17 Kasım 2011 Perşembe

Ekşili Pilav - Kastamonulular Buraya :D

Günaydınn:)
Nasılsınız sevgili dostlar.. Buz gibi bir sabaha uyandık ama gönlümüz sımsıcak çok şükür:)
Bugün sizlerle yöremin memleketimin en güzel tariflerinden birini paylaşacağımm..
Benden Kastamonu Mutfağından birşeyler bekliyoruz diyen Necla Ablama gelsin bu tarif özellikle.. Sonrada tümm Kastamonulu hemşehrilerime ve tümm okuyucularıma:)
Ekşili pilav bizim köyden tarafta pek sık yapılmazdı ama tadını bilirdik ben pek sevmem ama ekşili pilav tüm hanım toplantılarında ve özel günlerde baş köşede oluyor evlenince gördüm bunu..
Yapımını kayınvalidemden öğrendim.. Eşimin köyüne dede ve babannemizi ziyarete gittiğimizde yapmışlardı mevsimden ve iklimden dolayı ebegümeci bulunamadığından taze ısırgan, kuzukulağı ve asma yaprakları kullanılmıştı:) Ama asıl olanı ebegümeci otu.. Deneyecekseniz eğer muhakkak bu otla deneyin derim..Bir de köyde yapılırken ekşili pilav yayık ayranı koyuyorlar içine tadı yoğurda nazaran çok daha güzel oluyor..
Adını içine eklenen otlardan ve hafif ekşi yayık ayranından alan bu pilavı eminim sizler de çok seveceksiniz..
Malzemeler:
3 su bardağı bulgur (yörede siyezlik bulgur)
2 su bardağı yoğurt (bulunabiliyorsa yayık ayranı)
3 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
3 adet yeşil biber
1 adet domates
Bir tutam maydonoz
1 demet ebegümeci otu (bulunamazsa ısırgan,asma yaprağı,kuzukulağı vs gibi otlar)
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz,karabiber,kırmızı pulbiber
Sıcak su
3 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:
Bulgurlar güzelce yıkanıp bir köşede bekletilir..
Soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağda salça ile sotelenir, üzerine kıyılmış biberler ve kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler eklenip sotelemeye devam edilir. Karışıma bulgurlar eklenip üzerini geçecek kadar su ve baharatları ilave edilerek bulgurlar pişmeye burakılır..
Bulgurlar piştikten sonra tekrar sıcak su ilavesi yapılır bu kez su ilavesini fazla yapmayacağız ki çorba gibi sulanmasın pilavımız..Biraz daha kaynayan pilavın üzerine çırpılmış yoğurt (veya yayık ayranı) hızlıca eklenir ve iki taşım daha kaynatılıp incecik kıyılmış otları ilave edilir.. Yaklaşık 15 dk. sonra ocaktan indirilir, ocaktan almadan evvel bir tavada tereyağ ve pulbiber kızdırılıp pilavın üzerine gezdirlir ve sıcacık servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun:)

26 yorum:

  1. Günaydınnnnnnn Bıcırığım Bursa'da ina
    nılmaz soğuk ama haklısın Rabbime şü
    kür gönüllerimiz sıcacık:)))Ellerine
    sağlık çok farklı olmuş kocaman koca
    man öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. gastamonulu değilim ama ekşi lafını duyunca koştum da geldim ekşili ya canım tam benlık bayılırım valla ben bu pilava sabah sabah olsa da yerım ellerın dert gormesın

    YanıtlaSil
  3. Yöresel bir lezzet tanımak güzel,teşekkürler,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım buz gibi havada içimiz, ısıtacak. ben aldım 1 tabak. :))

    YanıtlaSil
  5. çok farklı bir tarifmiş canım.tadını bilmiyorum ama eminim güzeldir.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Günaydın tatlışkom,
    çok değişik bir tarif olmuş,facede paylaşmıştın ya merak etmiştim,nasıl aceba diye?
    bugün güneşli bir havaya gözlerimizi açsakta buralarda bir tabak aldım bende kendime haberin olsun.
    ellerine sağlık.

    kocaman öpüyorum,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Kastamonulu değilim ama çorba çoook ilgimi çekti. Canım ellerine sağlık. Not aldım bu tarifi. Ya hep dedim konuştuğum herkese, Denizle evlenen yaşadı diye:)) Yalan mı:)))

