19 Ekim 2010 Salı

Mahlepli Baton Ekmek


Merhabalar dostlarımmm:))
Bugün nasıl mutluyum nasıl neşeliyim tahmin edemezsiniz:)) Belki de edersiniz:) Ama çok çok mutlu olsum bugünn:)) Sebebi; daha öncede bahsetmiştim canım babacığımm çok ufak bir düzeyde de olsa yüksek tansiyona bağlı diyabetli.. Ağır şeyler, tatlılar fazla ona göre değil hep azıcık yer bırakır sadece tadar.. ve benden hep galeta ister.. Bugüne kadar bir çok tarif denesem de br türlü istediğim galetayı yapamadım.. Ancak dünnn bir arkadaşımızda gördüğüm tarifi bugün yaptım ve voila!!!!! yaptımm eveeettt:)) yaptıımmmm:))) Birkaç güne kadar paylaşacağım sizlerle..
Konuyu neden unlu mamullerden açtım çünkü sizlerle baton kek kalıbımda yapmış oldupğumm nefis mahlepli ekmeğimi paylaşacağım.. Bu kez ekmek makinesinde değil de elimde yoğurdum hamurunu ve kuzine de pişirdim nefis oldu:)) Ekmeğinizi mümkün mertebe kendiniz yapınız diyorumm.. Evlendiğimde de allah izin verirse kendim yapmaya gayret göstereceğim.. Tutacağımız evin giriş katı fırın bile olsa ben ekmeğimi kendim yapacağımm:))
Babacığımın bana öğütlediği birşey var ekmek ile ilgili ne kdar un karışımı yaparsan o kadar lezzetli olur ekmeğin der hep öyle yapıyorum bende:))
Buyrun ekmeğee:))
Haaaa bir de bu postu yazarken bir beyaz paptya kondu kalbimeeee daha da tatlılandı post yazma olayı benim için:)) Canım papatyam sesini duymak şahanee:))

Malzemeler:
1,5 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı kepekli un
2 su bardağı normal un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı mahlep
Ilık su
Üzeri İçin:
1 çay kaşığı pekmez
Yarım çay bardağı su

Yapılışı:
Bir komposto kasesinin içinde 1 çorba kaşığı maya bir çay kaşığı şeker ile karıştırılıp Yarım su bardağı ılık su ile aktive edilmesi sağlanır.
Tam buğday unu, kepekli un ve normal un derin bir kaba elenerek tuz ve mahlep ile harmanlanır ve ortası havuz şeklinde açılıp zeytinyağı ve kabarmış mayası eklenip ılık su ekleyerek çok yumuşak bir hamur elde dene kadar yavaş yavaş yoğrulur..
Elde ddilen hamur hemen yağlanmış kalıba dökülüp mayalanmaya bırakılır yaklaşık iki saat sonra üzerine pekmez ve su karışımı sürülüp susam serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice pişirilir..

Afiyet bal şeker olsun:))

37 yorum:

  1. Papatyan yer seni :) Ya da ben önce ekmeğini yiyeyim:))
    Rabbim hep güldürsün seni kuşum benim.

    Ekmek şahane! Hele de kuzine de pişmiş mımm. Ellerine kollarına sağlık..

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık ekmek yapmanın ayrı bir yeri var bende de nedense onun kutsal birşey olduğuna inanıyorum

    YanıtlaSil
  3. denizcim ellerine yüreğine sağlık canım.çok lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. ahhh denizcim ahhh ben de ekmeğimi kendim yapmaya hem de dediğin gibi unları karıştırarak çok severdim ama uzun süre mümkün olmayacak galiba, şimdilerde dilimlenmiş ekmeğimi bile eşim parçalara bölüyor sağolsun:((
    eline sağlık tatlım

    YanıtlaSil
  5. ellerine saglik ne guzel yapmissin kendi ekmegini.

    YanıtlaSil
  6. Vallahi neşen hiç eksik olmasın ,içimi ısıttın yine... Allah gönlüne göre versin.. Ekmek nefis gözküyor..

    afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  7. denizcim gerçektende ekmeğin süper olmuş ekmek makinem olmasına rağmen elimde yoğurup fırında pişiriyorum :) alışamadım 4 yıldıır :) sevgiler canım

    YanıtlaSil
  8. üzerinede gül reçeli sürülmüş son resimde.. ellerine sağlık harika..

    YanıtlaSil
  9. Şekercim, nefis olmuş. Harika görünüyor. Eminim tadı da enfestir. Elceğizlerine sağlık. Afiyet olsun hepinize. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Neşen, mutluluğun kat kat artsın. Elin hep becerikli ve bereketli olsun. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  11. ne kadar güzel bir tarif böyle denizcim..bende makinem yok diye hiç deneyemiyordum bu ekmek çeşitlerini....canım benimm ,ellerine sağlık tatlım

    YanıtlaSil
  12. çayımın yanına alıyorum 1 dilim denizcim..üzerine kaymak ve bal sürücem...ellerine sağlık tatlişkom nefis olmuş...tarifi çok beğendim...not alındı...öptüm kocaman sevgiler canısı...

    YanıtlaSil
  13. Aferin Şirine sana.Eminim çok lezzetlidir .Bir dilim gönderiver Ankara'ya.

    YanıtlaSil
  14. Aferin Şirine sana.Eminim çok lezzetlidir .Bir dilim gönderiver Ankara'ya.

