24 Ocak 2011 Pazartesi

Soğuk Mezeler (Yeni Başlayanlara)


Merhabalar:)
Çok bilmiş gibi yeni başlayanlara yazdım artist artist ama ben de o yeni başlayanlara dahilim:)
Soğuk mezelere hep ilgi duymuşumdur ama kurabiye kek yapmaktan onlarla ilgilenemiyordum..
Akdeniz ve Ege mutfaklarının belirgin ögesi olsa da bizim kültürümüzde de var soğuk mezeler..
Yılbaşını fırsat bilip çok güvendiğim kaynaklardan öğrendim mezeleri:) En pratik olanları tabi:) Yoksa daha neler neler var:) Onları da yaza deneyeceğim.. Hani soğuk ya yenmiyor kışın:)
En çok haydariyi sevdim çünkü babam enn çok onu beğendi:) Tıpkı gençliğinde Eskihisar'da (Gebze) akşamları toplaşıp kurdukları sofralarına aldıklaı haydarilere benzemiş:) Ah bir de fesleğen taze olsaydı:) Kurusu da makbülmüş:)
Sizlerden de öneri ve linkler bekliyorum sevgili dostlarım:) Sessiz okuyucularım siz de dahilsiniz:) Bekliyorum bildiğiniz mezeleri:) Zira bu konuda kendimi geliştireceğim.. Klasik mutfak maceraları kesmiyor beni vesselam:) Geniş ufuklara bakmayı öğrenmeliyim:)
Bahçeye bile bir sürü baharat ekeceğim bu yıl, fesleğenimi, kekiğimi kendim yetiştireceğim:) İnşallah:)
Evet başlasın artık meze geçidi..

GİRİT EZME
Malzemeler:
200 gr. izmir tulum peyniri
2 adet közlenmiş kırmızı biber
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı kekik
2 çorba kaşığı incecik kıyılmış maydonoz
1 tatlı kaşığı çörekotu
Tuz , karabiber
Yapılışı:
Tulum peyniri derin bir kapta çatalla iyice ezilir, Közlenmiş biberler incecik kıyılır, maydonoz, fesleğen, kekik,çörekotu, tuz ve karabiber de eklenerek iyice karıştırılan ezme servis tabağına basma yöntemi ile alınır ve çörekotları ile süslenerek servis edilir..


HAYDARİ (Lezzet Dergisinden Alıntıdır.)
Malzemeler:
500 gr. süzme yoğurt
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı fesleğen
50 gr. tereyağ
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Sarmısaklar havanda dövülüp süzme yoğurda eklenir ve karıştırılır..
Küçük bir tavada eritilen tereyağına, nane ve fesleğen eklenip çok az kavrulur ve yoğurda eklenir.. Zevke göre tuz ve karabiberi ilave edilip karıştırılır..
Servis tabaklarına pay edilip, servis edilir..

HAVUÇ SALATASI
Malzemeler:
3 adet havucun rendesi
1 diş sarmısak
1 kase süzme yoğurt
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
Yapılışı:
Havuç rendeleri zeytinyağda tuzlanıp sotelenir, sotelendikten sonra içine havanda dövülmüş sarmısak eklenen süzme yoğurtla buluşturulup karıştırılır.
Servis tabaklarına pay edilip, maydonozlarla süslenerek servis edilir..


KEREVİZ YOĞURTLAMASI
Malzemeler:
1 adet orta boy kereviz
2 diş sarmısak
1 kase süzme yoğurt
Tuz, karabiber, kuru nane, pulbiber
50 gr. tereyağı
Zeytinyağı

Yapılışı:
Kereviz limonla ovularak rendelenir ve zeytinyağında sotelenir, sotelendikten sonra içine havanda dövülmüş sarmısak eklenen süzme yoğurtla buluşturulur.
Tereyağı eritilip içinde nane ve pulbiber yakılıp karışıma eklenir, zevke göre tuz ve karabiber eklenip karıştırılır, servis tabaklarına pay edilip üzerine zeytinyağı gezdirilip, baharatlar ile süslenir.

Afiyet bal şeker olsun..

50 yorum:

  1. Aferin sana. Girit mezesi pidenin tereyağında kızartılıp üzerine konduğu fettüş var ona benziyor. Önünü açtın ya gelir gerisi. Meze yapmak çok zevkli, değil mi?

    YanıtlaSil
  2. offff ne güzeller.hepsi benlik bunların denizciğim.harika olmuşlar.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bir salata ve meze düşkünü olduğum için beni oldukça cezbeden tarifler hepsi de.Ellerine sağlık Deniz.

