27 Mart 2010 Cumartesi

Patatesli Kastamonu Mantısı

Merhabalar canlarımm mutlu hafta sonları diliyorummm:) Bugün çok mutluyum yine bu akşam üstü işten çıkışta nihayet kararını verdiğim yemek takımım, kahvaltı takımım ile çatal bıçak takımımı alıyorumm:)) Eeee çeyizi yavaştan düzüyoruz ne yapalımm:)) O kadar zor bir maratondu ki anlatamam:) Binlerce model var hepsi ayrı güzel ama nihayet ben karar verdimm sizlerle de paylaşacağımm:)) Aldıktan sonra:))
Birde kalpkurabiye ilk siparişini yolladı Erzuruma.. Evett.. isminin verilmesini istemeyen bir anonim izleyicim kızının yaşgünü için benden kurabiye istedi.. Bende şeker hamurlu butik çalışmalar yapmadığımı söyledim.. Kendisi zaten klasik modeller istediğini belirtti.. Kalpkurabiye olark tamam dedim ve başladım.. Dün yola çıktılar..Bugün ulaşmışlar.. Küçük hanıma mutlu yaşla diliyorumm.. En güzel günler onunla olsunn..
Mantımıza gelince.. Yoğurtsuz bizim oranın Kastamonun usulünde yaptım iri iri dişe gelen:)) sinangilin mantı unu çok güzel benim gibi açmada zorlanan biri için bile harika sonuç verdi. Bezeleri ufak yaptım.. Merdane ile açtım biliyorsunuz oklava ile küsüz:)) Nitekim fazla uğraştım ama sonuç şahane idi:) Bizimkilere geçen pazar güzel bir sürpriz oldu:))
Benim hafta sonum mutfakta özel hazırlıklarla geçecek.. Sizlerle de paylaşacağım sırasıyla.. Mutlu hafta sonları dilerimm..
Sevgiler..

Malzemeler:

4 su bardağı Sinangil Mantı Unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Yoğurmak için ılık su
İç malzemesi:
8-10adet haşlanmış patates
2 ad. orta boy soğan
Tuz ve karabiber

Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınıp yumurta ile tuz ilave edilir azar azar su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur. 20 dakika üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir.İç malzemesi için haşlanmış patatesler ezilir, içerisine soğan rendelenir, tuz ve karabiber katılarak yoğrulur.
Dinlenen hamur biraz irice bezelere ayrılır. Oklava ile 3 mm. kalınlığında açılır.(Ben merdane ile küçük açtım) Açılan hamurun içerisine 1 çay kaşığı iç malzemeden gireceğinden 5x5 mm. boyutlarında karelere kesilir.
Her kareye 1 çay kaşığı iç malzemeden konur.
Her kare parça uçlarından bohça gibi katlanır. Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye fazla sıkıştırmadan dizilir. Tepsi dolana kadar aynı işlemler tekrarlanır.
Tepsi dolduktan sonra bazı yerlerine minik tereyağ parçaları eklendikten sonra mantılar orta ateşte kızartılır. Aynı işlem fırında da olabilir. Altları iyice kızaran mantıların üzerine 1 lt. kadar kaynar su eklenir tuz ilavesiyle beraber haşlanır.
Mantılar piştikten sonra servis tabağına alınır sıcak servis edilir.:)
 
Afiyet bal şeker olsun....

24 yorum:

  1. muhteşem gözüküyo mantılar pateteslı olmasıda daha cezvedici ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  2. sevgili evra teşekkür ederimm herzaman beklerimm..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. denizcim benimde aklımda vardı bu mantıyı denemek.birde bilirsin belki yeşil mercimeklisi var.ellerine sağlık canım.çeyiz işleri zor ama çok tatlı telaşlar.kolay gelsin bitanem.keyfini sür.birde sana tavsiyem evlenmeden ne alsan yannına kar.inan evlenince sıra eksiklere gelmiyor.geçim telaşesinden.sevgiler bitanem

    YanıtlaSil
  4. denizcim yine harika bir tarif paylaşmışsın.
    bende hep mantı yapmayı denemek istemişimdir ama hiç cesaret edemedi çünkü bende oklavayla küs ollanlardanım:)
    ama en kısa zamanda bende merdaneyle denemek istiyorum bakalım ne zamana kısmet olacak

    YanıtlaSil
  5. Mantı dedin mi akar sular durur, harika olmuş Deniz'ciğim. Takımlarını da güzel günlerde kullan canım.

    YanıtlaSil
  6. denizcim güle güle kullan çeyizlerini.bir insanın hayatında yaptığı en güzel 2 alışveriş vardır ilki evlilik alışverişleri ikinciside bebek beklerke yapılan kundak alışverişi.umarım ikincisinide mutlulukla yaşarsın.ellerine sağlık mantın harika

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık sevgili Deniz,yine döktürmüşsün...
    bu arda etamin işini sormuşsun ben iplerini anchor,domino 12 no lu iplerden kullanıyorum ama İstanbul'da DMC'nin bayiliklei var etaminlerini,iplerini hatta farklı şablonlarını buradan temin edebilirsin yeni başlayacaklar için daha pratik ve rizikosuz olur...
    sevgiler,selamlar...

    YanıtlaSil
  8. Canım, ellerine sağlık, nefis olmuş. Takımın da hayırlı olsun canım, iyi günler de kullanın. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    öncelikle mantı süper görünüyor.Ellerine sağlık.
    Çeyizler alışverişin de hayırlı olsun. Dilerim hepsini sağlıkla ve mutlulukla kullanırsın. Ne güzeldir şimdi bu heyecan. Allah hiç eksiltmesin.
    İlk kurabiye işin içinde hayırlı olsun ve bol kazançların olsun diyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Denizciğm benim Giritli olduğuma bakma mantıyıda çok severim. Sen bana yaparsın artık.Eline sağlık.Kocaman öpüyorum....

    YanıtlaSil
  11. biz de kastamonuluyuz ama patateslisini hic duymamistim bizim oralarda,cerkez bir teyzemiz var o yapar hep ben de onlara ait sanirdim.demek bizim oralarda da varmis,ellerine saglik,sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Cok lezzetli görünüyor, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  13. Deniz'ciğim harikaa.ellerıne saglık .bugun anneme dedımkı yarın ıcın mantı yapsak:)sende eklemıssın.nasılda guzel.sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Canım ellerine ssağlık..
    Bende merak etim yemek takınlarını...
    :))

    YanıtlaSil
  15. denizcim küs durmak günahtır sen barışmaya bak:))
    eline sağlık tatlım çok güzel canım istedi
    mutlu pazarlar

    YanıtlaSil
  16. Canim ellerine saglik nefis görünüyor afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  17. Selam.Elerine sağlık canım arkadaşım.Bizim mantıdan(Kayseri mantısı) farklı gözüküyor.Patatesli biz yapmayız genelde.Ama eminim senin elinden çıktığı için güzeldir.Çeyizlerini inşallah sağlıkla, mutlulukla güzel günlerde kullanırsın.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Canim arkadasim, öncelikler ellerine saglik... Ayrica ceyiz alisverisinde hayirli olsun, iyi günlerde kullan insallah... En önemlisi de ilk siparisin hayirli, ugurlu olsun... Bol kazancli siparisler diliyorum... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. manti nefis görünüyor, mantiya saten kim hayir diye bilirki...
    ellerine saglik canim
    tabak takiminda güzel günlerde kulan canim
    sevgilerimle sevim

    YanıtlaSil
  20. ellerine sağlık Denizim tam bize göre bir tat patatesliiiii:)
    çeğizlerinide sağlıklı günlerde kullan canım heyecanınız hiç bitmesin inşaallah ayrıca ilk siparişini almış ve yollamış olduğunu okudum hayırlı olsun canım inşaallah devamı gelsin sevgileeer

    YanıtlaSil
  21. ellerine sağlık canım afiyetle inş. sevgilerimi ve selamlarımı yolluyorum..

    YanıtlaSil
  22. hayırlı cumalar hemşerim
    hümeyranın sayfasındaki yorumun için yazıyorum zonguldak yöresinde zulbut olarak bilinen bitkinin adı bizim kastamonuda ısbıt diye biliniyor unutmadıysam siz seydilerdendiniz dimi oradada ıspıt diye geçiyor şimdi tam zamanı pazarlarda satışı başladıbile denemeni tavsiye ederim sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Hemşerim merhaba,
    Yazılara baktığım kadarıyla sizde Kastamonulusunuz. Bizde Araçlıyız :) Kastamonu yemeklerinde Etli Ekmek eksik kalmış ama canım yaaaa :D neyseki o tarifte bende var, tamamladık birbirimizi...
    Ne güzel tarifler var sitenizde, vakit buldukça bende yapacağım, Eee tarifler bu kadar güzel olursa, hemde hemşeri olunca ne yapılırrrr, tabiki izlemeye alınırrrr. Öpüyorum.....

    YanıtlaSil
  24. Lütfen bu kadar acımasız olma kardeşim:(( nasıl kabardı şimdi ya kastamonu özlemi:(((

    ama çok çok ve çok iyi geldi bu sayfa bana..Allah razı olsun senden nasıl bir heyecan ve o çocukluğumun tatlarına geri götürdün beni,anneannemli yıllara..hem hüzünçlü hem sevinçli bir şeyler bi şeyler işte..:)

    ekliyorum seni sevgilerimi yolluyorum memleketin en güzel köşesine..ooof ooffff :( çok özlemişim:(

    YanıtlaSil