27 Ocak 2011 Perşembe
Zeytinyağlı Karalahana Sarması
Merhabalar:)
Mübarek Perşembe' yi, mübarek Cuma' ya bağlayacağımız bu güzel gecede, semaya açılan tüm eller Allah tarafından boş çevrilmez, dualarımız kabul, isteklerimiz makbul olur inşaAllah diyerek başlıyorum söze..
Nasılsınız a dostlar :)
Eski mahallemizde çok sevdiğim bir teyze vardı, bizi sokakta her görüşünde "ne yapıyorsunuz a kızlar?" derdi, biz gülüşürdük.." Edepli olun edepli derdi, çok gülüşmeyin kimse almaz sizi " derdi:)
Çocukluğunuza renk katan böyle insanlar olmuştur muhakkak, masumane tatlı birer anı olarak yer aldılar mazimizde..
Nerden esti böyle hemen cevaplayayım, efendim bugün içimdeki hamaratlık duyguları tavan yaptığından soğuk falan dinlemeden tüm evi elden geçirdim, özellikle de mutfağı:) Dolapları ince ince sildim, yerleştirdim, tozlanmış süs eşyalarını yıkadım kuruladım, bazı eşyaların yerini değiştirdim, aynı dolaplara hem yeni bir vizyon kazandırdım hem de temizlemiş oldum.. Ben bu işlerle meşgulken annem geldi yanıma ve "ne yaparsın a kız?" dedi :) Bir anda kocamannn bir kahkaha koptu ve annem "çok kikirdeme kimse almaz seni" dedi, o tatlı teyzeciği hatırladım.. Kulakları çınlasın..
Eskiler eskiler diyip duruyorum ama eski çok da eski değil benim için.. Çocukluğum çok uzakta değil.. O günlere ait olan birçok şey hala yerli yerinde orada..Oraların o halde olduğunu bilmek de huzur veriyor bana..
İşte böyle eskiler felan derken dedim ki şöyle, annelerin, ananelerin, teyzelerin ellerinden geleneksel lezzetimiz kendi adıma annemin yanında dizlerimi kırıp yer sofrasında oturup, sofra bezini belime kadar örttüğüm, ayaklarım uyuşsa da zevkle öğrenmeye çalıştığım ve artık kendi kendime rahat rahat yaptığım karalahana sarmasını paylaşayım sizlerle.. Kış mevsimindeyiz tam da zamanı :)
Buyrun afiyet olsun :)
Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
2 kesme şeker
yarım limonun suyu
kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 bağ kara lahana
Pişirme için:
çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:
Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
Pirinçler yıkanıp soğana eklenir, az daha kavrulur. Sırası ile; nane, karabiber, tarçın, kesme şekerler, yarım limon suyu, kıyılmış maydonozlar eklenip karıştırılır. Tuzu ve suyu ilave edilip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirilir.
Kara lahana yaprakları sıcak suda çok az haşlandıktan sonra tencerenin altına tabanı örtecek şekilde lahana yaprağı dizilir, Haşlanan karalahanalar boyutlarına göre tek veya ikiye bölünüp arasına iç malzeme eklenerek sarılır.
Sarma işlemi bittikten sonra dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerlerine yine lahana yaprağı döşeyip sıcağa dayanıklı bir tabak kapatılır ki fokurdama esnasında sarmalar zedelenmesin.. En son sıcak suyu gezdirilip tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır...
Afiyet bal şeker olsunn :)
harika olur bu sarma denizciğim.biz üstüne yoğurtda döküyoruz.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilhamarat denizim benim,
YanıtlaSilne yapıyorsun a kızım benim:))
mazideki tatlı anılarını ne cici bir üslupla anlatmışsın aferin sana...
seni tüm yüreğimle tebrik ediyorum balım.çok maharetlisin.ellerine sağlık.yine nefis bir görüntü...
Sevgili Deniz'cigim,
YanıtlaSilO kadar cok severim ki, ellerine saglik, bir tencere biter :)
bu arada hanimi kaldiralim lutfen :)
Sevgi ve selamlar Texas'dan...
Hayatımda bir kere karalahana çorbası içme gafletinde bulundum yarabbim ne kadar acıydı. sonra öğrendim ki doğru şekilde pişirilmediğinden acı olmuş . sarmasınıda merak ediyordum deneyelim bakalım eline sağlık ablacım
YanıtlaSilben hiç yapmadım zeytin yağlısnı daha dün etlisini yaptım bayılıyoruz karalahanaya denemek isterim bu tarifide eline sağlık harika gözüküyor :))
YanıtlaSilCanım eline sağlık görüntüleri harika eminim tatları da öyledir.Çok hamaratsın vallahi seni alan yaşadı:)
YanıtlaSilARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK ÇOK SEVERİZ KARA LAHANAYI ETLİDE HARİKA OLUR.
YanıtlaSilSEVGİLERİMLE CANIM...
Dolma çok güzel olmuş denizimm a kızım benim :) öperim..
YanıtlaSilDenizcim mmmm ellerine sağlık şimdi olsada yesem şöyle bir iki.ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilkalp kurabiye denizcik ellerine sağlık bende arkadaşımda yemiştim tadı değişik gelmişti bana pek alışkın olmayınca yoğurtla da güzel olursanırım...
