Yanına birde ayran!!
Cacıkta olabilir ama yazın :)
Günaydınlar :)
Her taneciği bir Anadolu kokusu olan bulgur, bereketi ve lezzeti ile sofralarımızdan eksik olmuyor değil mi?
Pilavlara, çorbalara, köftelere, yemeklere herşeye katıyoruz, lezzetinden ve sağlığından şüphe etmiyoruz, seve seve tüketiyor, Rabbimize şükrediyoruz bu nefis lezzetler için..
Eskiden daha bir zahmetli olduğu için daha bir kıymetli imiş bulgur, pirinç felan hakgetire zaten, bulabilene aşk olsun..
Köylerde zahmetle ekilip biçilen, düvenler ile ezilip buğday taneciğini çıkaran köylülerimiz buğdayın irisinden keşkeklik, kırığından çorbalık yaparlamış.. Buğdayı önce yıkayıp sonra haşlarlar, haşladıklarını kuruturlar, kuruduktan sonrada dibekte döverek bulgur yaparlarmış..Sonrada bütün kış tüketirlermiş..
Zahmetli lakin anamızın ak sütü gibi helal, bereketli ve sağlıklı bulgur geleneğimizi dilerim sonraki nesillere de aktarır, fast food değil, tahıllarımızla sağlıklıca beslenmeye devam ederiz..
Dibek taşı demişken, Kastamonumuzda dibek taşında dövülmüş kahve pek bir meşhurdur, o da başka bir güne kalsın efendim :))
Pilavım bu kez mantarlı, pazardan aldığım mantarları kıyıp pilava katarken bahar gelsede köye gitsem mantarları kendim toplasam diye iç geçirdim ne yalan söyleyim ama ne yapalım bunada şükür, geldi pilavımı tatlandırdı:)
Malzemeler:
2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kase mantar
1 adet kırmızı (kapya) biber
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
50 gr. tereyağ
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Aldığınca ılık su..
Yapılışı:
Bulgurlar ayıklanıp iyice yıkanır suyu süzülür..
Tencerede yağlar eritilip üzerine küp doğranmış soğanlar eklenir, pembeleşene kadar kavrulup mini doğranmış biberler,kıyılmış mantarlar, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber ve salçalar eklenip kavrulur. Yıkanmış bulgurlar ilave edilip biraz daha kavrulan pilavın suyu yavaşça ilave edilir.(Üzerini biraz geçecek miktarda) Tuz kontrolü yapılıp pişmeye bırakılır.
Afiyet bal şeker olsunnn:)
günaydın denizcim..ellerine sağlık pilav nefis görünüyor..bulgur hakkındaki paylaşımın içinde emeğine sağlık arkadaşım..sevgiler..hayırlı günler
YanıtlaSilellerine sağlık canım iki sevdiğim lezzet bir arda ben doydum bile başka birşey istemem:) tabi ayran hariç:)
YanıtlaSilSevgilerimle..
Pirinçten daha sağlıklı,çok da lezzetli,sebzelerle daha da zenginleştirmişsin,harika olmuş.
YanıtlaSilSevgiler canım.
Bulgurun her çeşidini, her şeklini çok severim. Ellerine sağlık ablacım. Çok öperim
YanıtlaSilNe besleyici, ne faydali bir besindir.... Rabbimize sükürler olsun... Bulgur her haliyle kabulümdür... Ama bahara ben de seninle mantar toplamak isterdim..:::(( Sevgilerimle,
YanıtlaSilkesinlikle bulgur pilavına ne katsan yakışır hele de böyle sarı sarı olanları çok severim ben ellerine sağlık . bu arada çay kahve etkinliğinin yeni ev sahibesiyim beklerim canım sevgiler
YanıtlaSilGelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 8 ŞUBAT-22 ŞUBAT tarihleri arasında http://tombultarifler.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... "Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!" Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Tombultarifler'e gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://tombultarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)
Günaydın tatlım, senin pilav koyduğun kaseni sevsinler :)
YanıtlaSilBulgur pilavını çok seviyorum, hele doğal mantarlı olursa tadına doyum olmaz. Keşke olsa da buralarda bende toplasam kırlardan.. Ellerine sağlık balım..
Ellerine sağlık.Nefis.Mantarlı pilavı hep pirinçle yapardım.Bulgurla da çok güzel olmuştur eminim.Sevgiler.
