Günaydınn canlarımm:))
Hepinize kucak dolusu sevgiler selamlar:)) Bugün güne baya bir hızlı başladım açıkçası erkenden ve irkilerek birden uyandım baktım ki gün doğmamış aslında doğmuş da sisten gün görünmemekte..İrkilmemin sebebini yüzümü yıkayınca anladım benim bıdıklarım uyanmışş:)) Sabah sütlerini istiyorlar:)) Kulübelerinin kapısını açtım sütlerini verdimm.. Ağızlarından aka aka süt içmelrini seyrettim.. Sonra kahvaltı için mutfağa geçtim.. Çünkü evdeki bıdıklar da uyanacaktı.. ve karınları aç olacaktı:)) Bu sabah anneme verdim uyku sırasını kahvaltı hazırladım hazırlarken işe hazırlandım ama herşeye rağmen iyiyim süperim:))Gençlik diyeceksiniz biliyorumm.. ama sadece gençlik değil temiz hava.. bahçeden kopardığım domatesler, salatalıklar, biberler, maydonozlar..Bıdıklarımın süt içişleri.. Güne daha ne kadar güzel başlanabilir ki...
Lafı yine uzattımm:)) Gelelim bugünün tarifine.. Bayrama özel yaptığımız akşam yemeği yöresel tadımız:))
Efendim Kastamonumuzda Daday ilçesinde özellikle etli ekmek döğme etten yapılır.. etler ultra mini şekilde doğranır veya kasaptan özel döğmelik alınır.. Saatlerce dövülüp kıyma haline getirilir..Ama tadına da doyum olmaz.. Bakınız yukarıdaki fotoğraf döğme etten bir görünüm içermekte.. Şimdi sizlere anlatayım kısaca bakalım beğenecekmisiniz..İsterseniz bilindik kıyma ile de deneyebilirsiniz.. Biz birde sac da değil tavada yaptık.. Daha sobalar kurulmadı..Kışın kuzine sobanın üstüne koyarız sacımızı miss gibi üzerinde kızartırız.:))
Vereceğim tarifte hamur maya içermekte aslında maya konulmaz ama hamur işinin midenize oturmasını istemiyorsanız şayet maya koyun derim.. Çok rahatsız etmiyor çünkü..
Malzemeler:
Hamur İçin:
5 su bardağı Sinangil Böreklik Un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı instant maya
1 yumurta
Ilık su
İç Malzemesi:
1 kg. döğme kıyma
3 adet soğan
2 domates
Tuz, karabiber
su
Yapılışı:
Öncelikle döğmelik et veya küçük parçalanmış dana kuşbaşısı et döveceği ile yaklaşık iki saat dövülüp kıyma haline getirilir.. Buzdolabına kaldırılır.
Hamur için verilen tüm malzemeler karıştırılıp azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ve hafif sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzerine nemli bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.
İç malzemesi için hazırlanan kıymanın içine soğanlar yemeklik doğranıp eklenir, kabuğu soyulmuş domatesler mini mini doğranıp veya rendelenip eklenir, tuzu, karabiberi eklenip katı muhallebi gibi bir kıvam alana kadar su eklenerek iç harç elde edilir.
Dinlenen hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılıp üstlerine bolca un serpilir. Bir beze oklava veya merdane ile incecik açılıp arasına iç harçtan kaşık ile sürülüp yarım ay şeklinde kapatılır ve yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirilir..
Bakın pişerken nasıl kabarıyor:)
(Yağ koymuyoruz çünkü ekmeğin iç malzemesi pişerken yeterli nemi sağlıyor ve ekmekler kuru olmuyor.. )Pişen her ekmeğin üzeri tereyağ ile hafif yağlanıp sıcacık servis yapılır..
Afiyet bal şeker olsunn:))
günaydınnn
YanıtlaSilyine erkenden nefis mamalar yayınlamışsın sabah sabah iştahımı kabarttın:))
ellerine sağlık canım
yav sabah sabah yapilir mi bu sene ineboluda sabah,gece demeden yedik bu etli ekmekten ,ayyyy canim cekti yine gercekten,yedigin yemegin tadi yedigin yerin ortamina ve cevrendekilere gore de degisiyor,bunu memleketinde kalabalikla yemek gibisi yok, burda ne yaparsam yapayim turkiyedeki tadi alamiyorum,sevgiler,oralara selamlar.
YanıtlaSilÇok lezzetli gözüküyor Denizcim.Ellerine sağlık.Tüm mutluluklar seninle olsun şirinem..
YanıtlaSilAyy bu tam bana göre, sabah sabah açım da, olmazki!