    YanıtlaSil
  4. Miss gibi mezeler bende sofralarda çok severim,salata ve meze vazgeçilmez hepsi sahane ellerine saglik,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  5. Deniz cim sen harikasin ya, bayiliyorum snein yazi baslikalrina ve tariflerine. Sicacik bir arkadas dostluk var sende. Hersey nefis sen zatek kendini asmisin sekercim.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  6. CANIM ELLERİNE SAĞLIK.
    SOĞUK MEZELER HER SOFRADA FAVORİM.
    EN SEVDİĞİM.
    MAŞALLAH SANA BAL DİLLİM...

    YanıtlaSil
  7. pek şahane pek pratik bir başlangıç olmuş! harika harika - yakında zaten yeni evlisin artık tek tek senin gibi evlenecekler için sofralarını, kendi mutfağına ürettiklerini, püf noktalarını, acil durumda kısıtlı sürede misafirlerine sunduklarını anlatırsın! ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  8. ELLERİNE SAĞLIK DENİZ!CİM,
    AKŞAM YEMEĞİNİN YANINDA MUHAKKAK YAPARIM MEZE. ÇOK SEVERİZ AİLECEK.:)
    HATTA ALABİLİRİM BU AKŞAM İÇİN YAPTIKLARINI NEFİS GÖRÜNÜYOR CANIM.
    SEVGİLERİMLE..

    YanıtlaSil
  9. bayilirim mezelere ,ana yemeklerden daha bile önemli benim icin diyebilirim

    YanıtlaSil
  10. eline sağlık hamarat tatlı kız:)sen ne yaparsında güzel olmaz,eminim yakında hepimizi sollayacaksın :)çok öpüyorum minik kuşum :)

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık Denizcim , hepsi birbirinden güzel...Naçizane tavsiyem girit ezme ve haydariye sızma zeytinyağı takviyesi :))

    YanıtlaSil
  12. Off bunların hepsine bayılırım. Bir yemekte zaten beni ana yemekten çok ortadaki bu mezeler cezbeder. Ellerine sağlık canım. Demek ki ilerde sana hayırlı olsuna gelince bunlardan yiycez:) heyooo:)

    YanıtlaSil
  13. onaylama..

    akşamları toplaştıkları sofra ve haydari..

    üzüldüm nedense..

    Rabbim hidayet versin cümlemize;)

    YanıtlaSil
  14. Aferin sana en kocamanından:) hepsini severim ve bayıla bayıla yerim:)

    YanıtlaSil
  15. Harika olmuşlar şeker kız. En çok girit ezmesini merak ettim. En kısa sürede deneyeceğim. Ellerine sağlık olsun canım. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Ben de :) yeni başladım,ve hayran kaldım şu salataların her birine..
    Tam belkik hepsi de..
    Ellerine sağlık canım..
    Afiyet olsun..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  17. Ne güzel mezeler bunlar böyle neler yapmışsın sen öyle bayıldım hepsine...Ben kerevizi sotelemeden çiğden yaparım seninki değişik geldi bir ara denemeli...Hepsi için ellerine sağlık canım...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Deniz'ciğim bunlar bir harika olmuş. Ben de merakla bekleyeceğim yeni tariflerini

    YanıtlaSil
  19. amanın süper bunlar.. kalkıp şimdi sofra kurasım geldi :))

    YanıtlaSil
  20. Canım Bıcırık Prensesim nasılsın meze
    geçidi süper olmuş:))Ellerine sağlık
    kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  21. en güzellerini sen yapmışsın zaten tatlım.
    yaza birde patlıcanlı mezeler geçidi yaparız olurmu:)))
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Denizim seni meze konusunda heycanla izliyorum canım:)çok severim mezeleri,girit mezeyi
    mutlaka hazırlayacağım örneğin:)
    malzemelere bakılırsa muhteşem bir lezzet olmalı.Ellerine sağlık canım.
    çok öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  23. valla yeni başlayanlara göre harika mezeler yapmışsın,ellerine sağlık Denizcim
    yeni ufuklar,yeni birşeyler öğrenmek çok iyidir senin mutfak sevdanda kendimi görüyorum
    öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  24. Canım ellerine sağlık hepsi çok güzel olmuş.Başlangıç olarak hiç fena değiller sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. denizcim inanılmaz derecede iştah açıcı olmuşlar:) çok başarılı buldum:)
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  26. canım hepsi birbirinden lezzetli görünüyor..ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. oooo bu saatte yapılmaz bu ama
    VAlla meze deyip geçmeyecen masa kültürünün en ağır kısmıdır ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  28. Meze tarifleri iyi oldu.Hemde en güzelleri, ellerine sağlık Denizcim.