YanıtlaSilbu aralar ne çok mantar görüyorum bloglarda.yemiyorum yaaa.gözümü takılıyor sanırım.ama görüntü çok güzel canım.size afiyet bal olsun.ellerine sağlık.öpüyorum çok.
YanıtlaSilEn çok yaptığım pilavlardan biri. Hatta dün daha soframızdaydı. Ben mantarla birlikte havuçta eklemiştim. Yanında yoğurtla hımmm:) Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilCanım Bıcırığım bulgur pilavını daha çok severim misler gibi olmuş ellerine sağlık öpüyorum kocaman...
YanıtlaSilbayılırım bulgur pilavına.mantarlısını yapmak hiç aklıma gelmemişti.en kısa zmanda denemem gerek:)sevgiler
YanıtlaSilAYDA
Deniz bir bilsen bana neler hatırlattın :(( Annemle denemiştik bir sene bulgur yapmayı rengi hem daha koyu hemde bu paket bulgurlarla kıyaslanmaz güzellikte olmuştu. Dediğin gibi çok zahmetli ama şimdi fırsatım olsa yine yaparım ( bide yanımda annem olsa)....
YanıtlaSilDeniz sen bu foto olayında ilerlettin kendini görsellerin gün geçtikçe dahada güzelleşiyor... Ellerine sağlık canım eminim çok güzel olmuştur...
ellerine sağlık denizciğim bayılırım bulgul pilavına yanında turşu ve ayran oh oh negüzel gideeer acıktım galiba:)Sevgiler
YanıtlaSilBulgur pilavını diğer pilavlardan daha çok severim. Mantarlı da nefis olmuştur eminim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilEllerine sağlık Deniz çok güzel görünüyor pek severim mantarı ve bulgur pilavını :)
YanıtlaSildenizcimmmm
YanıtlaSilellerine sağlık
mmmmmmm
harika
:))
bende severim ama bizim evde eşim yüzünden pek yapılamıyor...
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor.
sevgiler.
bulgur pilavına bayılırım,görüntü de muhteşem, ellerine sağlık :)
YanıtlaSilOff mantar yemeyi özlüyorum evde yemeyen bir penguşum var:))...Harika bir fikir bulgur pilavi mantar...Herşeye rağmen bir gün yapmalıyım...Ellerine sağlık canım kardeşim...
YanıtlaSilSevgiler...
Arkadasim cok güzel olmus...Az hünerli degilsin yani :-)) hahaha
YanıtlaSilcanim seni mimledim blogumda...Zamain varsa cevapla olurmu?
öptüm
Ellerine sağlık canım nefis gözüküyor:)
YanıtlaSilTatlımm merhaba uzun zamandır görüşemedik.Umarım ıyısındir:)bu pilava ben dayanamam:)nefis görunuyor ellerıne sağlık.Sevgiler bitanem
YanıtlaSilaaa...
YanıtlaSilgülüm bu değirmenin miniğini köyde gördüm bende geçenlerde..
ne kadar şükretmelyiz halimize aslında değil mi..
rabbim binlerce bereket vermiş,şükrü eda adilemeyecek türden.
bende bulguru çok severim.
ellerine sağlık canısı.
birde mantarla ilgili,çocukluğumda,hava gürleyince mantarların ıktığını düşünürdüm,ve yağmur ertesi atardım kendimi mantar aramaya:)
demek benim tatlı kardeşimde mantarını kendi toplarmış:)
sevgiler canım,öpüldün...
:)
çok çok sağlıklı benim ufaklık bayılıyor bulgura ,güzel bilgiler için de teşekkürler Denizcim :)
YanıtlaSilCanim ellerine emeklerine saglik .Bizim köyde hala resimdeki tasdan var kullanilmiyor ama hala saklaniyor .Hayirli aksamlar canim
YanıtlaSilmantar candır kandır şifadır! pilavı da şahanedir:) ellerine sağlık nazlı kuzucuk..
YanıtlaSilbayılırım bulgur pilavına
YanıtlaSilpşerken annem içine bi tanecikte arnavut biber atıyor
azıcık acı oluyo ama olsun :D
eline sağlık
Bulguru çok kullanırım yemeklerimde..Mantarlı bulgur pilavına da bayılırım,ellerine sağlık..Sevgiler:))
YanıtlaSil