Merhabalar:)
Çok bilmiş gibi yeni başlayanlara yazdım artist artist ama ben de o yeni başlayanlara dahilim:)
Soğuk mezelere hep ilgi duymuşumdur ama kurabiye kek yapmaktan onlarla ilgilenemiyordum..
Akdeniz ve Ege mutfaklarının belirgin ögesi olsa da bizim kültürümüzde de var soğuk mezeler..
Yılbaşını fırsat bilip çok güvendiğim kaynaklardan öğrendim mezeleri:) En pratik olanları tabi:) Yoksa daha neler neler var:) Onları da yaza deneyeceğim.. Hani soğuk ya yenmiyor kışın:)
En çok haydariyi sevdim çünkü babam enn çok onu beğendi:) Tıpkı gençliğinde Eskihisar'da (Gebze) akşamları toplaşıp kurdukları sofralarına aldıklaı haydarilere benzemiş:) Ah bir de fesleğen taze olsaydı:) Kurusu da makbülmüş:)
Sizlerden de öneri ve linkler bekliyorum sevgili dostlarım:) Sessiz okuyucularım siz de dahilsiniz:) Bekliyorum bildiğiniz mezeleri:) Zira bu konuda kendimi geliştireceğim.. Klasik mutfak maceraları kesmiyor beni vesselam:) Geniş ufuklara bakmayı öğrenmeliyim:)
Bahçeye bile bir sürü baharat ekeceğim bu yıl, fesleğenimi, kekiğimi kendim yetiştireceğim:) İnşallah:)
Evet başlasın artık meze geçidi..
GİRİT EZME
Malzemeler:
200 gr. izmir tulum peyniri
2 adet közlenmiş kırmızı biber
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı kekik
2 çorba kaşığı incecik kıyılmış maydonoz
1 tatlı kaşığı çörekotu
Tuz , karabiber
Yapılışı:
Tulum peyniri derin bir kapta çatalla iyice ezilir, Közlenmiş biberler incecik kıyılır, maydonoz, fesleğen, kekik,çörekotu, tuz ve karabiber de eklenerek iyice karıştırılan ezme servis tabağına basma yöntemi ile alınır ve çörekotları ile süslenerek servis edilir..
HAYDARİ (Lezzet Dergisinden Alıntıdır.)
Malzemeler:
500 gr. süzme yoğurt
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı fesleğen
50 gr. tereyağ
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Sarmısaklar havanda dövülüp süzme yoğurda eklenir ve karıştırılır..
Küçük bir tavada eritilen tereyağına, nane ve fesleğen eklenip çok az kavrulur ve yoğurda eklenir.. Zevke göre tuz ve karabiberi ilave edilip karıştırılır..
Servis tabaklarına pay edilip, servis edilir..
HAVUÇ SALATASI
Malzemeler:
3 adet havucun rendesi
1 diş sarmısak
1 kase süzme yoğurt
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
Yapılışı:
Havuç rendeleri zeytinyağda tuzlanıp sotelenir, sotelendikten sonra içine havanda dövülmüş sarmısak eklenen süzme yoğurtla buluşturulup karıştırılır.
Servis tabaklarına pay edilip, maydonozlarla süslenerek servis edilir..
KEREVİZ YOĞURTLAMASI
Malzemeler:
1 adet orta boy kereviz
2 diş sarmısak
1 kase süzme yoğurt
Tuz, karabiber, kuru nane, pulbiber
50 gr. tereyağı
Zeytinyağı
Yapılışı:
Kereviz limonla ovularak rendelenir ve zeytinyağında sotelenir, sotelendikten sonra içine havanda dövülmüş sarmısak eklenen süzme yoğurtla buluşturulur.
Tereyağı eritilip içinde nane ve pulbiber yakılıp karışıma eklenir, zevke göre tuz ve karabiber eklenip karıştırılır, servis tabaklarına pay edilip üzerine zeytinyağı gezdirilip, baharatlar ile süslenir.
Afiyet bal şeker olsun..
Aferin sana. Girit mezesi pidenin tereyağında kızartılıp üzerine konduğu fettüş var ona benziyor. Önünü açtın ya gelir gerisi. Meze yapmak çok zevkli, değil mi?
YanıtlaSiloffff ne güzeller.hepsi benlik bunların denizciğim.harika olmuşlar.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilBir salata ve meze düşkünü olduğum için beni oldukça cezbeden tarifler hepsi de.Ellerine sağlık Deniz.
YanıtlaSilMiss gibi mezeler bende sofralarda çok severim,salata ve meze vazgeçilmez hepsi sahane ellerine saglik,sevgilerle.
YanıtlaSilDeniz cim sen harikasin ya, bayiliyorum snein yazi baslikalrina ve tariflerine. Sicacik bir arkadas dostluk var sende. Hersey nefis sen zatek kendini asmisin sekercim.
YanıtlaSilSevgiler
Sefa
CANIM ELLERİNE SAĞLIK.
YanıtlaSilSOĞUK MEZELER HER SOFRADA FAVORİM.
EN SEVDİĞİM.
MAŞALLAH SANA BAL DİLLİM...
pek şahane pek pratik bir başlangıç olmuş! harika harika - yakında zaten yeni evlisin artık tek tek senin gibi evlenecekler için sofralarını, kendi mutfağına ürettiklerini, püf noktalarını, acil durumda kısıtlı sürede misafirlerine sunduklarını anlatırsın! ellerine sağlık!
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK DENİZ!CİM,
YanıtlaSilAKŞAM YEMEĞİNİN YANINDA MUHAKKAK YAPARIM MEZE. ÇOK SEVERİZ AİLECEK.:)
HATTA ALABİLİRİM BU AKŞAM İÇİN YAPTIKLARINI NEFİS GÖRÜNÜYOR CANIM.
SEVGİLERİMLE..
bayilirim mezelere ,ana yemeklerden daha bile önemli benim icin diyebilirim
YanıtlaSileline sağlık hamarat tatlı kız:)sen ne yaparsında güzel olmaz,eminim yakında hepimizi sollayacaksın :)çok öpüyorum minik kuşum :)
YanıtlaSilEllerine sağlık Denizcim , hepsi birbirinden güzel...Naçizane tavsiyem girit ezme ve haydariye sızma zeytinyağı takviyesi :))
YanıtlaSilOff bunların hepsine bayılırım. Bir yemekte zaten beni ana yemekten çok ortadaki bu mezeler cezbeder. Ellerine sağlık canım. Demek ki ilerde sana hayırlı olsuna gelince bunlardan yiycez:) heyooo:)
YanıtlaSilonaylama..
YanıtlaSilakşamları toplaştıkları sofra ve haydari..
üzüldüm nedense..
Rabbim hidayet versin cümlemize;)
Aferin sana en kocamanından:) hepsini severim ve bayıla bayıla yerim:)
YanıtlaSilHarika olmuşlar şeker kız. En çok girit ezmesini merak ettim. En kısa sürede deneyeceğim. Ellerine sağlık olsun canım. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilBen de :) yeni başladım,ve hayran kaldım şu salataların her birine..
YanıtlaSilTam belkik hepsi de..
Ellerine sağlık canım..
Afiyet olsun..
sevgilerimle..
Ne güzel mezeler bunlar böyle neler yapmışsın sen öyle bayıldım hepsine...Ben kerevizi sotelemeden çiğden yaparım seninki değişik geldi bir ara denemeli...Hepsi için ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler...
Deniz'ciğim bunlar bir harika olmuş. Ben de merakla bekleyeceğim yeni tariflerini
YanıtlaSilamanın süper bunlar.. kalkıp şimdi sofra kurasım geldi :))
YanıtlaSilCanım Bıcırık Prensesim nasılsın meze
YanıtlaSilgeçidi süper olmuş:))Ellerine sağlık
kocaman öpüyorum.
en güzellerini sen yapmışsın zaten tatlım.
YanıtlaSilyaza birde patlıcanlı mezeler geçidi yaparız olurmu:)))
ellerine sağlık.
Denizim seni meze konusunda heycanla izliyorum canım:)çok severim mezeleri,girit mezeyi
YanıtlaSilmutlaka hazırlayacağım örneğin:)
malzemelere bakılırsa muhteşem bir lezzet olmalı.Ellerine sağlık canım.
çok öpüyorum seni..
valla yeni başlayanlara göre harika mezeler yapmışsın,ellerine sağlık Denizcim
YanıtlaSilyeni ufuklar,yeni birşeyler öğrenmek çok iyidir senin mutfak sevdanda kendimi görüyorum
öpüyorum seni
Canım ellerine sağlık hepsi çok güzel olmuş.Başlangıç olarak hiç fena değiller sevgiler...
YanıtlaSildenizcim inanılmaz derecede iştah açıcı olmuşlar:) çok başarılı buldum:)
YanıtlaSilsevgiler canım
canım hepsi birbirinden lezzetli görünüyor..ellerine sağlık..sevgiler..
YanıtlaSiloooo bu saatte yapılmaz bu ama
YanıtlaSilVAlla meze deyip geçmeyecen masa kültürünün en ağır kısmıdır ellerine sağlık
Meze tarifleri iyi oldu.Hemde en güzelleri, ellerine sağlık Denizcim.
YanıtlaSilBayıldım ben bu lezzetlere acaba mezeler etkinliğimi düzenlesen Denizciğim:)))Benim tariflerde farklı bir şeyler bulabilir misin bilemiyorum ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilBunlar olsun yeter bana yemek filan gerekmez.Çok seviyorum böyle mezeleri..
YanıtlaSilEllerine sağlık Deniz'cim
Öpüyorum.
selam of of harika getçekden tam benlik.yaz kış farketmez çok severim salata ve meze çeşitlerini.girit mezesini ilkkez duydum, diğerleri tanıdık ellerine sağlık, sevgiler.
YanıtlaSildenizcim harika görünüyorlar.herbirinin tadını ayrı ayrı damağımda hissettim sanki.ellerine sağlık.yenilerine sağlık.
YanıtlaSilSen bana kerevizli olandan yap. canım çekti:)
YanıtlaSilellerine sağlık kuşum..
tamda aklımdan değişik meze ne yapabilirim diye geçiriyordum imdadıma yetiştin canım,müthiş görünüyorlar ellerine sağlıkk,devamını bekliyorum.Sevgiler♥
YanıtlaSilmeze ve salataları hiçbirşeye (sofrada sütlü tatlı yoksa eğer) değişmem...
YanıtlaSilEline sağlık canım bu meze sektörüne girmen çok iyi olmuş bende tam bir meze severim özellikle Akdeniz mutfağının mezelerine bayılırım sevgiler
YanıtlaSilBunların hiçbirine hayır demem ellerine sağlık kalp kurabişim....
YanıtlaSilçok nefis görünüyorlar emeğinize sağlık
YanıtlaSilmeze denince akan sular durur benim için :)))hepsi çok güzel ellerine sağlık canım
YanıtlaSilCanım günaydın:)) Tarifler birbirinden güzel ellerine sağlık balım. Kereviz yemeğini severim ama yoğurtlusunu hiç sevmemiştim içine mayonez de konan ama ardağım tarifi buldum yağda sotelenince hımm isteğim tad olcak... Arşivime aldım teşekkür ederim. Sevgilerimle kocaman öpücükler:))
YanıtlaSilcanım benim bende en çok gririt ezmesini severim
YanıtlaSileminim senin elinden çok lezzetli olmuştur
afiyet bal olsun
yeni meze tariflerini bekliyorum şekerim
ellerine sağlık denizcim,yine döktürmüşsün.nefis ,size komşu olmak varmış.
YanıtlaSilDeniz'im bende sorun var blog listesine ekleneceği zaman bu url için içerik takibi algılanmadı diye yazı çıkıyor.Çok canım sıkılıyor buna bir türlü düzelmedi.
YanıtlaSilEklemenin tek yolu listeye ekleyi tıkladıktan sonra url den değide izlediğin blogları tıklayıp onların içinden beni bulup blog listene ekleyebiliyosun.Tabi bunun için önce izleyicler arasında olmak gerekiyo ama şimdi baktım sen varsın benim izleyiciler arasında..Boş zamanında bir dene istersen.
Ayyy ne çok uzattım düşünmen bile yeter bebeğiiiim..
Harika görünüyorlar canım. Ben bayılıyorum soğuk salatalara ellerin dert görmesin..
YanıtlaSilNe güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık hepsini de çok severim.
YanıtlaSilSevgiler
Deniz'cim biz hem İzmir'li hem de Girit'liyiz. Meze bizim sofralarımızın vazgeçilmezidir. Benim sitenin salatalar ve mezeler bölümüne girip incelersen, orada değişik salata ve mezeler bulacağına eminim.Kolay gelsin canım..
YanıtlaSilMezelerin harika görünüyor Denizcan. Ellerine sağlık. Şu Girit Ezmeyi bi deneyeyim bakayım. Öneri ve link bekliyorum demişsin. Ben de geçen meze tarzı havuçlu kabaklı bi salata öğrendim, hatta dün akşam yaptım. Çok da güzel oldu. Bloğa koymadım daha. Koyduğumda görürsün. Beğeneceğinden eminim ;)
YanıtlaSilHepsi birbirinden lezzetli görünüyor.Ellerine saglik..Sevgiler
YanıtlaSilDenzcim ellerine sağlık şölen görüntüsdü olmuş benim için
YanıtlaSilEllerine sağlık, ben yokken neler yapmışsın böyle, harika. Marifetli hanımsın doğrusu...
YanıtlaSil