9 Mart 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Portakallı Yer Elması


Merhabalar:))
Nasılsınız dostlar?
Lapa lapa yağan kar eşliğinde sıcacık kuzinenin yanıbaşında yazıyorum sizlere:)
Biliyorum ki güzel yurdumuzun birçok yerinde de aynı şey söz konusu, ama eskilerin de dediği gibi, kar berekettir, rahmettir..
Bloglardaki kıpırdanmalar beni hayli sevindirdi doğrusu, yavaş yavaş hayat buluyoruz, dönüyoruz ne dersiniz?
Bende bu heyecana kapılıp biriktirdiğim onlarca tarifimi yavaş yavaş paylaşmaya başlıyorum sizlerle:)
Bugün yer elması var menüde, portakallı zeytinyağlı:)
Bu tarifi bir dostumdan öğrendim, ona artık dostum diyebilirim çünkü yediğimi, içtiğimi, içimde kalan herşeyi, gecemi,gündüzümü paylaşıyorum onunla uzakta olsak birbirimize gönüller bir :)
Link vermeyeceğim istemiyor çünkü:)
Ama iyiki var o:) Çok seviyorum ben onu :))
işte bu dostumdan öğrendiğim nefis bir tarifi paylaşıyorum sizlerle bugün:) Bana ithaf edilmiş bir tarif bu:))
Bakalım beğenilecek mi?

Malzemeler:
1,5 kg. Yer elması
1 soğan
1 havuç
1 portakal
1 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:
Yer elmaları soyulup büyüklüğüne göre parçalara bölünür ve limonlu suda bekletilir..
Havuç soyulup yuvarlak yuvarlak doğranır ve zeytinyağında sotelenmeye başlanır.
İçerisine suyu süzülmüş yer elmaları eklenir sotelemeye devam edilir, soğanlar piyazlık doğranıp ilave edildikten sonra portakalın suyu sıkılıp üzerlerine gezdirilir, tuzu ve şekeri verilip pişmeye bırakılır..
20-25 dk. sonra ocaktan alınır, ılık veya soğuk servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun:)

32 yorum:

  1. Canim ellerine saglik çok leziz olmus hem saglikli hem lezzetli degilmi,öpüyorum denizcim.

    YanıtlaSil
  2. dostum dedin yüzümü güldürdün o dostuna da söylemiştim ben bu yer elmasıyla barışık değilim diye oda bu halini denememi önermişti tr ye gelince yer elması bulup deneyeceğim:)) ikinizinde eline sağlık canım..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık ablacım. mevsiminde yenmesi süper:) Ah o lapa lapa karlarda olsam oralarda:)

    YanıtlaSil
  4. Dostun seni yer yer :) Canımın içi benim, umarım dün konuştuğumuz gibi şeyler gelmez hiç başımıza. hep dost kalırız inşallah.

    Nefis yapmışsın nefis,bana da bir tabak lütfen:)

    Ellerine sağlık yavru kuşum:)

    YanıtlaSil
  5. Nefis olmuş,ellerine sağlık.Sobanın başında karlı bir günün tadı da başka olur hani.Üstünde çaydanlık da varsa değme keyfine.

    YanıtlaSil
  6. KİMMİŞ BU DOSTMERAK ETTİM BEN ŞİMDİ:(( ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM..
    SEVGİLERİMLE..

    YanıtlaSil
  7. Türlü deneme çalışmalarına rağmen malesef çiğ halini sevebildim sadece:))

    Ellerine sağlık Denizcim
    Afiyet şifa olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Deniz'cim merhaba
    Kuzineli soba ile bizi özendirmeye devam ediyorsun ben de kıskanıp duruyorum. Yemeğin şekeri bana biraz fazla geldiyse de sen yaptığına göre mutlaka lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık canım yavrum..

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Denizciğim..
    Tadını hiç bilmediğim bir lezzet yer elması bizim buralarda maalesef yok..Yemeğin çok güzel görünüyor canım..

    YanıtlaSil
  10. Canım haftada bir kez mutlaka yapıyorum ama sevemedim sanki,yiyorum ama sadece faydaları olduğu için ama çocuklarada çaktırmıyorum onlar sevsinler diye :)))

    Hem nerdesin sen ?yoğunum filan yazmıştın söyle bakalım neler yapıyosun ?
    Öpüyoruuuuuum.

