4 Ekim 2013 Cuma
Evde Peynir Yapımı
Merhaba ...
Cumanın bereket ve rahmeti üzerinize olsun diyerek başlıyorum bugün..
Annelik insana neler neler katıyor, neler yaptırıyor anne olunca anladım..
Onun için en güzelini, en iyisini, en faydalısını yapmaya çalışıyor elimden geldiğince de yapıyorum. İşte peynir de bunlardan birtanesi.. Herşeyi evde yapmayı öğrendim daha çok yolum var biliyorum ama en azından çabalıyorum..
Ev ekmeği, ev yoğurdu, ev tarhanası, ev salçası, ev reçeli herşey onun için. Sağlıkla yetişmesi için..
Bugün sizlerle evde peynir yapma maceramı paylaşacağım..
Kırsal kesimde, Anadolu' nun küçük bir şehrinde yaşıyor olmanın en güzel kısmı herşeyin doğal olması.. Şehir hayatının karmaşasından çok uzak, kendi halinde yağında kavrulup giden bir hayat bizimki..
Kızıma içirdiğim keçi sütü de inek sütü de doğal, akşam otlamadan gelen hayvanlar sağılıyor daha soğumadan mis gibi elimize ulaşıyor. Daha ne isterim.. Sütümü hemen kaynatıp yoğurt mayalardım hep şimdi peynir yapmaya da başladım. Çıkan bir topakcık peynir yavruma bir hafta yetiyor tazecik, annesinin elinden..
Bakalım nasıl yaptım..
Malzemeler:
1 lt. keçi sütü
1 lt. inek sütü
2 kaşık yoğurt
Bir tutam tuz
Yapılışı:
İnek ve keçi sütü bir tencereye alınıp kaynatılır. Kaynadıktan iki üç dk. sonra çırpılmış 2 çorba kaşığı yoğurt hızlıca eklenip sütün çökmesi ve peynir olması sağlanır. Kısık ateşte bir tutam tuz ekleyerek 10 dk karıştırarak kaynatılan peynir ocaktan alınıp, bir süzgecin üzerine yerleştirilen kullanılmamış, sabunsuz yıkanmış beyaz bir tülbentin üzerine dökülüp suyu süzdürülür. İyice süzüldükten sonra tülbent süzgecin üzerinden alınıp sıkılır peynirin topak hale gelmesi ve kalan suyunun sıkılması sağlanır.
Elde edilen peynir tülbentten çıkarılmadan üzerine temiz bir taş konulup 5-6 saat bekletilir. Sonrasında tülbetten çıkarılıp yıkanır ve cam bir kapta saklanır. En geç bir hafta içinde tüketilmesi gerekir.Çünkü tuz barındırmaz ve bu sebeple kolay bozulur.
Afiyet olsun..
Yani Deniz peyniride yaptın sonunda ellerine sağlık miniğe şifa olsun yarasın...tebrik ediyorum seni harikasın....hayırlı cumalar...
YanıtlaSilmıs gıbı olmus elıne sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık denizim,peynirin evde yapılanı gibisi yok.süper görünüyor.
YanıtlaSilher şeyin doğalı güzel....bloğunun yeni görünümü hayırlı olsun.
YanıtlaSilçerkez peynirine benemiş ellerine sağlık canım şifalar olsun kuzulara
YanıtlaSilçok şanslı yavru :) ellerine sağlık becerikli anneciğinin
YanıtlaSilkendi yağınızla kavrulun ve hep böyle kalın
sevgilerimle
denizcim ellerine sağlık. ne güzel anlatmışsın.yeni şablonun çok güzel olmuş.güle güle kullan...
YanıtlaSilEllerine sağlık şahanesinnn.Afiyet bal olsun yavruna..Sevgiler..
YanıtlaSilhem keçi sütü hem inek sütünü taze taze bulmak
YanıtlaSilhakikaten şanslısın denizciğim
elifime de afiyetler olsun şifa olsun
Selam ellerine sağlık, peynir çok lezzetli görünüyor. Kızınada şifa olsun, can olsun, kan olsun...
YanıtlaSilBende evde peynir mayalamıştım, ama peynir mayadı ile. Bu şekilde daha sağlıklı. Birde limon tozu ile sütü kestiriyorlar. Oda çok güzel oluyor..
Tuzsuz olması çokta sağlıklı olmuş, ben uzun süredir inek sütü ve ürünlerini tüketmiyorum.Sırf keçi sütüyle yamalıyım,Deniz'cim.Eline sağlık.
YanıtlaSilEllerien sağlık canım..Kuzucuga yarasın inşallah..
YanıtlaSilDenizciğim kimbilir daha neler öğreneceğiz anneliğe dair kimbilir..
mutlu pazarlar
Ellerinize saglık nefis görünüyor
YanıtlaSilEllerine sağlık yoğurtla bilmiyordum denemek lazım miss gibi ev peyniri sızma zeytinyağı eşliğinde yemelere doyum olmaz afiyetler olsun.
YanıtlaSilne yani biz burda bırak keçiyi inek sütü bulamıyoruz,bu havalar kime -_-
YanıtlaSil:))
aferim benim kızımaaa:) ellerine emeklerine sağlık.