20 Mayıs 2011 Cuma

Bulgurlu Lahana Sarması

Merhabalar:)
Mübarek Cuma gününden, dost selamlar herkese :)
Cumamız mübarek olsun:)
19 mayıs bu yıl çok bereketli geçti.. Öyle ki sokaklardan seller aştı, zavallı çocuklar süsülü elbiselerle çırpındılar sokaklarda, iptal oldu tüm gösteriler, kutlamalar..
Annemle mecburiyetten çarşıya gitmek zorunda kaldık, azıcık ıslandık ama ucuz yırttık :) Geldiğimizde sular seller aldı heryeri :) Berekettir Rabbimin Rahmetidir, şükürler olsun :)
Memleketimizin her yöresinin mutfağı ayrı güzel, ayrı renkli bildiğiniz gibi ama Karadeniz bölgesinde mısır unu, balık, fasülye ve lahana ilk akla gelenlerdendir mutfaklarda...
Bugün sizlerle pazardan aldığım köy bulgurları ile hazırladığım nefis karalahana dolmalarını paylaşacağım..
Karadenizli olduğunu insana doruklarda hissettiren nefis bir lezzet :)

Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
2 adet kesme şeker
yarım limonun suyu
kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 bağ kara lahana
Pişirme için:
çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:
Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
Bulgurlar yıkanıp soğana eklenir, az daha kavrulur. Sırası ile; nane, karabiber, tarçın, kesme şekerler, yarım limon suyu, kıyılmış maydonozlar eklenip karıştırılır. Tuzu ve suyu ilave edilip kısık ateşte bulgurlar suyunu çekene kadar demlendirilir.
Kara lahana yaprakları sıcak suda çok az haşlandıktan sonra tencerenin altına tabanı örtecek şekilde lahana yaprağı dizilir, Haşlanan karalahanalar boyutlarına göre tek veya ikiye bölünüp arasına iç malzeme eklenerek sarılır.
Sarma işlemi bittikten sonra dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerlerine yine lahana yaprağı döşeyip sıcağa dayanıklı bir tabak kapatılır ki fokurdama esnasında sarmalar zedelenmesin.. En son sıcak suyu gezdirilip tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır...

Afiyet bal şeker olsunn :)


35 yorum:

  1. olsada yesem durumları:)
    eline sağlık denizcim nefis bir lezzet
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Canım Denizim güzel yorumun için teşekkür ederim....sarma enfes görünüyor,sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  3. Unutmadan Tuğçe geldi yine lahana dolması sardım etli,beyaz lahana,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Bıcırığım hayırlı cumalar karalaha
    na sarması en sevdiğim sarmadır ol
    sada yesem.O çilek ellerine sağlık
    öpüyorum kocaman.

    YanıtlaSil
  5. olsa da yesek ellerine saglik,bulgur cok yakisir

    YanıtlaSil
  6. Canım benim ne bulgurlu dolmalara ben bayılıyorum zaten.Senin dolmalarda şimdi ağzımı sulandırdı.

    Ellerinize kollarınıza sağlık.


    Sevgilerimle, çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. İnsanın canı çekiyor ama olmaz ki
    ellerine sağlık Çilek kız

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlıkcanımcım çok leziz görünüyorlar sen yaparsın da olmazmı sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Bayılırım lahana sarmasına, ellerine sağlık canım. Şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Bu lahana sarmaların beni benden alıyor. Amma ve lakin tadına bakamıyorum ya ona yanarım. Ellerine sağlık ablam. hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  11. Canım,
    ellerine sağlık. Bayılırım lahana sarmasına. Nefis görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  12. Canım benim dolmalar da mis gibi olmuş eline sağlık ama ben kurabiyelerin fırından çıkıp tadılmasını ve sonucu bekliyorum hatta yayına gireceği günü bekliyorum:)))
    inşaallah seversiniz
    hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  13. canım benim çok güzel görünüyor ellerine sağlık öpüyorum

    YanıtlaSil
  14. cnm çok güzel olmuş bir karadenizli olarak sana tam not verdim:))

    YanıtlaSil
  15. harika olmuş canım.üstüne sarımsaklı yoğutlada süper olur.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık bitanem nefis..

