7 Nisan 2016 Perşembe

Un Helvası-2


Hayırlı günler sevgili dostlar..
Rabbimize hamd olsun ki bu yıl da bizi üç aylara kavuşturdu, Regaip kandilini idrak ediyoruz bugün. Allah' ım inşallah gönlümüzden geçen dualarımızı, ibadet ve tövbelerimizi kabul buyurur, bizleri affeder. 
Kandil günü evde yağ kokutmak, helva karmak veya hamur kızartarak bunları sevdiklerimizle, komşularımızla, ihtiyacı olanlarla paylaşmak toplumumuzda gelenek haline gelmiştir. 
Bende sizlerle ilk kez Nebahat ablamda tattığım, çok beğenip sevdiklerime ikram ettiğim un helvamı paylaşayım dedim. Geçen yıl Kadir Gecesinde ananem ve annemlerle beraberdik ve ananem "hayatımda böyle güzel un helvası yemedim kızım ellerine sağlık" demişti, beni mest etmişti sağolsun.. O zamandan beri sürekli yapar ikram ederim misafirlerime. 
Ananemin o çok sevdiği helvayı paylaşma günü bu güzel mübarek kandil günüymüş.. 

Malzemeler:
2 su bardağı sıvıyağ
125 gr. tereyağ
8 su bardağı un (200 ml. su bardağı)

Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı soğuk su

Yapılışı:
Şeker, ılık süt ve soğuk su bir kapta şeker eriyene kadar çırpılıp bekletilir. 
Tereyağ bir tencereye alınıp eritilir, üzerine sıvıyağ eklenir, karıştırılır. Un yağ karışıma ilave edilerek orta ateşte kavurmaya başlanır. Helva harcı yağın etkisi ile yumuşak olacak ve topaklanmadan kolay kavrulacaktır. Kavrulan unun rengi kahverengine döndüğünde ocağın altı kapatılır ve soğuk şerbet verilerek hızlıca karıştırılıp üzerine kağıt havlu konarak tencerenin kapağı kapatılır, demlenmeye bırakılır. 
5-6 dk. sonra tencerenin kapağı açılıp tahta kepçe ile iyice karıştırılıp kıvamı tutulur. İster tepsiye basarak dilimlenir, ister kaşık yardımı ile şekillendirilerek servis edilir. 
Afiyet olsun. 

15 yorum:

  1. çok severim elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Of bayılırım un helvasına, eline sağlık tatlım :) Bu vesile ile hayırlı kandiller :*

    YanıtlaSil
  3. Un helvasına bayılırım. Ama ben genelde un ile şeker ölçüsünü birebir kullanıyordum. Fakat sizinkinde yağ fazla. Görüntü beni benden aldı. Kesinlikle bir de bu şekilde deneyeceğim. Elinize sağlık. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  4. Hayırlı kandiller denizcim, ellerine sağlık afiyet olsun....

    YanıtlaSil
  5. kandilin mübarek olsun canım...

    YanıtlaSil
  6. HAYIRLI KANDİLLER...GÖRÜNTÜ ÇOK NEFİS YAA:))SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık,hayırlı kandiller olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. çok harika ellerine sağlık muhteşem bir tarif

    YanıtlaSil
  9. çok güzel ellerine sağlık bende bloğuma beklerım destek için

    YanıtlaSil
  10. bilgileriniz icin tesekkurler, almanyadan selamlar :)

    YanıtlaSil
  11. hemen denemem lazim. çok güzel bence

    YanıtlaSil
  12. çok severim elinize sağlık

    YanıtlaSil