dünyada çok ünlü.
Focaccia, en eski İtalyan ekmeği olarak bilinir. Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış ve Roma dilinde ‘panis focacius' olan adı, külün altında pişirilmiş yassı ekmek anlamına gelirmiş. Ancak tüm yassı ekmeklerin (pidelerin) anayurdunun özellikle Anadolu ve Mısır olduğunu düşünürseniz, focaccia'nın da bizim buralarda doğmuş olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Antikçağda mayasız olarak hazırlanan bu ekmek artık mayalı olarak yapılıyor ve üzerine konan çeşnilerle inanılmaz güzel, doyumsuz oluyor. Bence dünyadaki en güzel üç yassı ekmek şu sırayı izliyor: 1. Ramazan pidesi, 2. Focaccia 3. Naan (Hindistan). Üçü de olağanüstü güzel şeyler. 
Focaccia ekmeği önce herhangi bir sıradan ekmek gibi un, tuz, su ve mayadan oluşan bir hamur şeklinde hazırlanıp kabarmaya bırakılıyor. Ardından yassı şekil verilip ikinci kez kabartılıyor. Fırına koymadan önce de üzerine parmaklarla bir sürü delik açılıp zeytinyağı sürülüyor ve arzu ettiğiniz çeşniyle süslenip fırına veriliyor. Focaccia'nın üzerinde en fazla kullanılan çeşni, zeytinyağı ve iri deniz tuzu. Diğer çeşni malzemeleri arasında en yaygınıysa biberiye ve soğan."
KAYNAK:HÜRRİYET GAZETESİ 16 AĞUSTOS 2009


Ekmeğimi sahura hazırladığım için sevgili arkadaşım Alev' in düzenlediği Etkinliğe de gönderiyorum bu tarifimi..
Alevciğim kolaylıklar diliyorum canım....


Çok konuştum artık tarifime geçeyim istiyorum...


Malzemeler:
500 gr. Sinangil  Un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 çimdik mahlep
1 çay kaşığı bal
1 su bardağı ılık süt
Arasına:
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Üzeri İçin:
Zeytinyağı
Kekik, Toz biberiye
Minik domatesler,
1 domates ve soğanın rendesi
Yeşil zeytin parçacıkları


Yapılışı:
Hamuru ekmek makinesinde mayalandıracaksanız eğer; Tüm malzemeler listelediğim sırada makinenin kabına yerleştirilir, hamur mayalama programında çalıştırılarak mayalandırılır.. (birbuçuk saat sürüyor)
Elde yoğuracaksanız eğer; derin bir kap içerisine toz malzemeler elenerek eklenir ortası havuz şeklinde açılıp sıvı nalzemeler boca edilerek yoğrulur..Üzerine nemli bir bez örtülerek mayalandırılır..
Hamur mayalandıktan sonra iki eşit parçaya ayrılıp el yordamı ile küçük boy borcam çapında açılır. Birinci kat serildikten sonra arasına kaşar peyniri rendeleri serpilip ikinci kat da aynı işlemle üstüne yerleştirilip iki hamur birbirine sıkıştırılır üzerine el yordamı ile delikcikler açılır....
Üzerine zeytinyağı, soğan ve domates rendesi sürülüp toz biberiye ile kekik serpilip ikiye kesilmiş mini domatesler yerleştirilip yeşil zeytinler sıralanır.. Tekrar çok az zeytinyağı gezdirilip 10 dakika mayalandırdıktan sonra önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 15 dakika pişirilir, fırının ayarı 180 dereceye yükseltilip 10 dakika daha pişirilir..
Sıcak sıcak focaccia servise hazırdır..


Afiyet bal şeker olsun..

36 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım. Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık denizim nefis olmuş nefiss evime gider gitmez aklımda kalırsa denicem

    YanıtlaSil
  3. I love focaccia, are very rich and can combine with many ingredients. Yours has been wonderful.

    regards

    YanıtlaSil
  4. of of of ortasıda kaşar peynirli, nefis vallahi.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. mmm yine nefis görünüyor,sende öyle bir anlatiyorsunki,insanin hemen kalkip mutfaga gidesi geliyor,tipki benim birazdan yapacagim gibi...

    Tüm tariflerin icin tesekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.Leziz ve iştah açıcı ben çok sevdim.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  7. denizcim sen ne yapmışsın bu ne güzellik böyle inanılmaz iştah açıcı zeytinyağına banıp banıp yemek lazım :)

    YanıtlaSil
  8. Hayırlı cumalar Deniz. Üstü pizzaya benziyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Bıcırığım hayırlı cumalar.Ellerine
    sağlık döktürmüşsün yine afiyetle yiyin kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  10. Denizcim helal olsun sana dünya mutfağındada ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyorsun ellerine sağlık canım...genç mutfak böyle işte şekerim bizim gibi sıradan değil....hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
  11. hayırlı cumalar deniz'cim :)

    pizzaya benzettim sanki bende bu focacciayı :)

    çok öpüyorum tatlım, ellerine sağlık bilgilendirmen için de teşekkürler yeni bişey öğrenmiş oldum :)

    selametle ;)

    YanıtlaSil
  12. denizcim bu ne güzllik böyle...harika görünüyor...hamarat kız..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. canım arkadaşım benim ekmeğini çok beğendim.muhakkak denemm lazım.tatlım güzel mi güzel tarfini birazdan yayınlıyorum...

    YanıtlaSil
  14. TATLIM ERİDİM BİTTİM BU EKMEĞE YA.İNAN ÇOK AMAÇÇÇÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK BEĞENDİM.MUTLAKA YAPICAM.ELİNE SAĞLIK CANIM...

    YanıtlaSil
  15. Ben de pek severim :) pideyi daha çok ama :)
    çok güzel yapmışsın sen de Deniz'cim ellerine sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Daha önce bazı bloglarda görmüştüm ama pek ilgimi çekmemişti. Bu güzel görüntü ve anlatımdan sonra kesin denemem lazım. Görünüşü harika, tadı da öyledir, eminim. Ellerine sağlık, afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. canım ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  18. Bu ekmeği yapmayı hep erteliyorum. Kıskandım şimdi:))
    ama yakındır, yapıcaamm...

    YanıtlaSil
  19. aman allahım bu nasıl güzel bir lezzet böyle fıstığım ellerine sağlık
    afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  20. İftardan, sahur bitinceye kadar geçen sürede düzenli olarak doğal
    mineralli su, maden suyu ve çay tüketerek vücudunuzun kaybettiklerini
    geri kazanmasına yardımcı olabilir, bir sonraki güne daha sağlıklı bir
    şekilde hazırlanabilirsiniz. http://www.facebook.com/photo.php?pid=331657&id=126331737386311&comments&ref=mf

    YanıtlaSil
  21. merhaba,
    Harika olmuş gerçekten pizza gibi:)
    ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Canım bu ne güzel bir görüntü.Harikasın ellerine sağlık.
    Afiyet olsun.
    Hayırlı iftarlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  23. Denizcim o kadar güzel görünüyor ki ekrana uzun uzun bakmaktan kendimi alamadım,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Çoook güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Denizcim,Foccaciayi yaptim simdi pisiyor,yalniz benimki biraz kalin oldu gibi,ama malzemeler ve tarifi aynen dedigin gibi yaptim,zaten ne zamandir denemek istiyordum ve suan öyle acimki,sirf onun tadini alabilmek icin hicbirsey yemedim bekledim!(hamileligimden dolayi ortuclu degilim arkadaslar,cok özür dilerim!)

    Tekrar tesekkürler...

    YanıtlaSil
  26. Hamarat insanın hali başka.. yıllardır bu tarif defterimde durur mayalı hamurlara kırgınlığım yüzünden yapamam eline sağlık Denizciğim çok öpüyoruz Müge ile

    YanıtlaSil
  27. Oyy en sevdiğim:)
    Ellerine sağlık fıstığım,gönülden öperim..

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Kalp kurabiye, focaccia aslinda bir ekmekten cok bir beyaz pizza cesidi olarak kabul edilir Italya'da... sizin hazirladiginiz tarif Genova pizzasi olarak da bilinen focacciaya cok uygun. Genel olarak mozzarella yemek istemeyen, pizzacida sadece salata veya izgara sebze yemek isteyenlerin yaptigi bir secimdir (ben de onlardanim).
    Elinize ve emeginize saglik

    YanıtlaSil
  29. Hayırlı cumalar canım. Enfes olmuş ellerine sağlık canım. Öptüm:))

    YanıtlaSil
  30. Fıstıkım bu tarifi yuva maya sitesinde görmüştüm ilgimi çekti. Bende şu sıcaklar biter bitmez denemek isterim. eline sağlık birtanem. Altınoluktan sevgiler

    YanıtlaSil
  31. eline sağlık canım nefis görünüyor.hayırlı akşamlar.kocaman öptüm..sevgiler..

    YanıtlaSil
  32. ÇOK İŞTAH AÇICI GÖRÜNÜYOR.ELİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  33. Çilek kız yine döktürmüşsün..

    YanıtlaSil
  34. Hindistanin Naan ekmegi o kadar guzelki sana tarif edemem. Esimle arada bir Pakistan/Hind lokantasina gideriz. Yemekleri cok nefis ver herzaman Naan ekmegi siparis veririz. Tandirda pisiriliyor, muhtesem bir tadi oluyor ekmegin. Degisik tadlari var, sade olani var, sarimsakli vs. Yapmis oldugun focaccia da nefis gorunuyor canim ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  35. Sevgili Deniz ekmek çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil