3 Aralık 2010 Cuma

Anam Babam Usulü Somun Ekmek


Merhabalar..:))
Birçoğunuz için tatil olan pazar gününde kahvaltılarınızı kendi mamülleriniz ile renklendirmek istermisiniz ??
Peki köy fırınlarını bilirmisiniz.. Kocaman taşlar ile örülü, anaların, gelinlerin kucak kucak çalı çırpı, odun toplayıp yaktığı fırınları ?
Kocaman teknelerde mayası hamur ekşisinden yapılan, bazen içine patates katılan ve o mübarek parmakların becerisi ile bir kazan dolusu yoğrulan hamurları..
Fırın tava gelince közünden mangala koyup da çay demlemeyi?
Sonra o kocaman hamuru oturup fırının önüne birer birer yer sofrasında bezelemeyi (pözilemeyi), sonra hepsini fırına özenle atıp heyecanla pişmesini beklemeyi,
Fırından çıkarken elleriniz yana yana küllerini temizlemeyi ekmeğin..
Süt kokulu sofra bezlerine sarmalamayı ekmekleri, sonra dayanamayıp tereyağ ile buluşturmayı dilimleri..
Bunları bilirmisiniz...
O anları yaşamak öyle keyiflidir ki, o eller öylesine marifetlidir ki.. Kah kınalı, kah hamurlu, kah yaralı bereli o tertemiz elleri izlemek.. Mekik mekik dokuyuşlarını birbir takip etmek..
Nasıl zevklidir.. Nasıl huzur vericidir..
İşte bugün sizlerle o kadar muhteşem olmasa da kendi kendime yapıp kuzinede pişirdiğim ekmeklerimi paylaşacağım..
Kim bilir belki elektrikli fırında bile olsa pişirir de, muhabbetinize muhabbet katarsınız.. Çayınızın yanına katık edersiniz..
Mutlu hafta sonları diler, ekmeğime dönerim..

Malzemeler:
1 kg. un
1 su bardağı saf kepek
1 çay bardağı yulaf ezmesi
2 adet haşlanmış patates
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığınca ılık su
Üzeri için:
1 çay kaşığı pekmez
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:
Un yoğurma kabına elenip, yulaf ezmesi, kepek ve tuz ile iyice harmanlanır..
Ortası havuz şeklinde açılıp maya ve şeker eklenir ve ılık su ilave ederek mayanın aktive edilmesi sağlanır..
Haşlanmış patatesler iyice ezip hamurun içine katılır ve su ilave ederek iyice yoğrulup 15 dakika beklettikten sonra hamur eşit parçalara bölünerek somun şekline getirilir ve yağlanmış tepsilere konulup tepsi mayasında yaklaşık 1 sat üzerlerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir..
Fırına vermeden evvel üzerinepekmez, sıvıyağ ve su karışımından sürülüp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dk. sonra dereceyi 200 e yükselterek iyice pişirilir..
Fırından çıktıktan sonra üzerine tereyağ gezdirilip sofrabezleri ile sarılır, soğuyunca dilimlenerek servis edilir..

31 yorum:

  1. CANIM ELLERİNİZ SAĞLIK CANIM HARİKA GÖRÜNÜYOR.YENİ EVLENDİĞİM SENE RAHMETLİ KAYNANAM ..... AİLECE YANİ KÖYDEKİ EVDE TAŞ FIRINDA EKMEK PİŞİRP EKMEĞİN ÜSTTEKİ PARÇASI ALINIP İÇİNEDE BOLCA TEREYAĞI BASIDI VE SICACIK TEREYAĞLI EKMEK AFİYETLE YENİLDİ. SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  2. KOKUSU BURALARA GELDİ..AFİYET OLSUN..

    YanıtlaSil
  3. Biraz tereyağı ve bal, offf süper. :)

    YanıtlaSil
  4. bu saatte bile hayır demez yerim ben bu ekmekleri. ellerine sağlık canım.
    şimdiden etkinlik tarifin için çok teşekkürler. desteklerinizle inşallah bol katılımlı bir etkinlik yapacağız inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Birtanem, öyle güzel anlatmissin ki, adeta gözlerimin önünde canlandi... Keske o anlattiklarini yasayabilme sansini yakalayabilsek.... Insallah.... Bu mis gibi ekmegi hazirlayan o marifetli elleri sarip, sarmaliyorum.... Ellerine saglik canim benim... Ailenize sifa, afiyet olsun... Mutlu bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. Denizim sıcacık ekmeklerin kokusu buraya kadar geldi tatlım :)tereyağınıda sürünce üzerine,çay da demleniyordu:)bu saatde neler hayal ettirdin bana:))ellerine sağlık canım.listeme aldım senin tarifinle deneyeceğim canım.
    mutlu hafta sonu tatilleri.çok öpüyorum..

    YanıtlaSil
  7. evde pişmiş mis gibi ekmek gibisi var mı?
    ellerine sağlık Deniz

    YanıtlaSil
  8. Denizciğim bu saatte karnım acıktı ellerine sağlık bu aralar çok yoğunum uğrayamıyorum kusura bakma sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Canım Bıcırığım harikasın 41 kere maşallah bu enfes ekmeğin içine sıcak
    ken kaymak ve balı sürüp afiyetle yiy
    ceksin.Offf ağzım sulandı rahatsızdım
    arıyamadım inşallah yarın kocaman kocaman öperim gül yanaklardan.

    YanıtlaSil
  10. DENİZİM BENİM TATLI ÇİLEĞİM SEN PEK BİR YAKINSIN BU FIRIN İŞLERİNE.VALLA KORKUYORUM KIZZ SENDEN...
    SENDE BU GENÇ YAŞTA YOK YOK ANACIM:))
    NE GÜZEL ANLATTIN ÖYLE BİR FIRIN GÜNLÜĞÜNÜ...BİR SOLUKTA İÇTİM YAZINI...ELLERİNE SAĞLIK CİCİŞİM PEK LEZİZ OLMUŞ İSMİNE BAYILDIĞIM SOMUNLAR...

    AYRIVA ALLAHIM SANA VE DAMAT BEYE HAYIRLI VE GÖNLÜNÜZDEN GEÇENVAKİTTE HAYIRLI VE BERKAY İSMİNDE BİR EVLAT VERSİN İNŞALLAH.BEN DE ÇOK SEVEREK SESLENİYOR VE İYİKİ DE BU İSMİ KOYMUŞUZ DİYORUM.
    DENİZZZ YİNE ÇENEM DÜŞTÜ BENİM ABLACIM YAAA.
    HADİ KAÇIYORUM BEN...

    YanıtlaSil
  11. ben üzerine sarelle sürsem olmaz mı:))) hazır şeker yüklemesinin sonuçları da çıkmamış hihih:))

    ellerine sağlık tatlım kıymetlimmmm..

    YanıtlaSil
  12. Maşalla sana heidi'cim, ekmeğini bile yapıyorsun artık. Valla bu ekmekleri yapmak öyle ekmek makinesinde ekmek yapmaya benzemez. Hamuru yoğurmak epey zahmetlidir. O anlatığın ekmek hikayelerini ananemin bahçesinde fırını varken yapardık. Ne severim sıcak fırın ekmeğine tereyağ sürüp yemeyi. Yakın zamanlara kadar bir komşumuzdan satın alıyorduk bu ekmeklerden. Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. YERİM SENİN EKMEĞİNİ TEREYAĞI DA BENDEN OLSUN:))
    ELLERİN DERT GÖRMESİN BECERİKLİ KIZIMIZ BİZİM:))))

    YanıtlaSil
  14. Mis gibi, harika. Ellerine sağlık Deniz'ciğim. Tam kahvaltılık olmuş. Afiyet olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık canım bizim köyde de hanımlar hamuru mayalayıp 1 haftalık ekmeklerini pişirirlerdi.Ekmekleri fırına atan o hünerli elleri hayranlıkla izlerdim.Bana eski anıları hatırlattığın için sana çok teşekkür ederim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Köy fırınlarında pişen ekmeğin tadı farklıdır elbet ama kuzinede pişende çok güzel oluyor.Tadını bilirim çocukluğumdan:)
    ellerine sağlık denizcim ...

    YanıtlaSil
  17. deniz hanım ekmekler harika olmuş ellerine sağlık. O bahsettiğin fırınlardan bi tanede annem tarasa yaptırdı. Artık canımız ne zaman istese fırını yakıp önden pide yapıyoruz ardasındanda ekmek harika bi lezzet köy kokuyor bayadır yapmıyorduk nasıl canım çekti anlatamam....

    YanıtlaSil
  18. ah denizcim öyle güzel anlatmışsınki köylerdeki ekmek yapan o güzel kadınlarımız.ben bayılırım köy ekmeğine sıcak sıcak fırından çıkıp arasına taze çekilmiş kaymak yada tereyağ konulup yemeye bayılırım.öyle bir lezzet yokki.
    senin ekmeğine gelince söylemeye gerek yok zaten her yaptığın mükemmel ,ekmekte nefis olmuş.ellerine sağlık .nişanlın çok şanslı bence,senin gibi güzel ,marifetli,cıvıl cıvıl,iyi kalpli bir eşi olacak.

    YanıtlaSil
  19. demeki o miss gibi ekmek kokusu senden geliyor...
    ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  20. Canım,
    bunu yaşayıpta bundan memnun olmayan bir dürü insan var. Ama sen nasıl da güzel ve özel bir şekilde anlatmışsın. Evet o eller, nasır tutmuş ama becerikli eller, birileri yiyecek ve mutlu olacak diye ocağın başında geçirdiği o uzun saatlerden hiç bıkmadan, usanmadan çalışan eller.Onları sevmemek mümkün mü?
    Tatlım, senin de ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  21. Nasılda mis gibi kokmuştur ekmekler.Ellerine sağlık denizciğim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. denizcim yazını okurken ay öyle fırınlar hala varmı dedim meğersem evde pişmiş:) Ben öyle fırınlar gördüm ama daha benim çocukluğumumda bile kullanmyorlardı:) ne güzel olurdu oanları yaşamak:) eline sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Denizciğim benim siteye girebiliyormusun? ben 4 gündür giremiyorum yakında çıldıracağımm.

    YanıtlaSil
  24. Şirinem ellerine sağlık.Ne kadAr beceriklisin.MAAŞALLAH.

    YanıtlaSil
  25. Sıcakken şöyle sobanın başında tereyalı yesem ekmekleri, bir de çay olsa, senin yavru köpekler de yatsa yanıbaşımda.

    YanıtlaSil
  26. Tas firindalarda pisen ekmegin lezzeti baska oluyor annecigimde ekemk hamurunu yogurur tas firinina götürür orda piserdi, o ekmegin kokusunu aldim sanki senin ekmekleri görünce
    Ellerine saglik hamarat bicirigim damatimiz pek sansli on parmaginda on marifetli kizimizi aliyor

    YanıtlaSil
  27. ay ay puf puf mis gibi buram buram kokar ,ellerine sağlık Denizcim iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  28. kiz denizim yazini okurken kopmle köyü dolastim geldim yani ne kadar özlemissim ya yaz gelsede gitsek memlekete doya doya yesek
    kuzinemde yokki yapsamda yesem:))
    ellerine saglik sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Deniz
    Yazını okuyunca çok duygulandım. Çocukken mutfağımızda kuzineli soba vardı. Annem ve babaannem herşeyi orada yaparlardı buna ekmeklerde dahil. Arada annemle hep o günleri konuşuruz, beni o günlere geri götürdüğün için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  30. Derler ya silah icat oldu mertlik bozuldu diye günümüzdede mutfak aletleri o kadar hayatımızı kolaylaştırıyorki ekmeği yapanı bile çıktı :) Ama onun tadı ellerle yoğurup, mayalayıp, fırında pişirmek ve pişerkende misss gibi kokusunu teneffüs etmek.. Veee afiyetle yemek.. Valla çok canım çekti şimdi kalkıp yapasım geldi Deniz, ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  31. Ya bu ekmeğin yanına güzel demli bir çay, tereyağ ve benim gibi bir peynir canavarı için de koca bir kalıp peynir! Nefis nefis nefis! Daha ne diyim! Ellerine sağlık canım ya. Ekmek de yapıyorsun daha ne diyim:)

    YanıtlaSil