25 Ağustos 2010 Çarşamba
Kiren (Kızılcık) Kompostosu
Günaydın canlarımmm... Hepinize kucak dolusu sevgilerr getirdim yine umarım keyifler iyi yüzler gülücük pozisyonundadır:))
Biliyorsunuzki sevgili Aslıcığım ile hukukumuz çok sağlam bizim.. İlk blog arkadaşıyız birbirimizin ve hep bambaşka biryerde dostluğumuz.. Kendii facebook alemine yeni katıldı ve bende buna istinaden pembe tatlar için bir hayran sayfası oluşturdum..Aslıcığıma çok büyük sürpriz oldu ama çok sevindi onun o şen kahkahalarını duymak ne kadar güzel anlatamam:)) Güle güle kullansın Aslıcığım sayfasınıı:))
Hepinizin beğenilerini bekliyor:))
Gelelim tarifimize; bizim buralarda kuşburnudan sonra en çok sevilen yaban meyvesidir kiren yani kızılcık..Pazarlarda satılır köylüler tarafından... Marmelatta, tarhanada, kompostoda kullanılır..Ben Ramazan Günlerinde olduğumuzdan bugün sizlerle kompostosunu paylaşacağım tabii ki..:))
Malzemeler:
500 g. kiren (kızılcık)
2,5 lt. su
2,5 su bardağı tozşeker
1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
Kirenler güzelce yıkanıp tencereye alınır ve üzerine soğuk suyu dökülüp orta ateşte kaynatılır, kaynadıktan sonra suya iyice rengini verip meyveleri yumuşadığında şekeri ilave edilip bir iki damla limon suyu damlatılır ve 15 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınarak iyice ılıyana kadar dinlendirilir. Ilındıktan sonra buzdolabına alınıp iftarda buz gibi servis edilir..
Afiyet bal şeker olsun..
Kiren ile ilgili kısa bir bilgi de paylaşmak istiyorum sizlerle..
"Kızılcık (Cornus mas), kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü. Isparta ve Eskişehir'de Ergen, Sinop, Kastamonu ve Samsun çevresinde Kiren olarak anılır.
En fazla 5-8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.
Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.
Çiçek kurulu Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Kızılcık meyvesi şeker ilave edilmiş suda kaynatılıp, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek arasında içecek olarak tüketilebilir.
Kızılcık yükseklik çok artmadıkça meyve verir.Ayrıca çok fazla su isteyen bir yapısı vardır."
KAYNAK: WIKIPEDIA
Çok severim..
YanıtlaSilTarif ile çocukluğuma kısa bir geçiş yapdım.
Karadenizin o güzel dağlarında akut misali göz kırpar kızılcık.
Samsun da yaşadığımız dönemlerde ağaç tepesinden inmezdim kızılcık yiyecem diye..
Şimdi doğalına hasret kaldım marketlerde satılanlar hep aşılı ve tadı yok.
Ellerine sağlık bereketi bol olsun..
DENİZCİM ELLERİNE SAĞLIK.NE GÜZEL OLUR İFTARDA SERİN SERİN.HAYIRLI İFTARLAR
YanıtlaSilHayırlı sabahlar. Ellerinize sağlık. Çok güzel çok leziz şifa dolu bir lezzet.
YanıtlaSilSaygılar.
Amanın kompostosunu da reçelini de çok severim mayhoş mayhoş eline sağlık ablacım
YanıtlaSilDenizcim ellerine sağlık kızılcık kompostosu ne yaptım nede yedim.Ama reast gelirsem muhakkak alıcam:)
YanıtlaSilGüzel gönüllü arkadaşım:) ellerine sağlık,ekşi ekşi çok severim,çok da faydalı....
YanıtlaSilsevgılerımle.....
Bıcırığım günaydınnnnn yine döktür
YanıtlaSilmüşsün o çilek ellerine sağlık:))
Ben facebook ile ilgilenemiyorum pek sayfamıda Çağkan açmıştı bakamıyorum bile.Ama facebooka gerek yok kardeşlerim için kalbimde
harika sırça saraylar var:))Kocaman
kocaman öpüyorum...
Kompostosunu çok severim, biraz tarçın da çok yakışıyor. Çok eskiden annem tarhanasını da yapardı; o zamanlar pek sevmezdim. Sopası süper acıtır, tecrübeyle sabit. Bizim ormanlarda bolca yetiştiği için öğretmenlerimiz bizden sopasını isterlerdi. Tabii sopanın tadına bakma önceliği her zaman getirenin olurdu:)) Mübarek vurulduğu yeri kiren gibi kızartırdı.
YanıtlaSilKöye gittiğimde topladık ama getirmeyi unutmuşum:((
Afiyetler olsun.
Sevgiler.