    YanıtlaSil
  8. Yöresel tatlar denemeyi çok severim ama bu tarif biraz iddalı :)
    ellerine sağlık keşke yakın olsak da yaptığın zaman deneme fırsatım olsaydı :))

    YanıtlaSil
  9. görüntüsü çok güzel eminim tadı da öyledir
    ellerine sağlık Denizim

    YanıtlaSil
  10. misslerr gibii bir tariff dahaa:)
    ellerine sağlık gülüşümm...
    ebegümecini dün görmüştüm pazarda:)
    haftaya kısmetse alıp denenmeli..
    yüreğine sağlık canısı...
    öpüyorum kocaman..

    YanıtlaSil
  11. Methiyeler düzülmeli, şiirler yazılmalı. Ağzıma layık, ama bu kadar bir parmak bal çalıp kaçmak olmaz, gerisi gelecek di mi?

    YanıtlaSil
  12. cnm çok değişik bi tarif ilk defa görüyorum ellerine sağlık..yoksa sen kastamonulu musun?kastamonu beni gezdiğim şehirler arasında en çok etkileyen..mimarisine,saat kulesine,kalesinin gece ışıklandırılmış haline bayıldım:))
    umarım tekrar gitmek nasip olur:)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım benim nefis görünüyor..afiyet olsun size..Genelde kış aylarında ıspanak ve yeşil mercimekle yapılan buna benzer bir yemekde benim memleketimde var..

    YanıtlaSil
  14. Hiç yemedim bu yemeği ama görüntü süper. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. buna bayıldım...benzerini bizde pirpirimle yaparız ebegümeciyle denemeliyim...öpüldün güzeller güzeli gelin....

    YanıtlaSil
  16. Bir kere gelenler sayılır mı aceba? Ay ben şimdi yazınca aklıma geldi Kastamonu günleri. Güzeldi..

    Bu pilavdan yedim ki ben:)) Bu da çok güzeldi.. Ellerine sağlık ablasının canı..

    YanıtlaSil
  17. kaşık kaşık yiyeceksin canımcım ellerine sağlık damağıma uyar:))sevgiler

    YanıtlaSil
  18. çok farklı çok lezzetli bir tarif olmuş ellerine sağlık canım.hayırlı akşamlar...

    YanıtlaSil
  19. Denizim,
    Bir Kastamonu'lu olarak ne yazık ki bu yemeği hiç tatmadım.
    Bu yemeğin Kastamonu mutfağının en önemli yemeklerinden birisi olduğunu biliyorum ama henüz yiyemedim.
    Sanırım bu yemek merkeze yakın yerlerde daha çok yapılıyor.
    Bizim oralarda yapana hiç rast gelmedim.
    Ama evde siyez bulgurum var diğer malzemelri tamamlayınca bende yapabilirim.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Canım ellerine sağlık. Merak ettim tadını. Eminim çok güzeldir. Şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Hemşehrim bayılırım ben ekşili pilava ellerine sağlık bir tabak alsamda yesem .. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Muhterem ile aynı fikirdeyim tatlım bende hiç tatmadım bu lezzeti:))aslında bir kastamonulu olarak her bir lezzeti hazırlayıp
    arşivleme niyetindeyim:)kastamonu valiliğinin çıkardığı lezzetlere dair bir kitapcığım var oradan denemeler yapacağım bende bazılarınıda senin sayfandan tabi:)
    ellerine sağlık canım benim.
    öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  23. Ekşili,ekşiliyse kesin beğenirim.
    Ellerine sağlık canım benim..
    Kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  24. Ben gidim bari napim. :P

    Ellerine sağlık sayın kastamonuluuuu :D

    YanıtlaSil
  25. Denizcim, merhaba. Çok lezzetli bir yemek olmuşdur. Bilmiyordum, denemek isterim, listeme aldım.
    Üstelik de müthiş doyurucu, tek çeşit yeterli olabilir. Şunu merak ettim, geleneksel olarak yanında ne servis ediliyor acaba.
    Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. çok değişikmiş,bayıldım.Deneyeceğim.
    sevgilerle

    YanıtlaSil