1 Kasım 2013 Cuma

Kuymak


SAM_8495 Merhabalar, bereketli ve hayırlı Cuma' lar diliyorum herkese..
Karadeniz geniş ve bereketli bir bölge, batısından doğusuna yeşil ve mavinin en güzel aşkı bu bölgede izlenmekte.. Farklı farklı kültürleri koynunda saklayan Karadeniz' in doğusundan bir lezzet paylaşacağım sizlerle..
O nasıl bir lezzettir doyum olmaz, mis gibi tereyağ kokusu, uzayan o nefis peynir. Damakta eriyip kaybolan o müthiş lezzet.. Hamd olsun Rabbimize..
Bir kaç yıldır sürekli yaptığım ama "bırak şimdi fotoğrafı canım soğuyacak aaa" tepkileri yüzünden fotoğraflayamadığım bu nefis lezzet bu bereketli günde sizlerle..
Burada öğrendim ki kuymak süt kaymağı ile lezzetlenir tereyağının yanında, burada kızım için süt aldığım ablamız sağolsun almıyor sütün yağını bende o kaymağı ya yoğurt yaparken kullanıyorum ya da kuymak yapıyorum :)
Mısır unumu da buradaki Tonya' lı arkadaşım Ayşe kendi değirmenlerinden çekip getiriyor değmeyin tadına :)
Kuymak yapmanın en önemli noktası, süt kaymağı, kaliteli tereyağ, mısır unu ve peynir. Malzemeler güzel olunca haliyle tadı bambaşka oluyor..
SAM_8497
Malzemeler:
1 su bardağı dolusu süt kaymağı
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağ
2 tepeleme çorba kaşığı mısır unu
Bol miktarda tuzsuz Trabzon kuymak peyniri ( alternatif olarak kaliteli kaşar peyniri yada çeçil peyniri)
Tuz

Yapılışı:
SAM_8494
Tavaya öncelikle tereyağ alınıp eritilir, üzerine süt kaymağı ve süt eklenip harmanlanır. Fokurdamaya başlayan kaymağın üzerine mısır unu ve azıcık tuz eklenip rengi dönene ve pişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirilir.
Pişen mısır ununun üzerine Trabzon peyniri tellendirilip döşenir ve sıcak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun...

14 yorum:

  1. Nefiss görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok severim, ellerine sağlık Deniz'ciğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Hayatımda iki kere yedim ikisinde de bayıldıydım lezzetine.Bir keresin de kendim yapayım dedim olmadı bilemedim bulunduğum yerde net yoktu kafadan yapma tarif tabii olmamıştı:/ bu tarifin üzerine denemeyi düşünüyorum ellerine sağlık canımm.

    YanıtlaSil
  4. Hımm nefis görünüyor kuymak. Benim de kuzenimin eşi Trabzonlu. Peynirini getirtip biz gidince bize yapar. Çok severim. Ellerine sağlık. Ayrıca kızının doğum günü de kutlu olsun. Rabbim nice sağlıklı, mutlu doğum günlerini göstersin inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık çok lezzetli bende de sürekli süt kaymağı bulunuyor böyle değerlendireyim sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Aman aman nasıl severim ellerine sağlık harika görünüyor canım :)

    YanıtlaSil
  7. Pek severim kuymağı.Herkezde yapamaz değil mi ama :)

    Ellerine sağlık canım nefisss görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. denizim merhaba
    eline sağlıkk harika görünüyorr çokkk da severim offf canım yaaaaaaa :)
    bende sürekli yaparım ama bir türlü fotoğraflamak kısmet olmadı

    sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  9. maalesef hiç yemedim nasip olmadı ama görüntüsü ve senin tavsiyen yememi gerektiriyor,sana mı gelsem :)))))

    YanıtlaSil
  10. Maşallah Deniz, çok severim, her daim yaparım, dediğin gibi hepsinin hasına ulaşabileceğim bir yerdeyim, Trabzon'da :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. DEniiz naptin seeen:-)bu saatte bakmamaliydim bloga,valla canim cok cekti simdi:-)nefiis:-)

    YanıtlaSil
  12. MMMMM ELİNİZE SAĞLIK ÇOK NEFİSS EKMEĞİMİ BANDIRASIM GELDİ SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  13. offf nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. vay arkadaş vay,değirmenden çekiq getiriyomuş da bilmem neymiş de. biz de gidelim marketten mısır unu alalım.
    hıhhhhhhh

    :P

    ellerine sağlık olsun barii :))

    YanıtlaSil