Que postre más delicioso se ve. Me lo apunto. Saludos
YanıtlaSilCok severim ellerine saglik canim. Bende bugun biseyler kaynatsam canim cekti:)
YanıtlaSilBayıldım fotolar bile beni mest etti eline sağlık Denizciğim Müge ile öpüyoruz seni
YanıtlaSilEllerine sağlık Denizcim,bu sıcaklarda soğuk soğuk ne de güzel olur :)
YanıtlaSilCanım günaydınlar.. kızılcık çok faydalı hele de kompostosu gerçekten de tam bir şifa.. bende komposto yapma özürlüyüm çok alışkınlığım olmadığı için hep unuturum.. Ama şu yaz sıcaklarında aslında yapılıp (az şekerli olarak) tüketilmesi çok iyi olur..resimler bir harika çıkmışlar, eline sağlık..sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık iftarda ne güzel gider buz gini olsa.
YanıtlaSilellerine sağlıkcanım çok tatlılar
YanıtlaSilımm çok severim birde bunu çekirdekleri ayıklanmış ve rondodan geçirilmiiş halini düşününce tam meyve suyu olur...
YanıtlaSilKızılcık kompostosu çok lezzetli görünüyor,ben de geçen sene marmeladını yapmıştım.Eşim bayılır.Sevgiler.
YanıtlaSilc vitamini deposu olmuş rengi kıvamı nefis canım
YanıtlaSilsevgiler..
canım benimm ne severim şu kızılcığı..o mayhoş tadını.ellerıne sağlık tatlım .nefis görunuyor.Aslişkonun sayfasınıda gönderseydin adreslerimize begenelim:)madem emek verdın:)sevgiler çok öptüm çileğimi
YanıtlaSilafiyetler olsun:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım, sevgiler...
Denizciği ellerine sağlık canım,bende çok severim her türlü kompostoyu hele yazın soğuk soğuk vazgeçilmezlerim arasındadır.
YanıtlaSilAfiyet olsun canım.sevgiler.
Deniz'cim ne mutlu ailene, senin gibi becerikli bir kıza sahipler. Ellerine sağlık valla herşeyi harika yapıyorsun. Ben senin yaşından büyük çok bekar kız tanıyorum elini bişeye sürmüyor annesine yardım etmekten bile aciz. Mutfak birazda merak işi ama zorunlu yapılacak işleride yapmayanlar çok. Allah nazarlardan saklasın seni. Öpüyorum...
YanıtlaSilahh güzel kızılcıklar bulamda alsam çok severim çook..
YanıtlaSilbu görüntü harika canım
denizim kayınvalidem çok yapar ve çokda severim ellerine sağlık kuşum afiyet bal olsun
YanıtlaSilsevgiler
Denizim bizim yörenin ismi ile:)bak benden önce davrandın:)bende tarhanasını yayımlayacağım kısmetse.
YanıtlaSilçok nefis olur lezzeti bilirim senin ellerine sağlık sunum muhteşem gözüküyor buradan tatlım:)
seni çok öpüyorum,selamlar..
Daha dün pazardan 2 kilo alıp dolaba attım,kompostosu çok tüketilir bizim evde...ellerine sağlık denizim,soğuk soğuk ne güzeldir şimdi...
YanıtlaSilkızılcıklar olmuş selelere dolmuş yani:)))
YanıtlaSilellerine sağlık şeker kız candy:)
Ayol yakınız, ben de Kızılcahamamlıyım. İklimimiz benzer, doğamız benzer...
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel görünüyor ayrıca yazınızı okuyupta somurtmak mümkünmü pozitif enerji veriyorsunuz.
YanıtlaSilSevgiler:)
ellerine sağlık canım... nede güzeller :)
YanıtlaSilKızılcığa bayılırım ekşi ekşi harikadır. Tüm hamileliğimde en çok yediğim şey kızılcıktı ellerine sağlık canım çok güzel olmuş. Sevgiler.
YanıtlaSilcanım yokluğumda neler kaçırmışım böyle.ellerin dert görmesin tatlım bu ne güzel bir komposto böyle.
YanıtlaSilhayırlı cumalar,hayırlı ramazanlar tatlı kız:)
YanıtlaSiliftar ve sahur sofraların senin gibi tatlı geçsin,öpüyorum....
cok degisik bisey olmus canim ellerine saglik
YanıtlaSilsenin sayfana her geldiğimde gözüme takılıyordu
YanıtlaSilgeçen sene topladığım kirenlerim evde olgunlaşmayınca yattı tabi bu kompostayı yapmak
neyse bu sene nasipmiş ilk gördüğüm kirenleri aldım ve denedim bile
eline sağlık denizcim iyiki aklıma düşürdün
kal sağlıcakla