    YanıtlaSil
  11. Canım Bıcırığım ellerine sağlık enfes
    görünüyor.Bu arada yorumlarımda yokluğun çok belirgin:))Kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. hayırlı akşamlar denizcim...
    ellerine sağlık canım nefis görünüyor yemeğin.izmirde çok soğuk burayada kar yağdı sulu sulu...özleyizcez bu günleri sıcaklar bastırınca...öptüm canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. daha önce hiç yer elması yemedim

    tadı nasıldır
    hangi sebzeye benzer

    mesela kerevizle kıyaslanabilri mi

    YanıtlaSil
  14. canım ellerine sağlık farklı bir lezzet olmuş....

    YanıtlaSil
  15. Yer elması ban biraz toprak kokulu geliyor aslında am portakal bı-u kokuyu bastırmıştır sanki ellerine sağlık Denizcim evet blogları bir canlandıralım artık

    YanıtlaSil
  16. Canım benim,
    Valla çok özledim böyle bloglarda gezmeyi senin sıcacık yazılarını okumayı:)
    Hiç yemedim ben yer elması ya,ne ayıp değil mi?
    Denemem şart!
    Ellerine sağlıkkkkk

    YanıtlaSil
  17. aaa ben merak ettim ama simdi bu gizemli dostu :)))
    harikasin siz! :) muhabbetiniz dostlugunuz daim olsun InsAllah!

    ellerine saglik cilek kokulum süper bir görüntü var karsimda!
    afiyet sifalar olsun!

    kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  18. Biz bu kis kara doyduk türkiyeye yeni basladi kar keyfini cikar canim , sicacik kuzinenin yaninda olmayi cok isterdim
    tam kis yemegi olmus beyleyici saglikli ellerine saglik bicirigim

    YanıtlaSil
  19. gülbeşeker ellerine sağlık harika olmuş.

    YanıtlaSil
  20. Öncelikle dostlugunuzun daim olmasini diliyorum tüm kalbimle canim benim... Sonra da yemegin icin afiyet, sifa olsun diyorum... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Eline sağlık canımcım şükür kavuşturana İnşallah bu saçma sorun bir an önce aşılır da tatlı günlerimize geri döneriz sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Denizciğim bloglarda gerçekten kıpırdanmalar başladı haydi bakalım devamı gelsin. Yerelmasına bayılırım nefis olmuş görüntü süper ellerine sağlık canım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. DENİZCİM BENDE AYARLARI DEĞİŞTİRDİM VE BLOĞUMA ÇOK ŞÜKÜR GİREBİLİYORUM..CANIM HARİKA GÖRÜNÜYOR..ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  24. bloglardaki kıpırdanmalar benide mutlu ediyor az kaldı eski canlılığına kavuşacak
    yerelmasını hiç denemedim tam olarak tadını bilmediğimden
    senin yaptığın nefis olmuş
    ellerine sağlık Denizim

    YanıtlaSil
  25. Ben de sevemedim pişmişini çiğ yemeyi daha çok seviyorum yerelmasını. Ama sen sevmiş, yapmış ve yemişsin, afiyet olsun tatlım.

    YanıtlaSil
  26. Denizcim ellerine sağlık.
    Yerelmasını en çok çorba yaparak yiyen ve yedirenlerdenim:))

    yemeğini yiyen olmuyor evde,sizin evde beğenilmesi ne güzel

    sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Canım; ellerin dert görmesin, çok leziz görünüyor. Ben yer elmasını çok severim...Sevgilerrrrrr...

    YanıtlaSil
  28. denizcim bende senede 2-3 sefer yapıyorum kerevizlede dene portakallı kerevizlide harika oluyor ben bolda limon sıkıp yemeye doyamıyorum ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Çok severim. Tezgahlarda yerini aldı mı, bizim evimizden eksik olmaz:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Yer elmasını çok merak eder oldum şu sıralar çok meşhur oldu yahuu. Ellerine emeğine sağlık canım...Kuzinenin başında benim içinde ısın, çok severim soba sıcağını...:-X

    YanıtlaSil
  31. Benimde eskiden sıklıkla pişirmediğim lezzetlerdi şimdi nedense bayılıyorum kerevizde portakalla pişince çok hoş oluyor yer elmasıda ellerine sağlık denizcim sevgiler..

    YanıtlaSil
  32. Çok severim biliyorsun:)Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil