7 Mart 2013 Perşembe

TamBuğday Unlu Patatesli Açma Börek


Merhabalar :)
Pırıl pırıl bir günden selamlar herkese :)
Dün facebooka bakarken birden gördüm ki Papatya' mın ananesi börek açıyormuş :) Öyle bir ballandırdı ki sağolsun hayatında börek açmamış bana bir aşk, bir şevk geldi hemen hamuru ve içi yapıverdim :)
Sonra biraz çabaladım yampirik yumpirik de olsa hamuru açtım ve böreğimi yaptıııımmm :)) Bayağı da güzel oldu hani :)
Hemen dumanı üstündeyken sizinle paylaşayım dedim :) Gerçi zerresi dahi kalmadı ama olsun :) Bu beğenildiğinin göstergesi :)

Malzemeler:
2 su bardağı un
2 su bardağı tam buğday unu
1 adet yumurta
Tuz
Yoğurmak için ılık su

İç malzemesi için:
3 adet iri patates
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, kırmızı tatlı toz biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ

Arası ve üzeri için:
300 gr. tereyağ

Yapılışı:
Hamuru için; unlar derin bir kaba alınıp tuzla harmanlanır ortasına bir yumurta kırılıp ılık su ile yoğrulur.
Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak :)
Elde edilen hamur 15 dk. üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir.
İç malzemesi için; patatesler soyulup minicik küpler halinde doğranır, soğanlar da yemeklik doğranıp tuz, karabiber, kırmızı tatlı toz biber ve sıvıyağ ile hep birlikte harmanlanır. Evet iç malzeme çiğden olacak.
Bir tavada tereyağ eritilip bekletilir.
Dinlenen hamurdan parçalar koparılarak merdane yada oklava ile açılır ortadan ikiye kesip önce tereyağ gezdirilip iç malzeme ile paylaştırılarak gül şekli verilerek ister tek tek gül yapılır istenirse tek gül büyütülerek hamur bitene kadar çalışılır.
Börek tamamlandıktan sonra üzeri tereyağ gezdirilerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkınca üzeri temiz bir bez ile örtülüp ılınınca dilimlenerek servis yapılır..

Afiyet bal şeker olsun :)

29 yorum:

  1. ellerinize sağlık. enfes görünüyor...:) Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Hem açma börek hemde tam buğday unundan:)
    Denizcim sen ne yaptın ya:)
    Harika görünüyor
    Ellerine sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Günaydın,
    Ama bu yapılır mı hemde daha henüz kahvaltı yapmamışken.Ekrandan alıp yiyesim geldi.
    Ellerine sağlık nefis olmuşlar.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık canım hemde tam buğday unu ile nefis olmuştur şu aralar dietteyimde ama olsa kaçırmazdım fecaden de takibe aldım seni

    YanıtlaSil
  5. offf sabah sabah nasılda canım çekti.nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ben gelince sıvıyağla yap lütfen yoksa yiyemem :K

    ellerine sağlık,hadi durma kutla bu zafer senin :))

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık herşeyin bir ilki vardır ilk olmasına karşı harika olmuş
    şifa olsun sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Tam da böyle bir şey istiyor canım işte Denizciğim. Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Sağlıklı ve nefis bir börek, ellerine sağlık. Facebook'ta gördüğümde" patates çiğ mi" diye merak etmiştim,cevabımı aldım:))
    Afiyet, şifa olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. hem besleyici hem sağlıklı.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Oo süper görüntü :))

    YanıtlaSil
  12. görüntü süper,lezzetten hiç şüphem yok,
    afiyet olsun canım benim,

    öpüyorum,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Vallahi çok beceriklisin,küçücük kuzuyla nasıl da hazırladın.. ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık börek nefis görünüyor benim de şimdi çayımın yanında patatesli gözleme var:))
    8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Facede gördüm,beni özendirdin ama kalkıp yapmaya üşendim:)
    Bu akşamda aklımda poğaça var,bi diziye filan takılmazsam kalkıp yapıcam inşAllah:)
    Ellerine sağlık Deniz'im:)
    Çok nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  16. canım çekti şimdi Denizcim ,bende gidip yapsammı acaabaa:)

    YanıtlaSil
  17. Oy kuzum Kahvaltiya aldim.
    Lezzetlisine yazmis.
    Eline saglik..

    YanıtlaSil
  18. Canım ellerine sağlık bayağı uğraşmışsın ama değmiş sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Nefis olmuş,ellerine sağlık.Bu aralar bende tam buğday yada kepekli un kullanıyorum tadı nefis.Selam ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
  20. Denizcim, tatlı cadıyla birlikte mi yaptınız?
    Nefis bir börek olmuş, ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  21. Açma börek gibisi var mı... Süper görünüyor çok severim bende :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. canım ellerine sağlık...yüreğin gibi güzel görünüyor..sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Ohhh mis olmuş börekler.. Ellerine sağlık küçük anne :))

    YanıtlaSil
  24. Denizim bu börek nefis görünüyor. Ellerine sağlık bir tanem.

    YanıtlaSil
  25. Deniz'cim ellerine sağlık, bebek olduğu halde vakit bulup yapman takdir edilecek bir durum afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  26. D enizim ellerine sğlık..börek nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  27. harika görünüyorr canım :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  28. Denizcim, 2 nedenle sizi tebrik ediyorum.Birincisi minnoş bir bebek ve el açması börek. İkincisi tambuğday ununu kullanmanız, süpersin.

    YanıtlaSil
  29. denizcim ellerine sağlık nefis görünüyor börekler.
    ahhh olsada yesem dedim şimdi. ama ben de deneyeceğim bu tarifi

    YanıtlaSil