28 Şubat 2011 Pazartesi

Kanlıca Mantarlı Açma Börek


Merhabalar :)
Gününüz/geceniz aydın olsun, bereketli olsun, mutltlu olsun e mi:)
Bana misafir olmak istermisiniz?
Bakın börekler de açıyorum :) Kuzinede pişiriyorum, çayım da hazır çorbam da:) Bizde böyle derler hadi buyrun gelin:)
Evet dün börek açma maceramın ikincisini başarıyla atlatmış bulundum :) İlkini taa Gümüşhane'deyken yapmıştım hatırlarsanız patatesliydi :) Şimdi de yöremizin enn sevilen mantarı olan kanlıca ile yaptım:) Nefis olduu, parmaklar ısırıldı harikaydı:) Cheesecakeler, börekler Allah sonumuzu hayretsin inşAllah :) Ama ben yemedimm ı ıhh:) Biliyorum Nuray Ablam görürse diyecek ki "aman Deniz'cim sakın!" Merak etme ablacım böreğin bir gülünden yarım parça yedim, cheesecake hiç yemedim:)
Böreğe dönecek olursak, geçen sefer yaptığım böreğimin tipik olarak aynısı, sadec mantarlısı:) En önemli ayırt özelliği ise kuzinede pişmiş olmasıı:)) Odun kokusu üzerine bir sinmiş ki yememek için ne yapacağımı bilemedim:) Nefisti:)
Dediğim gibi; çayım, çorbam, böreğim hazır:) Misafir olun gelin bana:) Melikeciğim sana göz kırpıyorum:)
Tarifim cafemis' in etkiniğine gitsin:)

Malzemeler:
6 su bardağı Un
Tuz
Ilık su
1 adet yumurta
Ara katlara:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
Azıcık tuz
2 yumurta
İç Malzemesi:
500 gr. haşlanmış kanlıca mantarı
3 adet kuru soğan
Tuz, karabiber,kırmızı pul biber
Üzerine:
erimiş tereyağ


Yapılışı:
Hamur için un derin bir kaba elenir, tuz ile karıştırılır, yumurtası kırılıp azar azar su ilavesi ile mantı hamuru gibi hafif sert bir hamur elde edilir. Hamurumuz üzerine nemli bir bez örtülüp yarım saat dinlendirilir..
Hamur dinlenirken haşlanmış kanlıca mantarları robottan geçirilir, yemeklik doğranmış kuru soğan ve baharatları ile kavrulup kenara alınır.
Ara malzemesi için süt, yoğurt, yumurtalar ve azıcık tuz çırpılır..
Hamurumuz bezelere bölünür, her beze unlanarak açılabildiği kadar açılır .
Hamur açıldıktan sonra yoğurtlu karışımdan sürülüp mantarlı içten serilir ve rulo yapılarak bir güzel sarılır.. Gül yapılır.. Tepsiye dizilen böreklerimiz ki bir tepsi 4 adet alıyor tereyağı ile yağlanıp 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında pişirilir..


Afiyet bal şeker olsun :)

33 yorum:

  1. canım açma börek deme bana bayılırız ailecek.
    ellerine sağlık tatlım nefis...

    YanıtlaSil
  2. canım bravo açma börek yapması kolay değildir hani.ellerine sağlık...pek güzel gözüküyor...

    YanıtlaSil
  3. mantar mantar mantar ....Her haline bayılıyorum heleki açma börek ımm bana birşeyler oluyor burada söyleyeyim. Nefis olmuş nefis ellerine, kollarına, emeğine sağlık. Ellerin dert görmesin emi :)

    YanıtlaSil
  4. canım benim ben mantar yemiyorum ama gelirsempatateslisinden isterim ona göre.:)))).harika olmuş gerçekten.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Kanlıca mantarına bayılırım. En çok da turşusunu seviyorum ben. Ama böreğide çok güzel olur. Denizcim ellerine sağlık süpersin. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Hımm canım el açması börek gibisi var mı? Bir de mantarlı. Nefis görünüyor. Kuzinede pişmiş börek hiç yemedim daha önce ama eminim tadı çok güzeldir. Misafir olmak varmış sana :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ben hamur acma konusunda ne yazik ki pek basarili degilim. Genelde hazir yufka kullaniyorum boreklere bu yuzden. Sen cok guzel acmissin, boreklerin harika gozukuyor. Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  8. mmm Deniz bu börek nefis olmuş.ellerine sağlık.peki nasıl dayandın da yemedin çok iradelisin valla.tebrikler....

    YanıtlaSil
  9. DENİZİM AÇMA BÖREĞE BAYILIRIM Kİ GERÇEKTEN ENFES GÖRÜNÜYOR.ELLERİNİZE SAĞLIK.
    DENİZİM BU ARALAR PEK YOĞUN UM İŞ TELAŞIYLA.ÇOK SIK GELEMEZSEM KUSURUMA BAKMA EMİ CAN IM.AMA İŞELR YOLUNA GİRER GİRMEZ BURDAYIM,
    SÜTLER GAYMAK TUTAR TUTMAZ BURDAYIM:))
    ÖPÜYORUM KOCAMAN.BAK NASIL DA NEŞE SAÇTIM DİNİ...
    İHİ...:))

    YanıtlaSil
  10. Bıcırığım aç kollarını ben geliyorum açma börek hemde mantrarlı asla daya
    namam:))Börek açmayı bilmiyorum kısmetse emeklilikte öğrenicem sen öğretirsin değilmi ablana kocaman öpü
    yorum.

    YanıtlaSil
  11. Canım ellerine sağlık vallahi seni alan yaşadı.Bu ne böyle ne marifetler harika olmuş böreğin.Öpüyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Denizciğim,canım,kurabiyem şimdi bu kadar buram buram marifet kokan nefasetleri gördükçe hayran kalıyorum.Bu nasıl bir marifettir böyle maaşAllah sübhanAllah..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. DENİZCİM KUTLUYORUM SENİ OZAMAN:) KEKTEN BİLE YEMEDİĞİNE GÖRE...
    ELİNE SAĞLIK CANIM YUFKASINDAN İÇ HARCINA NEFİS OLMUŞ
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  14. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bunu yememek içinde çok sabır gerekli.Bu güzelliğe can mı dayanır?
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  15. mantarlı börek hemdeee mmmmm.ah denizcim tam misafir olunacak bir ev sahibisin,maşallah yine döktürmüşsün :).ellerine sağlık güzelim.

    YanıtlaSil
  16. Tabii ki misafir olmak isterim.Gönlü gibi yüzü güzel,güleryüzlü,hamarat bir dostun evinde agirlanmayi kim istemezki..Yakin olsaydim mutlaka gelirdim ama gelmis gibi oldum ;) Ellerine saglik nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  17. of of bayilirim .ellerine saglik,bizim yörenin kizlari pek bi marifetli canim,övünmek gibi olmasin da.

    YanıtlaSil
  18. Denizcim sen yemediklerini bana yolla,ben hiç affetmem;)
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  19. Denizcigim, bu börek te sahane,, Hem de el acmasi,,, Artik sana Masallah demekten baska birsey söyleyemiyorum... Sevgilerimle, öpüyorum tatli yanaklarindan...

    YanıtlaSil
  20. Hiç bir börek açma böreğin yerini tutamaz ellerinize sağlık sevgilerimle:)))
    Blogda bir sorun var galiba farkındamısınız bilmiyorum görüntülerin altında başka domain resmi çıkıyor

    YanıtlaSil
  21. Süper, süper. Harika görünüyor Deniz'im. Geliyorum hemen :) Yenmez mi bu mis gibi börek, hem de odun kokusu sinmiş, harika vallahi. Ellerine sağlık canım. Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  22. Hiç kendim açmadım ama açılanları çok güzel yerim.Okadar güzel görünüyorki herşeyin bir ilki varmış üşenmesemde denesem ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. Deniz'cim bu anlatımlarınla hep beni çocukluğuma götürüyorsun ve ben sayende duygu seli yaşıyorum. Kuzineli sobayı çok severim. Annem de hep yemekleri börekleri orada pişirirdi. Ne kadar lezzetli olurdu ertesi güne birşey kalmazdı. Ellerine sağlık canım yavrum..

    YanıtlaSil
  24. El açmasının yerini ne tutarki...
    Ellerine sağlık canım benim sen yaparsında güsel olmazmı:)

    Kocaman sevgilerimi bırakıp kaçıyorum:D

    YanıtlaSil
  25. hiç mantarlı börek yapmadım ama hep aklımdaydı eminim çok güzeldir ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  26. Denizcan bloğuna mı bişey olmuş benim bilgisayarda mı sorun var anlamadım. Yazılarının arkasında kurbağalar var. Arka fonu tamamen kaplamışlar.

    YanıtlaSil
  27. ellerine sağlık Denizim
    nefis bir börek olmuş,el açması böreğin lezzeti bir başka olyor

    YanıtlaSil
  28. Elde açılan böreğin lezzeti bir başka oluyor gerçekten..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  29. Bakk bakkk bakkk kardeşim gelirde sana ben dururmuyum.Takılır peşine bende gelirim sana..

    Deniz'im yazılarını zor ukudum her yerde kurbağalar var.Böreğin kokusuna geldiler kesin.

    Her yerdeler yaa :(((

    Canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  30. BEN BURAYA ÜÇÜNCÜ KEZ YORUM YAPIYORUM NEDEN ÇIKMIYOR ARKADAŞIM YA:((

    YanıtlaSil
  31. GÖRDÜMKİ YORUMUM ÇIKMIŞ BEN BURAYA TEKRAR YORUM YAZMAK İSTİYORUM HEP BLOGLARIN KAPATILMASI ZAMANINA DENK GELDİ BU YORUM WORDPRESSTEN YAZDIM ODA ULAŞMADI SANIRIM ELİNE NEY SE UZATMIYIM LAFI TEŞEKKÜR EDİYORUM BU İÇTEN SICAK GÜZEL YAZIN İÇİN SEN ÇAGIRIRSINDA BEN GELMEZMİYİM MİSAFİR OLUR GELİRİM SANA HELE SEN BÖREK AÇTIM DE BANA:)TURŞUSUDA VARMIS BU MANTARIN KASTAMONULULAR SIK SIK YAPARMIŞ ÖYLE BİR DUYUM ALDIM BEN TURŞUSUNDANDA İSTERİM AMA:))
    ÖPÜYORUM SENİ CANIMMM..
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  32. Ba-yıl-dım.....Süper.. Muhakkak deneyeceğim..Blogunda çok güzell. Bana da beklerim. fatoşun mutfak günlüğü

    YanıtlaSil