13 Nisan 2010 Salı

Zeytinyağlı Enginar


Merhabalar canlarımm:) Güzel bir gün geçirmeniz dileklerimle başlıyorum bu sabahta:))
Bendeniz hayatımda ilk kez enginar pişirdim.. Nişanlımın ailesi yolladılar taa İzmirden sağolsunlar.. Bende enginar konusunda acemi ancak gözü pek bir gelin  adayı olduğum için kolları sıvadımm.. Ne yapayım enginarcı aşkımın canı istemişti.. Çarşıda baktık numunelik 2-3 tane var onlarda el yakıyor:( İstedik geldiler kocaamaaaaaan bir koli.. Ben hiç yapmazmıyımm... Kararttım limonla ovup bol limonlu suya attığım halde.. Acemiliğime verdim ama lezzetini çok beğendiler annem dahil.. Hele Recep bayıldı.. Halasının yemeklerini çok sever halam kadar güzel yapmışsın dedi.. Tek kusuru esmer olmasıydı sanırım.. O da nazar boncuğu:)
Enginar yapımı konusnda bu acemi geline yardımlarını esirgeömeyen canım Mine Ablama tekrar teşekkür ediyorumm.. Kızı Mügeciğimi unutmuyor onu da öpüyorumm:)))

Malzemeler:
10 adet enginar
1 kg limon (ben bu kadar kullandım abartılı gelebilir)
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
Yeşil soğan
5 çorba kaşığı bezelye
Tuz
1 çay kaşığı tozşeker
Zeytinyağı (Foça Ev Yapımı)
1,5 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Enginarlar temizlenip limonla ovulup limonlu ılık suya alınır..
Garnitür için tüm sebzeler mini mini doğranır. Öncelikle kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir, havuç ve patatesler alınıp sotelenir en son bezelyesi ve yeşil soğanı ilave edilip enginarlar çukur kısımları altta kalacak şekilde garnitürün içine dizilir tozşeker ilave edilip suyu verilir tuz kontrolü yapılıp orta ateşşte pişmeye bırakılır..
Servis öncesinde enginarlar tabağa alınır, garnitürleri paylaştırılıp ılık servis edilir..

Afiyet bal şeker olsunn..

30 yorum:

  1. Denizciğim eline sağlık çok nefis olmuş. Yardım ne demek sen zaten her zaman en güzelini yapıyorsun.Biz de seni Müge ile öpüyoruz. Kocaman öpücükler izmirden

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine sağlık. Çabalarına bayılıyorum. Ne mutlu nişanlına da ailesine de.Böyle çalışkan ve becerikli bir gelinleri var. Her şeyin bir ilki varmış. Çok güzel görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Mine ablacımm hiç olur mu elbetteki çok büyük emeğin var ben ortaya bu nimeti çıkardıysam tekrar teşekkür ederimm... bende sizi öpüyorumm:))


    Birgül ablacım teşekkür ederim ne yapalım kendimizce dilimiz döndüğünce elimiz yettiğince birşeyler yapıyoruz:)) çok teşekkür ederim güzel yorumun için..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık denizcim.harika görünüyor.esmerliği hiç problem değil bence.herzaman diyorum nişanlın çok şanslı eminim sende öylesin.sevgiler

    YanıtlaSil
  5. boyle gelin olur da koliyle enginar gonderilmez mi eline saglik

    YanıtlaSil
  6. Canım benim olsun. bir sonrakine karartmadan yaparsın. böylede süper. önemli olan senin gönlündeki sevgiyle yapmaya çalışman . eline sağlık

    YanıtlaSil
  7. bernacımm çok teşekkür ederim canım benimm:))

    emelcim şımartmayın beni teşekkür ederimm:))

    ablacımm teşekkür ederimm:))beni anlamana bayılıyorumm:))

    YanıtlaSil
  8. Denizim ellerine sağlık enginar çok
    faydalı ve leziz bir sebze.Çokta gü
    zel olmuş aferin sana kocaman öptüm

    YanıtlaSil
  9. HİÇ YEMEDİM VE PİŞİRMEDİMDE AMA TADINI ÇOK MERAK EDİYORUM..

    YanıtlaSil
  10. canim super gorunuyor ellerine saglik...hic denemedim bak muhakkak senin tarifinden deniyecem.:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Cok nefis olmus canim:))
    Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Ellerine sağlık, varsın esmer olsun, o kadar kusur kadı kızında da olur, önemli olan lezzeti. Nişanlından da tam not aldığına göre sorun yok. Afiyetler olsun. Desteğin için çok teşekkür ederim. Beni kızdıran tarifleri almaları değil, yorumlar oldu, daha çok. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Çok severim çok da nefis görünüyor canım..Ellerine sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Denizzzz!! Bloguma ugrarmisin :) Etkinlik icin tarifim hazir :)

    YanıtlaSil
  15. eline sağlık renge boşver lezzeti güzel olmuş ya üstelik beğenilmiş daha ne gam:)izmire gel bana yaklaşıcaksın balıkesir 2 saat hafta sonu bize gelirsin

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  17. denizim saol balım sorma boğpazlarım fena halde şiş canım çok yanıyor ilaç alıyorum bazen olduğum yere sızıyorum ilaçdan dolayı bu ndenele sizleri biraz aksatıyorum artık affedersin ablanı
    enginarlar evet neden böyle siyah oldu balım soyarken limonlu suyun içine soy hatta bir komşum kararmasın diye yoğurdun içene soyar bir güzel sıvardı sonra limonlu suda bekletirdi hoş ben hiç o şekilde yapmadım valla bana soyulmuş olanlar daha pratik oluyor ee vakit olmayınca hep pratiğine kaçıyor insan
    denizim tatlım düğün ne zaman ?
    ee artık sen eşinin kalbine giden yolu bulmuşsun çok yapma bak evlenince daha güzel yemekler ister ağırdan sat biraz kendini :))
    kocaman öperim tatlım seni
    sevgiler

    YanıtlaSil
  18. denizim benim içinde ye ne olur.bayılıyorum bu lezzete.bende burada bulamıyorum.sevgiler.bitanem

    YanıtlaSil
  19. Denizciğim canım ellerine sağlık tatlım, nazarlık olan esmerlik hiç sorun değil bunlar minik tecrübeler senin azmin ve sevgi ile yapışın yeter bir tanem, afiyet şekerler olsun, öpüyorum kocaman ayrıca yarın sana bir sürprizim var;)

    YanıtlaSil
  20. Denizcim
    ilk deneme için oldukca hiç defena değil ellerine sağlık canım..
    Afiyetler olsun......

    YanıtlaSil
  21. güzel gelinnn:)))ısırırım valla seni:)))gülümsettin beni burda:))) kara mara bence çok güzel olmuş,
    eminim bir dahakine bembeyaz yaparsın.ellerine sağlık
    öptüm seni kalpli kurabiyemmm

    YanıtlaSil
  22. Canim hic denemedim ama denemek istiyorum nefis görünüyor saglikli bir yemek ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  23. "Sarışının adı, esmerin tadı" demişler ya, ben de bu sözü enginarlarına yolluyorum :) Çok hoş görünüyorlar. Bize kıbrısta ev sahibimiz bahçeden toplayıp verirdi, hiç böyle pişirmedik. İşte biz de ne bilelim enginarı :P Buralarda yetişmiyor ya, ev sahibinin anlattığı kadarıyla yumurtalı yapardık. Öyle de çok güzel olurdu.

    YanıtlaSil
  24. Afıyet olsun canım
    Cok guzel olmus
    Sevgıler

    YanıtlaSil
  25. Bayılırım böyle enginara. Ellerine sağlık gülüm. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. canim bende hic denemedim ama denemekde faydali yani ellerine saglik sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Canım tarifin hazır sevgilerimi bıraktım:)
    Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  28. Denizcim nefis gözüküyor,ellerine sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  29. ellerine sağlık.hiç enginar pişirmemiş ve yememiş biri olarak gözüme hoş göründüler.afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  30. Canim,
    sen kafani takma karardilar diye, önemli olan neymis?? Lezzetli ve herkes begendiyse sorun yok, bir dahaki sefere hatalarindan ögrendiklerini uygularsin, ellerine saglik diyorum ve sizlere de afiyetler olsun.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil