16 Eylül 2010 Perşembe

Döğme (dövme) Etten Etli Ekmek

Günaydınn canlarımm:))
Hepinize kucak dolusu sevgiler selamlar:)) Bugün güne baya bir hızlı başladım açıkçası erkenden ve irkilerek birden uyandım baktım ki gün doğmamış aslında doğmuş da sisten gün görünmemekte..İrkilmemin sebebini yüzümü yıkayınca anladım benim bıdıklarım uyanmışş:)) Sabah sütlerini istiyorlar:)) Kulübelerinin kapısını açtım sütlerini verdimm.. Ağızlarından aka aka süt içmelrini seyrettim.. Sonra kahvaltı için mutfağa geçtim.. Çünkü evdeki bıdıklar da uyanacaktı.. ve karınları aç olacaktı:)) Bu sabah anneme verdim uyku sırasını kahvaltı hazırladım hazırlarken işe hazırlandım ama herşeye rağmen iyiyim süperim:))Gençlik diyeceksiniz biliyorumm.. ama sadece gençlik değil temiz hava.. bahçeden kopardığım domatesler, salatalıklar, biberler, maydonozlar..Bıdıklarımın süt içişleri.. Güne daha ne kadar güzel başlanabilir ki...
Lafı yine uzattımm:)) Gelelim bugünün tarifine.. Bayrama özel yaptığımız akşam yemeği yöresel tadımız:))
Efendim Kastamonumuzda Daday ilçesinde özellikle etli ekmek döğme etten yapılır.. etler ultra mini şekilde doğranır veya kasaptan özel döğmelik alınır.. Saatlerce dövülüp kıyma haline getirilir..Ama tadına da doyum olmaz.. Bakınız yukarıdaki fotoğraf döğme etten bir görünüm içermekte.. Şimdi sizlere anlatayım kısaca bakalım beğenecekmisiniz..İsterseniz bilindik kıyma ile de deneyebilirsiniz.. Biz birde sac da değil tavada yaptık.. Daha sobalar kurulmadı..Kışın kuzine sobanın üstüne koyarız sacımızı miss gibi üzerinde kızartırız.:))
Vereceğim tarifte hamur maya içermekte aslında maya konulmaz ama hamur işinin midenize oturmasını istemiyorsanız şayet maya koyun derim.. Çok rahatsız etmiyor çünkü..

Malzemeler:
Hamur İçin:
5 su bardağı Sinangil Böreklik Un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı instant maya
1 yumurta
Ilık su

İç Malzemesi:
1 kg. döğme kıyma
3 adet soğan
2 domates
Tuz, karabiber
su

Yapılışı:
Öncelikle döğmelik et veya küçük parçalanmış dana kuşbaşısı et döveceği ile yaklaşık iki saat dövülüp kıyma haline getirilir.. Buzdolabına kaldırılır.
Hamur için verilen tüm malzemeler karıştırılıp azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ve hafif sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzerine nemli bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.
İç malzemesi için hazırlanan kıymanın içine soğanlar yemeklik doğranıp eklenir, kabuğu soyulmuş domatesler mini mini doğranıp veya rendelenip eklenir, tuzu, karabiberi eklenip katı muhallebi gibi bir kıvam alana kadar su eklenerek iç harç elde edilir.
Dinlenen hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılıp üstlerine bolca un serpilir. Bir beze oklava veya merdane ile incecik açılıp arasına iç harçtan kaşık ile sürülüp yarım ay şeklinde kapatılır ve yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirilir..
Bakın pişerken nasıl kabarıyor:)
(Yağ koymuyoruz çünkü ekmeğin iç malzemesi pişerken yeterli nemi sağlıyor ve ekmekler kuru olmuyor.. )Pişen her ekmeğin üzeri tereyağ ile hafif yağlanıp sıcacık servis yapılır..

Afiyet bal şeker olsunn:))

28 yorum:

  1. günaydınnn
    yine erkenden nefis mamalar yayınlamışsın sabah sabah iştahımı kabarttın:))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. yav sabah sabah yapilir mi bu sene ineboluda sabah,gece demeden yedik bu etli ekmekten ,ayyyy canim cekti yine gercekten,yedigin yemegin tadi yedigin yerin ortamina ve cevrendekilere gore de degisiyor,bunu memleketinde kalabalikla yemek gibisi yok, burda ne yaparsam yapayim turkiyedeki tadi alamiyorum,sevgiler,oralara selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Çok lezzetli gözüküyor Denizcim.Ellerine sağlık.Tüm mutluluklar seninle olsun şirinem..

    YanıtlaSil
  4. Ayy bu tam bana göre, sabah sabah açım da, olmazki!

    YanıtlaSil
  5. ya bu harika birşey hmm hmm ellerinize sağlık denizcim ellerinize sağlık kk kkk kkk....

    YanıtlaSil
  6. günaydın tatlımmmm.. performans tam hız bakıyorum da sabah sabah :) ben de bahçeli evde temiz havayla yaşasam böyle olurdum herhalde canımmm:)

    ellerine sağlık,enfesss görünüyor..

    YanıtlaSil
  7. Denizcim sabah sabah bomba gibisin valla. Şu enerjinden bana da yollarmısın?
    Etli ekmek tek kelimeyle muhteşem. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bu sahane tarifin yaninda, benim atistirmaliklarimin lafi bile edilmez....Ellerinize saglik, eger birgün oralara gelmem kismet olursa, bana da yapar misin?????? Seni kocaman öpüyorum....

    YanıtlaSil
  9. Walla süper bir ekmek. Daha öne birkaç yerde yemiştim. O yüzden şu anda bu görüntüden tadını tahmin ettiğim için sabah sabah çay içmek yerine onu yemek istiyoruuummm:) Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. nefis olmuş Deniz ellerine sağlık
    bakarken olsa da yesem dedim:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Oh oh ne güzel olur gerçekten bir türlü nasıl olduğunu anlamayıp kafadan uydurarak yaptığım bir yiyecekti etli ekmek artık tam tarif mevcut :) sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  12. Bıcırığım şu an nasıl açım anlata
    mam öğle yemeğim senden olurmu:))
    Ellerine sağlık nasılda güzel koca
    man kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. misss gibi oh ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. kahvaltıyı etmiş olamama rağmen vallahi nasıl da canım çekti. etli kıymalı böreklere bayılırım. ellerine sağlık. benim yerimede 1 tane daha yermisin?

    YanıtlaSil
  15. Denizim sabah erken saatte gördüm ağzımı toparlayıp yazamadım:))
    muhteşem olmuş ellerine sağlık tatlım.çok öpüyorum..

    YanıtlaSil
  16. maşallah maşallah Allah kem gözlerden korusun...:) canım benim ne müthiş bir enerji bu etli ekmeklerde süper ötesi olmuş
    ellerinize sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. alıyorum tüm etli ekmekleri fıstığım...yerine kucak dolusu öpücükler ve sevgiler bırakıyorum.

    YanıtlaSil
  18. uuyhh:)
    Çıtır baklavam,sen bu ekmekleri de al bana gel bugün.Vallahi acıktım
    Önce bir güzel mamalarımızı yeriz,sonra da Anadolu Ateşi'ni izlemeye gideriz,Libya'lara kaa geliyorlar gitmemek olmaz değil mi?
    Kocaman sevgi ve muhabbetle
    Dualarda buluşmak üzere

    YanıtlaSil
  19. offf deniz ya bu nasıl bir görüntü nasıl çekmez insanın canı taş olmak lazım taş. ellerine sağlık canım benim.

    YanıtlaSil
  20. Bizim hamarat gelin senin bu pozitif enerjin yokmu bütün gün yorulan ablana nasıl geldi biliyormusun ellerine sağlık içindeki enerji güzellikler hep böyle kalsın çok öpüyoruz seni...

    YanıtlaSil
  21. Harika görünüyor Deniz'ciğim. Ellerinize sağlık. Afiyet olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. denizim bende bahcesi olan bir ev istiyorum ne yapayım oralaramı yerleşeyim ah kader ah hergün sabah akşam trafik gürültü derken hayat gidiyor yaşadığın yerin kıymetini bil bir tanem
    bu arda ekmek de süper olmuş afiyet bal olsun şifa olsun sana
    kocaman öperim

    YanıtlaSil
  23. Que aspecto más increible tiene esto, una delicia.

    Saludos

    YanıtlaSil
  24. Denizciğim,çok güzel görünüyor.Kastamonu yemeklerinde gördüm.Paylaştığın için teşekkürlerrr..

    YanıtlaSil
  25. Tek kelimeyle nefis ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Nefis görünüyor.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  27. ellerine saglik canim ,normalde ismi gozleme dimi ,tabi sizinki yoreseldir
    birde icindeki kiymanin dogme olmasi
    kucuklugumde hatirlarimda once sulu kofte yaparlardi ,eti dovup kofte yaparlardi ,nasil lezzetli olurdu
    aklima onun lezzeti geldi bunun gorunce :)

    YanıtlaSil
  28. ımmm süper olmuş ellerine sağlık canım
    olsada yesem:))))

    YanıtlaSil