    YanıtlaSil
  17. Bayılırım ama sarmaya çok üşeniyorum şu dolmaları ellerine sağlık Denizcim pek nefis duruyorlar. Hayırlı Cumalar..

    YanıtlaSil
  18. Denizim ellerine sağlık çok severim lahana sarmasını bu tabağı alıp kaçasım var:))
    pamuk kalplim öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  19. bayılıyorum karalahana dolmasına,eşim karadeniz kökenli ve kayıvalidemden öğrenmiştim ama bulgurlusunu hiç denememiştim,şimdi görünce denemek şart oldu.
    Ellerine sağlık şeker kız,
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Sarmada bulguru severim,ellerine sağlık çok güzel görünüyor,hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  21. ellerine sağlık Denizcim nefis olmuş....

    YanıtlaSil
  22. hayırlı cumalar canım.o nasıl bi görüntüdür ya.elimi zuattım da alamadım :) tok karnım acıktı yaa..ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. uff, super bir goruntu ya... sen de hep benim ozlediklerimi yayinliyorsun yaani DG'cim!

    YanıtlaSil
  24. Yaa Denizcim yazını okumadan önce fotoğrafı görünce ilk aklıma gelen tam Karadenizli bizim çilek kız dedim:) Sen de öyle yazmışsın:) Ellerine sağlık canım benim...

    YanıtlaSil
  25. Nasıl da özlemişim bulgurlu sarmayııı ayyy...Ellerine sağlık cnm paylaştığın içinnn

    YanıtlaSil
  26. Çok nefis bir sarma olmuş canım. Hem pirince göre daha faydalı. Ellerin dert görmesin. Hayırlı akşamlar.

    YanıtlaSil
  27. mevsimler değişti resmen

    Allah hayırlara çıkarsın

    bulgurlu sarmayı bizde yaparız
    hem lezzetli oluyor
    hemde şeker hastaları daha rahat yiyebiliyor
    zira babamdan sebep bizim evde pirinç az kullanılır oldu

    pirinçle yapılan herşeyi bulgurla dener olduk :)

    bulgurlu sütlaç nasıl olur acaba :D

    YanıtlaSil
  28. Bulgur dedin de aklıma ptt geldi:P nihoohohho:)

    Burda güzeldi hava dün:)

    Üzerine dost yoğurt koyun bir tabak verirsen çok güzel yerim.

    YanıtlaSil
  29. Çok güzel görünüyor sevgili Deniz:)
    Ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  30. bENDE PIRINCLE KARISIK BULGURLA YAPIYORUM SARMALARI SADE OLARAK HIC DENEMEISTIM
    ELLERINE SAGLIK CANIM ELIMI UZATIP HEPICINI ALIYORUM SARMALARIN

    YanıtlaSil
  31. lahana sarmayı hiç denemedim ama sulu köfte .ekşili köfte ve pırasada çok güzel olmuştu kesin bunuda deneyeceğim ellerine sağlık marifetli kız

    YanıtlaSil
  32. ellerine sağlık canım dolmalar nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  33. Canım bende geçen hafta yaptım.İnan git gel mutfağa bitirdim bir tencere sarmayı..
    Gerçekten süper bir lezzet..
    Ellerine sağlık bebeğim.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  34. Benim için ets uyuyla pişir, gelrisem olur mu?

    YanıtlaSil
  35. ben geldim tedavilerim bitti.
    artık ne varsa burda yemek ler ayırmam zaten yemek için geldim.
    masanda şengül teyzenede yer varmı ellerine sağlık.canım benim..

    YanıtlaSil