25 Ekim 2010 Pazartesi

Tam Mutemadıyla Galeta !!!

Merhabalar dostlar..Hayırlı akşamlar diliyorum herkese:))
Ne ilginç bir başlık attım:)) Tam sevgili Demet Akbağ' ın reklamına denk geldi.. Hazır çorba(!) reklamı!!!! Bırakın alıp pişirmeyi reyonunun önünden geçmediğim ürünlerdir hazır çorbalar.. Kendim kaynatırım ben çorbamı şehriyeden, tarhanadan, mercimekten veya bulduğum herhangi bir sebzeden..
Velhasılı benim galetalarıma bu başlık çok uygun oldu çünkü tam anlamıyla galeta yapmayı başardım.. Tabii bu konuda bana tarifi ile ışık tutan ve bu başarıdaki yüzde 75 lik paya sahip olan yeni tanıştığım ama çabuk kaynaştığım sevgili Özge..
Bloğunun ilginç ismi "sütüme sarelleme karışma" dikkatimi çekti ve şöyle bir baktım bir daha da çıkamadım..
Galeta tarifini ilk gördüğümde çok sevinmiştim sevgili babam için.. Çünkü tansiyona bağlı düşük seviyede diyabetli:( bu sebepten ara öğünlerde galeta yer ama hazırlarını pek beğenmez.. Bende çok tarif denedim bugüne kadar ama bir türlü olmadı istediğim..Sevgili özgenin tarifini de deneyeyim dedim ve sonuç harika..
ve sevgili Özge çok samimi bir şekilde başka diyabetli tarifler de bulalım dedi.. babacığımın canı ne isterse :)) Çok teşekkür ederim canım ilgin ve samimiyetin için..
ve sevgili özge nasıl yapmış buyrun tarifin orjinali ve diğer harikaları burada...

Malzemeler:
2,5 su bardağı tam buğday unu
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı az yağlı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket hazır hamur mayası
İsteğe göre haşhaş, susam, kekik, çörekotu

Yapılışı:
Öncelikle un elenip ortası havuz şeklinde açılarak sırasıyla; süt, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, instant maya eklenerek tahta kaşıkla 5-10 dakika karıştırılır...
Karıştırma işlemi bittikten sonra eller unlanıp hamur top haline getirilir ve hamur ısıya dayanıklı bir kabın veya tepsinin içine alınır, kalan bir tatlı kaşığı zeytinyağı hamurun etrafına sürülüp 65-75 derecelik fırında yarım saat mayalandırılır.
Yarım saatin sonunda hamur iki kat büyümüş olacak..
Hamur içinde bulunan havayı çıkarmak için hafifçe yoğrulur ve isteğe göre baharatları eklenir. Ben bu aşamada susam, kekik ve çörek otunu bir arada ekledim..
Baharatları ile kaynaştırılan hamur ikiye ayrılıp unlanmış tezgahta açılır ve bir parmak genişliğinde kesilir ve iki uzundan kıvrılarak burgu şekli verilir..
Her burgu yağlı kağıt serili tepsiye dizilip önceden ısıtılmış 220 derece fırında 10-15 dakika altın sarısı renk alana kadar pişirilip ılınınca servis edilir..

35 yorum:

  1. canımmm babacığına geçmişler olsun ve de şifalı olsun,hazırdan bile güzel olmuş.ellerine sağlık.denencektir.

    YanıtlaSil
  2. denizcim ellerine sağlık. hayırlı evlat seni inşallah benim kızımda beni düşünür bana böyle şeyler yapar. aldım tarifi. kepeklisinide yapalırım ben şimdi bunun.

    YanıtlaSil
  3. ah keşke benim babam da dikkat etse de ben de ona diabetik şeyler yapsam ama nerdee:(

    galetalar harika görünüyor bitanem.ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. bende bu tarifi bekliodum :) deniycem canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. çok harika görünüyorlar canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bıcırığım tam tedematıyla süper:))El
    lerine sağlık.O şirin koca papatyaya
    da bayıldım bu arada:))Kocaman öpüyo
    rum.

    YanıtlaSil
  7. Çok çıtır olmuş galetaların,ellerine sağlık canım..Çorba konusunda %500 katılıyorum sana:)
    mutlu geceler,umutlu günler dilerim..

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel olmuşlar çilekim,ellerine,gönlüne sağlık!
    Geçen sene epey dadanmıştım bu leziz galetalara :) Hakikaten süper oluyor,ev yapımı gibisi de yok değil mi?
    Özge'mizin de ellerine sağlık,bu arada.
    Babacığına da sağlık/sıhhat olsun.Benim tatlışlarımda da var:(
    Rabbim beterinden korusun inşaAllah
    Kocaman sevgi ve selam ile

    YanıtlaSil
  9. Denizzz ne güzel çubuklar bunlar.Ben de bunları milşföyden yapıyorum.Adınada sakristan diyorum.Sevgiler canımın içi.

    YanıtlaSil
  10. Denizciğim, Özge'nin tarifini okuduğumda da çok beğenmiştim şimdi sende de görünce artık haftasonu yapmak şart oldu dedim. Çok iştah açıcı duruyorlar tam çayla beraber yenmelik olmuşlar.Ellerine sağlık babacığına da afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  11. çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Deniiiz günaydınn,öncelikle çektiğin fotoğraflara bayılıyooorum.Been bu galetayı peynire bandıra bandıra yeriiiim.En büyük zevkim galeta peynir çay domates.Aha da şimdi kavaltıya gidiyooooorum.İştaha geldimm sabaah sabaah :))))

    YanıtlaSil
  13. Tam benlik olmuşlar, görüntüleri de harika emeklerinize sağlık..
    www.sendepişir.com /Nilgün

    YanıtlaSil
  14. her zamanki gibi süper ..ellerine sağlık canım.öptüm çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık canım galeteler çok güzel babacığınada afiyet olsun :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Canım,
    ellerine sağlık. Kendi yaptığın gibisi var mı? Temiz ve sağlıklı. Nefis görünüyorlar.
    Tatlım, ne hayırlı evlatsın. Dilerim seninde sana böyle ilgili davranacak evlatların olur.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  17. harika görünüyorlar babacığın nekadar çok sevinmiştir onun için özel şeyler yapıyorsun annecik küsmesin babaya bu ilgiye ha canım bide eğer yüksek tansiyon varsa kekik tansiyonu yükseltir küçük bi not sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Denizciğim,güzel sözlerin ve samimiyetin için çok teşekkür ederim! Valla harika yapmışsın sen de galetaları, ellerine sağlık! Afiyetler olsun size ailecek... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Deniz, galeta gerçekten bazı insanlara ne kadar somunumsu bir tat verse de bazıları için neredeyse vazgeçilmezdir. Özge'nin tarifi de gerçekten çok doğal ve lezzetli.

    Ama birşey dikkatimi çekti, o sütüne sarellesine karıştırtmıyo, sen sütüne sarelle karıştırtmamışsın.:) (Bloğunun adı sütüme sarelleme karışma, bi yanlışlık olmuş heralde)

    Afiyet olsun babana galetalar...

    YanıtlaSil
  20. Hazırlardan daha güzel olmuş ellerine sağlık Deniz'cim..

    Babana da geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  21. Bu marifetlilik nereye kadar bilmiyorum:) ellerine sağlık. Şu anda elimdeki hazır galetadan utandım yani:)

    YanıtlaSil
  22. ne güzel yapmışsın Deniz
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. Canım merhabalar; öncelikle babana geçmiş olsun, galetalar çok hoş olmuş ellerin dert görmesin, keşke buluşmamıza sende gelebilsen, hasretle öpüyorum......

    YanıtlaSil
  24. bak ben de isterim ona göre!!!!!!! biliyorsun ben de hastayım üstelik yaşlıyım da:(((
    babana şifa olsun canım benim

    YanıtlaSil
  25. canım benim bende özgenin tariflerini çok seviyorum ..
    tatlım galetan çok nefis görünüyor inan hemen bir tanecik alasım geldi :))
    tatlım ellerine sağlık afiyet bal olsun özellikle babacığına
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. eline sağlık tatlı kız,galetalarda ve sunumunda en az senin kadar tatlı görünüyor,çok öpüyorum...babcığına geçmiş olsun benimde annem aynı dertten muzdarip,napalım yaşasınlarda diyette olsunlar...

    YanıtlaSil
  27. arkadaşım babanıza çok çok geçmiş olsun galetalarda harika görünüyor

    YanıtlaSil
  28. ikinizinde eline sağlık canım... nefis olmuşlar bende ev yapımını severim..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  29. Ellerinize sağlık hem sizin hem tarifi aldığınız arkadaşınızın. Gerçekten de mükemmel görünüyorlar. Evde yapılmış yiyeceklerin tadı da görüntüsü de bir başka oluyor...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. Babana senin elinden şifa olsun. Bize de denemek düşer. Sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Bazi tarifler gercekten ugrastirir durur. Basarili olamayinca inat eder yine yaparsin:) Seni cok iyi anliyorum.

    Goruntu cok guzel, ellerine saglik. Insan ne mutlu oluyor degilmi basarili olunca:)

    YanıtlaSil
  32. canım babacığına çok geçmiş olsun. galetalar muhteşem ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Harika olmuşlar Deniz'ciğim. Ellerine sağlık. Babana da sizlere de afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  34. SÜPER VE SÜPER....BAŞKA BİR ŞEY DİYEMEM....ELLERİNE SAĞLIK CANIM..

    YanıtlaSil
  35. canımcığım ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.Aslında ben şu sırala diyet yapmaya çalışıyorum ara öğün olarak alsam fena olmaz gibi ne dersin:)))
    Afiye olsun canım.
    sevgiler.

    YanıtlaSil