    YanıtlaSil
  29. Bayıldım ben bu lezzetlere acaba mezeler etkinliğimi düzenlesen Denizciğim:)))Benim tariflerde farklı bir şeyler bulabilir misin bilemiyorum ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. Bunlar olsun yeter bana yemek filan gerekmez.Çok seviyorum böyle mezeleri..
    Ellerine sağlık Deniz'cim
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  31. selam of of harika getçekden tam benlik.yaz kış farketmez çok severim salata ve meze çeşitlerini.girit mezesini ilkkez duydum, diğerleri tanıdık ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  32. denizcim harika görünüyorlar.herbirinin tadını ayrı ayrı damağımda hissettim sanki.ellerine sağlık.yenilerine sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Sen bana kerevizli olandan yap. canım çekti:)

    ellerine sağlık kuşum..

    YanıtlaSil
  34. tamda aklımdan değişik meze ne yapabilirim diye geçiriyordum imdadıma yetiştin canım,müthiş görünüyorlar ellerine sağlıkk,devamını bekliyorum.Sevgiler♥

    YanıtlaSil
  35. meze ve salataları hiçbirşeye (sofrada sütlü tatlı yoksa eğer) değişmem...

    YanıtlaSil
  36. Eline sağlık canım bu meze sektörüne girmen çok iyi olmuş bende tam bir meze severim özellikle Akdeniz mutfağının mezelerine bayılırım sevgiler

    YanıtlaSil
  37. Bunların hiçbirine hayır demem ellerine sağlık kalp kurabişim....

    YanıtlaSil
  38. çok nefis görünüyorlar emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  39. meze denince akan sular durur benim için :)))hepsi çok güzel ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  40. Canım günaydın:)) Tarifler birbirinden güzel ellerine sağlık balım. Kereviz yemeğini severim ama yoğurtlusunu hiç sevmemiştim içine mayonez de konan ama ardağım tarifi buldum yağda sotelenince hımm isteğim tad olcak... Arşivime aldım teşekkür ederim. Sevgilerimle kocaman öpücükler:))

    YanıtlaSil
  41. canım benim bende en çok gririt ezmesini severim
    eminim senin elinden çok lezzetli olmuştur
    afiyet bal olsun
    yeni meze tariflerini bekliyorum şekerim

    YanıtlaSil
  42. ellerine sağlık denizcim,yine döktürmüşsün.nefis ,size komşu olmak varmış.

    YanıtlaSil
  43. Deniz'im bende sorun var blog listesine ekleneceği zaman bu url için içerik takibi algılanmadı diye yazı çıkıyor.Çok canım sıkılıyor buna bir türlü düzelmedi.

    Eklemenin tek yolu listeye ekleyi tıkladıktan sonra url den değide izlediğin blogları tıklayıp onların içinden beni bulup blog listene ekleyebiliyosun.Tabi bunun için önce izleyicler arasında olmak gerekiyo ama şimdi baktım sen varsın benim izleyiciler arasında..Boş zamanında bir dene istersen.
    Ayyy ne çok uzattım düşünmen bile yeter bebeğiiiim..

    YanıtlaSil
  44. Harika görünüyorlar canım. Ben bayılıyorum soğuk salatalara ellerin dert görmesin..

    YanıtlaSil
  45. Ne güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık hepsini de çok severim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  46. Deniz'cim biz hem İzmir'li hem de Girit'liyiz. Meze bizim sofralarımızın vazgeçilmezidir. Benim sitenin salatalar ve mezeler bölümüne girip incelersen, orada değişik salata ve mezeler bulacağına eminim.Kolay gelsin canım..

    YanıtlaSil
  47. Mezelerin harika görünüyor Denizcan. Ellerine sağlık. Şu Girit Ezmeyi bi deneyeyim bakayım. Öneri ve link bekliyorum demişsin. Ben de geçen meze tarzı havuçlu kabaklı bi salata öğrendim, hatta dün akşam yaptım. Çok da güzel oldu. Bloğa koymadım daha. Koyduğumda görürsün. Beğeneceğinden eminim ;)

    YanıtlaSil
  48. Hepsi birbirinden lezzetli görünüyor.Ellerine saglik..Sevgiler

    YanıtlaSil
  49. Denzcim ellerine sağlık şölen görüntüsdü olmuş benim için

    YanıtlaSil
  50. Ellerine sağlık, ben yokken neler yapmışsın böyle, harika. Marifetli hanımsın doğrusu...

    YanıtlaSil