4 Ekim 2010 Pazartesi

Karışık Turşu

Merhabalar canlarıııımmmm:)))
Umarım ki keyifleriniz yerinde afiyettesinizdir:)) Bugüüüünnndeeee sizlere sepet sepet sevgiler getirdiimm:))
Bu aralar ziyaretlerinizi geciktirdiğimin farkındayımm ve hep bu tereddüt beni kemiriyor:)) Hiç aklımdan çıkmıyorsunuz yani.. Aahhh ahh evde öyle çok iş var ki bir an boş kalamıyorum ama bir kar yağsınn hele bir kış göstersin kendini karnımız tok sırtımız pek doya doya sizlerleyim:)) Şuanda malum kış hazırlıkları sürüyor anacığımla turşu kurduk, tarhana yaptık, erişte kestik, buzlukları doldurduk, marmelat ve reçeller yaptık.. Ne tatlı telaş bunlar:))Evin erkekleri ile el ele verdik kışlık odunlarımızı hazırladık bahçemizi bozduk belledik günreledik ağaçları sardık sarmaladık fidan olduklarından..Tıpkı çocukluğumda hayat bilgisi kitaplarındaki gibi:)) Bütün bunları yaparken bunu düşündüm ilk okulda iken hayat bilgisi kitaplarında kış hazırlıklarından bahsedilirdi.. O zaman kışları hiç sevmezdim heryer kömür kokardı, yollar çamur olurdu diye.. şimdi ise her mevsim başka güzel bana..
Çok konuştum canlarımm işte turşularımızzzz:))) Malzemelerinden biberler, domatesler, fasülyeler bahçeden:) Malzemelerde ölçü vermedim herkes kendine göre hazırlıyor çünkü:)) Maksadım bloğumda olsun:)) Belki bir ihtiyacı olanın işine yarar:))


Malzemeler:
Beyaz lahana
Sivri biber
Kırmızı biber
Salatalık
Havuç
Karnabahar
Taze fasülye
Yeşil domates
Sarımsak
Limon tuzu
Tuz
Su
Sirke
Nohut


Yapılışı:
Beyaz lahanalar ne çok ince nede çok kalın olmayaca şekilde doğranır. Diğer tüm sebzeler de uygun boyutlarda doğranıp lahanalar da eklenerek
Sarmısakların kabukları soyulup bir kapta bekletilir.
Turşu kavanozunun tabanına bir avuç kadar nohut eklenip yarısına kadar sebzelerden basılıp bir avuç kadar diş diş hazırlanmış sarmısak gezdirilir. Sonra aynı işlem tekrarlanarak kavanoz kalan yarısı da doldurulur ve yine sarmısak ve 1 yada 2 çorba kaşığı limon tuzu gezdirilir..
Derince bir kapta damak tadınıza göre tuzlu su hazırlanır içine bir su bardağı kadar sirke ilave edilip turşu kabı dolana kadar su ile doldurulup ağzı sıkıca kaptılarak ışık almayan bir yerde dinlendirilir. Yaklaşık 30 ila 45 gün sonra turşunuz servise hazırdır..

29 yorum:

  1. Canım,turşular senden bu kış.Biz daha kurmadık .ellerinize sağlık .öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Denizciğim ne güzel kışa herşeyiniz hazır tüm kış mis gibi kendi ellerinizle hazırladığınız yiyecekleri yiyeceksiniz şimdiden afiyetler olsun. Turşulara bayıldım harika görünüyorlar ellerinize sağlık.Kışın turşuyu her yemeğe yakıştırırım o olmadan sanki yemekler eksik kalıyor değil mi? Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. canım harika görünüyor.yapanların ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    ellerinize saglik harika gorunuyor, ben hic denemedim tursu ama bu yil kararliyim denemeye ve benim isime cok yariyacak...afiyet olsun..sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. canım ellerinize sağlık .
    anacığına hürmetler .
    sana da sevgiler....

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık canım ne güzel hazırlıklar bunlar di mi :)
    hepsi afiyet şeker olsun size.. öpüldün kocaman..

    YanıtlaSil
  7. oyy keske burda da ols ao nefis sebzelerden bende yapsamm.
    gule gule tuketin insallah,
    Sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık canım. Turşular ne kadar güzel görünüyor rengarenk. Kışın afiyetle yersiniz.

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    hazırlıklarını ne güzel dile getirmişsin. Yaz boyunca çalışkan karınca gibi çalıştığın için kış boyunca rahat edeceksin. Cırcır böceğinin durumunda olanlara Allah yardım etsin.
    Allah ağız tadıyla güzelliklerle yemek nasip etsin.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Ohhh Denizim afiyetle yiyin inşallah,pek güzel olmuş turşular...Anneciğine çokkk selamlar...

    YanıtlaSil
  11. Su senin bahce sebzelerine bitiyorum. Ne guzel bir hayat gayet dogal.
    Ellerine saglik tursularda cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  12. afiyetle yersiniz inşallah turşularınızı
    ben bu sene kırmızı lahanada koydum turşunun suyu pek bi güzel oldu :))
    senin malzemeler bahçeden olunca dahada lezzetlidir...
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Hayırlı sabahlar şirinem.Turşuların da senin gibi çok şirin gözüküyorlar.Rengarenkler maşaallah.Afiyetle yeyin,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  14. bende yaptım kışın hayırlısı ile yeriz inşallah.....

    YanıtlaSil
  15. Ohh, ne mutlu size... ELlerinize saglik ve de tüm yiyenlere afiyetler olsun.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. mutfagabuyrun5 Ekim 2010 09:34

    denizciğim turşular harika görünüyor.kendı adıma lahana turşusunu tercih ederim.ama karışık olması çok güzel olmuş.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Turşular şahane duruyor gerçekten bayıldım! Canım şu ana kadar hiç turşu çekmemişti ama sanırım az önce fikrim değişti:) Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  18. allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım
    sıcacık sevgiler

    YanıtlaSil
  19. eline sağlık.çok iştah açıcı duruyor.

    YanıtlaSil
  20. Canımmm Bıcırığım kolaylıklar dile
    rim.İş bitmez Rabbim sağlık versin.
    Turşular süper ellerine sağlık afiyetle tüketirsiniz inşallah.KOca
    man kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  21. Denizcigim bende dun yesil domates aldim tursu yapayim diye, ama daha once hic yapmadim. Seninde bu yazini gorunce cok sevindim. Sana bir sorum olacakti, belki sacma bir soru olcak ama... simdi sen nohut koymussun tursuya, bu haslanmis nohut mu olacak, yada bir miktar kuru nohut koysam da olurmu? Bilgilendirirsen cok sevinirim. Birde sey soracaktim, simdi yesil domates ve karnabahar karisik tursu yapsam olurmu? Belki lahana da eklerim bilemiyorum, olur mu acaba? Seni optum, hollandadan sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. ellerine sağlık yanında bir de kısır ohh değme keyfime. turşuların olduğu zaman kısır yapıp yer misin?

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık canım nefis bir görüntü ağzım sulandı ya:)) Afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  24. maşallah size
    ne güzel anne,kız elele vermiş kış hazırlıklarını tamamlamışsınız
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. ellerinize sağlık canım turşular nefis görünüyor.sizlere afiyet olsun...sağlıkla tüketin inşallah.. çok öptüm ...sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Ellerinize sağlık tarifleriniz çok güzel

    YanıtlaSil
  27. cimcime hanım ben bu turşuyarı yemeye gelsem ne güzel olur öyle :)

    anneciğinle ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  28. merhaba, turşuya nohut neden konulur ve turşu suyunun bulanık olmaması için ne yapılmalı?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nohut turşunun çabuk olgunlaşması için konulur, suyu içme suyundan veya kaynayıp soğumuş sudan koyarsanız sirke ve tuzu da iyi ayarlarsanız suyu berrak olur zaten..

      Sil