    YanıtlaSil
  15. Deniz, ben de iki haftadır ekmek yapmayı planlıyorum. Bi fırsat bulamadım. Yapıp yiyenler var bile ooohh.Hep tatlı hep tatlı nereye kadar. Ertelememek lazım demek.:)

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık Denizim ekmek harika görünüyor,sağlıklı ve hijyen...sen yaparsın da olmaz mı?Hemde kuzinede nasıl da kabarmış,afiyet olsun....
    Ömrünüz sıhhatli,neşeniz bereketli olsun canımın içi....

    YanıtlaSil
  17. ne kadar güzel kabarmış. eline sağlık ablacıım.o üzerindeki gül reçelimi yoksa. bayılırım çook severim. benim yerime de ye olur mu. anneciğine babacığına sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Hep böyle mutlu olu denizcim. ben mahlebi hiç ekmekte kullanmadım aklımada hiç gelmedi açıkçası sadece kurabiyelerde kullanıyordum ama mutlaka deniycem ellerine sağlık. canım hamuru elinde yoğurmakla uğraşma bence kuzinedede pişirsen ekmek yapma makinesinde 15 dk karıştırsan yinede yetiyor. bende ekmeğimi evde yapanlardanım bu şekilde yapıyorum. sevgiyle ve mutlu kal.

    YanıtlaSil
  19. benim gül yüzlü kardeşim canım denizim sen yaparsında beğenilmezmi hiç şimdiden galetanı merak ettim .
    Ekmek olayına bir ben giremedim sanırım malum çok yogunum ev,annem iş kızın okulu derkekn çok yoruluyorum .
    Allah kısmet ederse bende haziranda işi bıraktığımda kendim yapacagım inş. ekmeğimi :))
    canım nefis olmuş ellerin dert görmesin afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  20. canım ellerine sağlık.o sevdiğim gül reçeli sürülmüş dilimi ben alıyorum.

    YanıtlaSil
  21. Hamarat Bıcırığım benim.Ekmek muhte
    şem o güzel ellerine sağlık.Her za
    man diyorum çok şanslı bir ailen
    var.KOcaman kocaman öpüyor ve seni
    çokkk seviyorum.

    YanıtlaSil
  22. Mahlep kokusunu çok severim. Harika bir ekmek olmuştur, ellerine sağlık. Afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık arkadaşım nefis gözüküyor!

    YanıtlaSil
  24. 10 parmağında 10 marifet ne diyim:) ellerine sağlık canım. Sanki buraya kadar mis gibi koktu...

    YanıtlaSil
  25. Ahh!!! bilsem bu kadar mutlu olacağını çok önceden yapardım o galetayı! lütfen soyle var mıdır sevgili babacığının başka burnunda tüken- onu da arar buluruz beraber! Senin yorumun galetaya nasıl olacak merakla bekliyorum! Ellerine sağlık baton ekmek de harika! Neşen daim olsun... SEvgilerimle,

    YanıtlaSil
  26. denizim içten sözlerin için teşekkürler.ellerine sağlık. babacığınada çok çok geçmiş olsun.sevgiler

    YanıtlaSil
  27. oo harika bir ekmek tam kahvaltıya layık !
    bizim evde ev ekmeği anında biter hele çeşnili ise tadına doyum olmaz.Mahlepli denememiştim Denizcim bunu deneyeceğim.

    eline sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Ellerine sağlık ..Nasıl canım çekti bak şimdi olsada yesem bide reçel sürmüş oy oy oyyyyy

    YanıtlaSil
  29. canım benim ellerine sağlık,afiyetler olsun :))

    YanıtlaSil
  30. canım bayılıyorum sana ne kdar marifetlisin.maşallah allah nazarlardan saklasın.çok da tatlısın.ellerine sağlık.çok güzel görünüyor.birgün gerçektede tanışmayı isterim seninle eğer sende istersen tabi.

    YanıtlaSil
  31. ellerine sağlık ne güzel olmuş mis gibi afiyet olsun

    YanıtlaSil
  32. Deniz'ciğim,maşallah sana canım..Genç yaşında ne kadar güzel yemekler,ekmekler,pastalar,çörekler hazırlıyorsun..Bu yüzden çok takdir ediyorum seni..

    Ekmeğin harika görünüyor ayrıca.Mahleplisini hiç denememiştim açıkcası..Nasıl oduğunu sana sormam gerekiyor..


    Afiyet olsun sizlere..Öpüyorum seni sevgiyle..

    YanıtlaSil
  33. Deniz'cim ellerine sağlık. Yokluğumda nefis şeyler döktürmüşsün yine...
    Profiterolüne bayıldım harika yapmışsın. kuşburnu marmelatı burdada yapılır. Annem yapmış banada verdi. Sen hepimizden hamaratsın valla. ELlerin dert görmesin canımcım. Öpt

    YanıtlaSil
  34. denizim ekmeğin pek lezzetli olmuş ellerine sağlık balım.mahlebi çok severim zaten.o miss kokusunu kim sevmez ki...sevgiler canım

    YanıtlaSil
  35. Denizciğim mis gibi ekmeğin harika olmuş bir de üzerinde reçel of of. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  36. Şirinem durmadan yapıp yiyoruz.Ne olacak bu halimiz? :)
    Ekmek yumuşacık görünüyor.Ellerin dert görmesin mahirem...

    YanıtlaSil
  37. Canım günaydın bir kaç gündür uğrayamadım kuzine de yapmana bayılıyorum imreniyorum yaşadığın yerelere hayran kalıyorum ekmekde harika kokmuştur sevgiler

    YanıtlaSil