YanıtlaSilya bu harika birşey hmm hmm ellerinize sağlık denizcim ellerinize sağlık kk kkk kkk....
YanıtlaSilgünaydın tatlımmmm.. performans tam hız bakıyorum da sabah sabah :) ben de bahçeli evde temiz havayla yaşasam böyle olurdum herhalde canımmm:)
YanıtlaSilellerine sağlık,enfesss görünüyor..
Denizcim sabah sabah bomba gibisin valla. Şu enerjinden bana da yollarmısın?
YanıtlaSilEtli ekmek tek kelimeyle muhteşem. Ellerine sağlık
Bu sahane tarifin yaninda, benim atistirmaliklarimin lafi bile edilmez....Ellerinize saglik, eger birgün oralara gelmem kismet olursa, bana da yapar misin?????? Seni kocaman öpüyorum....
YanıtlaSilWalla süper bir ekmek. Daha öne birkaç yerde yemiştim. O yüzden şu anda bu görüntüden tadını tahmin ettiğim için sabah sabah çay içmek yerine onu yemek istiyoruuummm:) Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilnefis olmuş Deniz ellerine sağlık
YanıtlaSilbakarken olsa da yesem dedim:)
sevgiler
Oh oh ne güzel olur gerçekten bir türlü nasıl olduğunu anlamayıp kafadan uydurarak yaptığım bir yiyecekti etli ekmek artık tam tarif mevcut :) sevgiler canım...
YanıtlaSilBıcırığım şu an nasıl açım anlata
YanıtlaSilmam öğle yemeğim senden olurmu:))
Ellerine sağlık nasılda güzel koca
man kocaman öpüyorum.
misss gibi oh ellerine sağlık
YanıtlaSilkahvaltıyı etmiş olamama rağmen vallahi nasıl da canım çekti. etli kıymalı böreklere bayılırım. ellerine sağlık. benim yerimede 1 tane daha yermisin?
YanıtlaSilDenizim sabah erken saatte gördüm ağzımı toparlayıp yazamadım:))
YanıtlaSilmuhteşem olmuş ellerine sağlık tatlım.çok öpüyorum..
maşallah maşallah Allah kem gözlerden korusun...:) canım benim ne müthiş bir enerji bu etli ekmeklerde süper ötesi olmuş
YanıtlaSilellerinize sağlık
sevgiler..
alıyorum tüm etli ekmekleri fıstığım...yerine kucak dolusu öpücükler ve sevgiler bırakıyorum.
YanıtlaSiluuyhh:)
YanıtlaSilÇıtır baklavam,sen bu ekmekleri de al bana gel bugün.Vallahi acıktım
Önce bir güzel mamalarımızı yeriz,sonra da Anadolu Ateşi'ni izlemeye gideriz,Libya'lara kaa geliyorlar gitmemek olmaz değil mi?
Kocaman sevgi ve muhabbetle
Dualarda buluşmak üzere
offf deniz ya bu nasıl bir görüntü nasıl çekmez insanın canı taş olmak lazım taş. ellerine sağlık canım benim.
YanıtlaSilBizim hamarat gelin senin bu pozitif enerjin yokmu bütün gün yorulan ablana nasıl geldi biliyormusun ellerine sağlık içindeki enerji güzellikler hep böyle kalsın çok öpüyoruz seni...
YanıtlaSilHarika görünüyor Deniz'ciğim. Ellerinize sağlık. Afiyet olsun. Sevgiler.
YanıtlaSildenizim bende bahcesi olan bir ev istiyorum ne yapayım oralaramı yerleşeyim ah kader ah hergün sabah akşam trafik gürültü derken hayat gidiyor yaşadığın yerin kıymetini bil bir tanem
YanıtlaSilbu arda ekmek de süper olmuş afiyet bal olsun şifa olsun sana
kocaman öperim
Que aspecto más increible tiene esto, una delicia.
YanıtlaSilSaludos
Denizciğim,çok güzel görünüyor.Kastamonu yemeklerinde gördüm.Paylaştığın için teşekkürlerrr..
YanıtlaSilTek kelimeyle nefis ellerine sağlık,sevgiler.
YanıtlaSilNefis görünüyor.
YanıtlaSilSevgilerimle:)
ellerine saglik canim ,normalde ismi gozleme dimi ,tabi sizinki yoreseldir
YanıtlaSilbirde icindeki kiymanin dogme olmasi
kucuklugumde hatirlarimda once sulu kofte yaparlardi ,eti dovup kofte yaparlardi ,nasil lezzetli olurdu
aklima onun lezzeti geldi bunun gorunce :)
ımmm süper olmuş ellerine sağlık canım
YanıtlaSilolsada yesem:))))