YanıtlaSilYazını okuyunca çok güldüm bizimde böyle bir komşumuz vardı nur içinde yatsınlar hepsi. Ellerine sağlık Kastamonuya geldiğimde kesin bu sarmadan istiyorum :)))Mügeciğim ile çok öpüyoruz seni...
YanıtlaSilBazen bir tek kelime bile insana maziyi hatırlatıyor değil mi?Böyle eski şeyler aklıma gelince yaşlanıyorum galiba diyorum ben:)Neyse Rabbim her anımızı ileride gülümseyerek hatırlayacağımız anılarla doldursun.Bu arada sarma da çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Hayırlı Cumalar.
YanıtlaSilofff off en çok sevdiğim yemek bayılırım çok da güzel gözüküyor ellerine sağlık canım arkadaşım..:)
YanıtlaSilEn sevdiğim yemeklerden biridir. Ellerine sağlık sevgili Deniz. Harika görünüyor. Sevgiler.
YanıtlaSilHer zaman ki gibi çocukları uyutup gece blog gezmesine çıktım yine..
YanıtlaSilGece yarısı tuturucam şimdi kara lahana sarması diye..
Nasıl güzel görünüyor nasıl offf !!!
Bu arada o temizlikten bende yapsam iyi olucak.Pasaklı oldun şu aralar.
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.
BİZİM YÖREMİZDE TANINMAZ BİLİNMEZ KARALAHANA:( ÇOK ENDER SATILIR
YanıtlaSilAMA EGE OTLARI FAZLACA BULUNUR
ŞİFA OLSUN İNŞALLAH,HAYIRLI CUMALAR SEVGİLER
Selam şirinem.Ne güzel olmuş lahana sarman.Çok marifetlisin öaaşallah.Seni çoook öpüyorum.
YanıtlaSilay üzeri sarımsaklı yoğurtlu ne de güzel olur canım arkadaşım ellerine sağlık. hayırlı cumalar.
YanıtlaSilellerine sağlık kim sevmezki sarmayı...
YanıtlaSilDenizim karalahanadan çok temizlik olayına takıldım:)
YanıtlaSiliçimde öyle bir temizlik aşkı varki çocuk dursada çılgınlar gibi temizlik yapsam diyorum
hep yarım kalıyor,içim daralıyor:(
ne mutlu sana
Sarmanın her çeşidini bayıla bayıla yerim etli olmadığı sürece:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canparem:D
Gülmek sana çok yakışıyordur, sen bakma eski adetlere, gülmeye devam et.
YanıtlaSilKaralahanayı merk ediyorum. Bulursam yapacağım .
canım nefis olmuş ellerindert görmesin.Sen kıkırdasanda alırlar tatlım senin gönlünün güzelliği yeter.Hayırlı cumalar olsun:)
YanıtlaSilKaralahanaya bayılırım
YanıtlaSilellerine sağlık canım çok güzel görünüyorlar
sevgiler
Çok severim bizde yaparız ellerine sağlık denizcim çok güzel olmuş gerçekten..
YanıtlaSilah denizcim nereden bulayım ben şimdi karalahanayı allahtan aş erme durumları yok aman aman:)
YanıtlaSilnefis gözüküyor eline sağlık bebeğimmm...
maaşallah sana ellerine sağlık ne güzel olmuştur yumuşak yumuşak
YanıtlaSilCanım Bıcırığım hayırlı cumalar ak
YanıtlaSilşam misafirlere neler yaptın bak me
rak ediyor ablan:))Ellerine sağlık sarman harika kocaman öpüyorum.
Hımm annemlerde çok sık pişer kara lahana. Şu anda bende de var hatta dur ya ben acıktım yiyeyim biraz:) Ellerine sağlık cnaım nefis ve çok iştah açıcı duruyor. Pişerkenki kokusu dışında herşeyi süper kara lahananın. Ama pişerken tüm apartman bilir ki sende lahana var:)
YanıtlaSilHayırlı cumalar Kalbim:)) Aman aman sarmalar nefis görünüyor ellerine sağlık. Bir tencere sarma yesem doymam ben:)) Afiyet şeker olsun günün bal gibi geçcin canım:))
YanıtlaSilCanim ellerine saglik,her zaman ki gibi bunuda harika yapmissin Denizcim sahane görünüyor...öpüyorum seni tatlim,sicacik sevgiler.
YanıtlaSilSarması zahmetli olsa da her daim yapılacak bir lezzet...Çok güzel olmuşlar.
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Ellerine sağlık...
YanıtlaSilDenizim ben henüz karalahana dolması yapmadım ömrü hayatımda :)Annem yapar ben yerdim ..Geçen haftalarda ilk kez pazı dolması yaptım yapraktan çok beğendik eşimle sarmasıda kolay:)Buda aklımda olsun ellerine sağlık
YanıtlaSilCanım merhabalar, lahana dolması nefis görünüyor bunu sıcak sıcak yemeye bayılırım. senin de eller,ne sağlık. H bir önceki çorba da aynı nefasette görünüyor. görüşmek Bloğuna sevgiler bıraklıyorum.
YanıtlaSilkonuşuyor sarmalar eline sağlık :)
YanıtlaSil