Merhabalar:)
Mübarek Cuma gününden, dost selamlar herkese :)
Cumamız mübarek olsun:)
19 mayıs bu yıl çok bereketli geçti.. Öyle ki sokaklardan seller aştı, zavallı çocuklar süsülü elbiselerle çırpındılar sokaklarda, iptal oldu tüm gösteriler, kutlamalar..
Annemle mecburiyetten çarşıya gitmek zorunda kaldık, azıcık ıslandık ama ucuz yırttık :) Geldiğimizde sular seller aldı heryeri :) Berekettir Rabbimin Rahmetidir, şükürler olsun :)
Memleketimizin her yöresinin mutfağı ayrı güzel, ayrı renkli bildiğiniz gibi ama Karadeniz bölgesinde mısır unu, balık, fasülye ve lahana ilk akla gelenlerdendir mutfaklarda...
Bugün sizlerle pazardan aldığım köy bulgurları ile hazırladığım nefis karalahana dolmalarını paylaşacağım..
Karadenizli olduğunu insana doruklarda hissettiren nefis bir lezzet :)
Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
2 adet kesme şeker
yarım limonun suyu
kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 bağ kara lahana
Pişirme için:
çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:
Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
Bulgurlar yıkanıp soğana eklenir, az daha kavrulur. Sırası ile; nane, karabiber, tarçın, kesme şekerler, yarım limon suyu, kıyılmış maydonozlar eklenip karıştırılır. Tuzu ve suyu ilave edilip kısık ateşte bulgurlar suyunu çekene kadar demlendirilir.
Kara lahana yaprakları sıcak suda çok az haşlandıktan sonra tencerenin altına tabanı örtecek şekilde lahana yaprağı dizilir, Haşlanan karalahanalar boyutlarına göre tek veya ikiye bölünüp arasına iç malzeme eklenerek sarılır.
Sarma işlemi bittikten sonra dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerlerine yine lahana yaprağı döşeyip sıcağa dayanıklı bir tabak kapatılır ki fokurdama esnasında sarmalar zedelenmesin.. En son sıcak suyu gezdirilip tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır...
Afiyet bal şeker olsunn :)
olsada yesem durumları:)
YanıtlaSileline sağlık denizcim nefis bir lezzet
sevgilerimle..
Canım Denizim güzel yorumun için teşekkür ederim....sarma enfes görünüyor,sevgilerimle....
YanıtlaSilUnutmadan Tuğçe geldi yine lahana dolması sardım etli,beyaz lahana,sevgiler...
YanıtlaSilBıcırığım hayırlı cumalar karalaha
YanıtlaSilna sarması en sevdiğim sarmadır ol
sada yesem.O çilek ellerine sağlık
öpüyorum kocaman.
olsa da yesek ellerine saglik,bulgur cok yakisir
YanıtlaSilCanım benim ne bulgurlu dolmalara ben bayılıyorum zaten.Senin dolmalarda şimdi ağzımı sulandırdı.
YanıtlaSilEllerinize kollarınıza sağlık.
Sevgilerimle, çok öpüyorum.
İnsanın canı çekiyor ama olmaz ki
YanıtlaSilellerine sağlık Çilek kız
Ellerine sağlıkcanımcım çok leziz görünüyorlar sen yaparsın da olmazmı sevgilerimle...
YanıtlaSilBayılırım lahana sarmasına, ellerine sağlık canım. Şifa olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilBu lahana sarmaların beni benden alıyor. Amma ve lakin tadına bakamıyorum ya ona yanarım. Ellerine sağlık ablam. hayırlı cumalar
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Bayılırım lahana sarmasına. Nefis görünüyor.
Sevgiyle kal.
Canım benim dolmalar da mis gibi olmuş eline sağlık ama ben kurabiyelerin fırından çıkıp tadılmasını ve sonucu bekliyorum hatta yayına gireceği günü bekliyorum:)))
YanıtlaSilinşaallah seversiniz
hayırlı cumalar
canım benim çok güzel görünüyor ellerine sağlık öpüyorum
YanıtlaSilcnm çok güzel olmuş bir karadenizli olarak sana tam not verdim:))
YanıtlaSilharika olmuş canım.üstüne sarımsaklı yoğutlada süper olur.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.öpüyorum.
YanıtlaSilellerine sağlık bitanem nefis..
YanıtlaSilBayılırım ama sarmaya çok üşeniyorum şu dolmaları ellerine sağlık Denizcim pek nefis duruyorlar. Hayırlı Cumalar..
YanıtlaSilDenizim ellerine sağlık çok severim lahana sarmasını bu tabağı alıp kaçasım var:))
YanıtlaSilpamuk kalplim öpüyorum seni
bayılıyorum karalahana dolmasına,eşim karadeniz kökenli ve kayıvalidemden öğrenmiştim ama bulgurlusunu hiç denememiştim,şimdi görünce denemek şart oldu.
YanıtlaSilEllerine sağlık şeker kız,
Sevgiler.
Sarmada bulguru severim,ellerine sağlık çok güzel görünüyor,hayırlı cumalar.
YanıtlaSilellerine sağlık Denizcim nefis olmuş....
YanıtlaSilhayırlı cumalar canım.o nasıl bi görüntüdür ya.elimi zuattım da alamadım :) tok karnım acıktı yaa..ellerine sağlık :)
YanıtlaSiluff, super bir goruntu ya... sen de hep benim ozlediklerimi yayinliyorsun yaani DG'cim!
YanıtlaSilYaa Denizcim yazını okumadan önce fotoğrafı görünce ilk aklıma gelen tam Karadenizli bizim çilek kız dedim:) Sen de öyle yazmışsın:) Ellerine sağlık canım benim...
YanıtlaSilNasıl da özlemişim bulgurlu sarmayııı ayyy...Ellerine sağlık cnm paylaştığın içinnn
YanıtlaSilÇok nefis bir sarma olmuş canım. Hem pirince göre daha faydalı. Ellerin dert görmesin. Hayırlı akşamlar.
YanıtlaSilmevsimler değişti resmen
YanıtlaSilAllah hayırlara çıkarsın
bulgurlu sarmayı bizde yaparız
hem lezzetli oluyor
hemde şeker hastaları daha rahat yiyebiliyor
zira babamdan sebep bizim evde pirinç az kullanılır oldu
pirinçle yapılan herşeyi bulgurla dener olduk :)
bulgurlu sütlaç nasıl olur acaba :D
Bulgur dedin de aklıma ptt geldi:P nihoohohho:)
YanıtlaSilBurda güzeldi hava dün:)
Üzerine dost yoğurt koyun bir tabak verirsen çok güzel yerim.
Çok güzel görünüyor sevgili Deniz:)
YanıtlaSilEllerine sağlık
sevgiler
bENDE PIRINCLE KARISIK BULGURLA YAPIYORUM SARMALARI SADE OLARAK HIC DENEMEISTIM
YanıtlaSilELLERINE SAGLIK CANIM ELIMI UZATIP HEPICINI ALIYORUM SARMALARIN
lahana sarmayı hiç denemedim ama sulu köfte .ekşili köfte ve pırasada çok güzel olmuştu kesin bunuda deneyeceğim ellerine sağlık marifetli kız
YanıtlaSilellerine sağlık canım dolmalar nefis görünüyor..
YanıtlaSilCanım bende geçen hafta yaptım.İnan git gel mutfağa bitirdim bir tencere sarmayı..
YanıtlaSilGerçekten süper bir lezzet..
Ellerine sağlık bebeğim.
Öpüyorum.
Benim için ets uyuyla pişir, gelrisem olur mu?
YanıtlaSilben geldim tedavilerim bitti.
YanıtlaSilartık ne varsa burda yemek ler ayırmam zaten yemek için geldim.
masanda şengül teyzenede yer varmı ellerine sağlık.canım benim..