19 Eylül 2013 Perşembe

Lutenitsa (Göçmen Sosu)


Günaydın..
Mutlu günleri dliyorum tümm takipçilerime :)
Daha önce neden yapmamışım diye kendime kızdığım çok oluyor bazı lezzetleri yapıp tattığımda..
Bugün paylaştığım Lutenitsa' da bunlardan birtanesi..Balkan mutfağının baştacı olarak adlandırılan ve lezzeti mükemmel olan Lutenitsa, kahvaltılarımızın hatta her öğünümüzün baştacı olacak gibi :)
Eşim bu tür kahvaltılkları sevdiği için ve hazırını aldığı için bu işe bir el atmalıyım dedim ve Papatya' mın tarifi ile işe koyuldum :) Deneme amaçlı olarak vereceğim ölçünün yarısını yaptım ama bu hafta ölçünün iki katını yapacağım :)
Birde hafif dişe dokunsun diye iyice ezmedim robotta, isterseniz pürüzsüz olana dek ezebilirsiniz :)
Bu kadar övgüden sonra verelim tarifimizi yapın sizlerde :) Mahrum kalmayın aman :)

Malzemeler:
2 kg. kırmızı biber
1 kg. domates
1 kg. patlıcan
2 adet iri havuç
1 baş sarmısak
Yarım çay bardağı sirke
1 avuç kaya tuzu
Karabiber
Kekik
Zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle biber ve patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur robottan geçirilip bir kenarda bekletilir.
Havuçlar haşlanıp, robottan geçirilir.
Domatesler iri parçalar halinde robota alınıp parçalanır ve tencereye alınıp pişirilmeye başlanır.  Domates kaynamaya başladıktan sonra robottan geçirilmiş kırmızı biberler, patlıcanlar ve havuç eklenir.
Havanda dövülmüş sarmısak, sirke, zeytinyağ, tuz, kekik ve karabiber eklenip suyunu çekene dek pişirilir.
Sıcak sıcak cam kavanozlara doldurulup ağzı sıkı sıkı kapatılır ve ters çevrilip soğutulur.
Soğuduktan sonra kavanozları düz çevirebilirsiniz.
Kavanozları küçüklerinden tercih ederseniz taze taze tüketirsiniz :)

Afiyet olsun ...

14 yorum:

  1. sabah bir dilim olsa hayır demezdim valla, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Öyle güzel anlatmışsınki okurken bile ağzım sulandı Denizcan. Ellerine sağlık afiyet şeker olsun sizlere..

    YanıtlaSil
  3. vay hemen gidip alasım yapasım geldi :)

    YanıtlaSil
  4. becerikli kız seniii :) bende yapmak istiyorum ama malzemeleri bio satan yerlerden toplamam lazım, artık marketlerden sebze alamaz oldum kendim yetiştirdiğimden beri :) sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  5. Ben de yapıyorum her sene çocuklar bayılıyorlar. Sizinkiler çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık denizciğim
    ben de çok seviyorum bu sosu özellikle de tam bir ölçü kullanmıyorum evdeki ve eldeki oranları kendime göre ayırlıyorum
    hele de içindeki havuçlar en sevdiğim hali
    afiyetle yeyin

    YanıtlaSil
  7. ellerıne sağlık canım cok güzel gorunuyor gecen yıl yapmıstım ama bu yıl pek bir tembelım afıyetle yemek nasıp olur ınsallah sevgıler...

    YanıtlaSil
  8. Hımmm, kahvaltıda nefis olur. Ellerine sağlık canım,sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Bizde annemle geçtiğimiz hafta sonunda 1 çuval biberden yaptık.Biz kışlık yapıyoruz. Kaynatıp kavanozlarda yenmek için kışı bekliyor bizim lütenitsalar. Bir Bulgaristan göçmeni olarak olmazsa olmazımız bu sos. Sen de harika yapmışsın belli. İçine rendelenmiş soğan da eklemeni tavsiye ederim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. sekerimmm sirke yapılışında yok ilave edermisin bak yarın pişireceğim aldım malzemeleri :) yanlış olursa gelir alırım seninkileri :)

    YanıtlaSil
  11. ohh kışa hazırız hazırlıklar tam gaz devam ediyor ellerine sağlık eminim tadıda nefistir.

    YanıtlaSil
  12. patlıcanlı yapmadım hiç deneyeyim
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Enfess bir sos, ben zaten enfes olmayan ne tavsiye ederim ki sana dimi :)
    Ellerine sağlık nefis sosum benim.

    YanıtlaSil
  14. süper bir tarif ellerinize sağlık

    YanıtlaSil