4 Ekim 2013 Cuma

Evde Peynir Yapımı


Merhaba ...
Cumanın bereket ve rahmeti üzerinize olsun diyerek başlıyorum bugün..
Annelik insana neler neler katıyor, neler yaptırıyor anne olunca anladım..
Onun için en güzelini, en iyisini, en faydalısını yapmaya çalışıyor elimden geldiğince de yapıyorum. İşte peynir de bunlardan birtanesi.. Herşeyi evde yapmayı öğrendim daha çok yolum var biliyorum ama en azından çabalıyorum..
Ev ekmeği, ev yoğurdu, ev tarhanası, ev salçası, ev reçeli herşey onun için. Sağlıkla yetişmesi için..
Bugün sizlerle evde peynir yapma maceramı paylaşacağım..
Kırsal kesimde, Anadolu' nun küçük bir şehrinde yaşıyor olmanın en güzel kısmı herşeyin doğal olması.. Şehir hayatının karmaşasından çok uzak, kendi halinde yağında kavrulup giden bir hayat bizimki..
Kızıma içirdiğim keçi sütü de inek sütü de doğal, akşam otlamadan gelen hayvanlar sağılıyor daha soğumadan mis gibi elimize ulaşıyor. Daha ne isterim.. Sütümü hemen kaynatıp yoğurt mayalardım hep şimdi peynir yapmaya da başladım. Çıkan bir topakcık peynir yavruma bir hafta yetiyor tazecik, annesinin elinden..
Bakalım nasıl yaptım..

Malzemeler:
1 lt. keçi sütü
1 lt. inek sütü
2 kaşık yoğurt
Bir tutam tuz

Yapılışı:
İnek ve keçi sütü bir tencereye alınıp kaynatılır. Kaynadıktan iki üç dk. sonra çırpılmış 2 çorba kaşığı yoğurt hızlıca eklenip sütün çökmesi ve peynir olması sağlanır. Kısık ateşte bir tutam tuz ekleyerek 10 dk karıştırarak kaynatılan peynir ocaktan alınıp, bir süzgecin üzerine yerleştirilen kullanılmamış, sabunsuz yıkanmış beyaz bir tülbentin üzerine dökülüp suyu süzdürülür. İyice süzüldükten sonra tülbent süzgecin üzerinden alınıp sıkılır peynirin topak hale gelmesi ve kalan suyunun sıkılması sağlanır.
Elde edilen peynir tülbentten çıkarılmadan üzerine temiz bir taş konulup 5-6 saat bekletilir. Sonrasında tülbetten çıkarılıp yıkanır ve cam bir kapta saklanır. En geç bir hafta içinde tüketilmesi gerekir.Çünkü tuz barındırmaz ve bu sebeple kolay bozulur.

Afiyet olsun..

15 yorum:

  1. Yani Deniz peyniride yaptın sonunda ellerine sağlık miniğe şifa olsun yarasın...tebrik ediyorum seni harikasın....hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  2. mıs gıbı olmus elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık denizim,peynirin evde yapılanı gibisi yok.süper görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. her şeyin doğalı güzel....bloğunun yeni görünümü hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  5. çerkez peynirine benemiş ellerine sağlık canım şifalar olsun kuzulara

    YanıtlaSil
  6. çok şanslı yavru :) ellerine sağlık becerikli anneciğinin
    kendi yağınızla kavrulun ve hep böyle kalın
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. denizcim ellerine sağlık. ne güzel anlatmışsın.yeni şablonun çok güzel olmuş.güle güle kullan...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık şahanesinnn.Afiyet bal olsun yavruna..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. hem keçi sütü hem inek sütünü taze taze bulmak
    hakikaten şanslısın denizciğim
    elifime de afiyetler olsun şifa olsun

    YanıtlaSil
  10. Selam ellerine sağlık, peynir çok lezzetli görünüyor. Kızınada şifa olsun, can olsun, kan olsun...
    Bende evde peynir mayalamıştım, ama peynir mayadı ile. Bu şekilde daha sağlıklı. Birde limon tozu ile sütü kestiriyorlar. Oda çok güzel oluyor..

    YanıtlaSil
  11. Tuzsuz olması çokta sağlıklı olmuş, ben uzun süredir inek sütü ve ürünlerini tüketmiyorum.Sırf keçi sütüyle yamalıyım,Deniz'cim.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Ellerien sağlık canım..Kuzucuga yarasın inşallah..
    Denizciğim kimbilir daha neler öğreneceğiz anneliğe dair kimbilir..
    mutlu pazarlar

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize saglık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık yoğurtla bilmiyordum denemek lazım miss gibi ev peyniri sızma zeytinyağı eşliğinde yemelere doyum olmaz afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  15. ne yani biz burda bırak keçiyi inek sütü bulamıyoruz,bu havalar kime -_-
    :))
    aferim benim kızımaaa:) ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil