26 Eylül 2014 Cuma
Tavşan Etli Tatar Hamuru ve Kanlıca Mantarı Kızartması
Merhaba..
Salı günü facebookta Bir Kastamonu' lunun günlüğü başlığı ile yukarıdaki fotoğrafı paylaşmıştım..
Ben bu şeklini evlendikten sonra eşimin tarafından öğrendim, çünkü tavşan avlamayı pek severler, sık sık da avlarlar..
Çiftlikten de aldığımız oluyor ama çoğunlukla avlanan daha lezzetli çünkü dağda, kendi kendine yetişiyor..
Tatar hamuru ise genelikle çorbalık olarak yapılan kesme hamur.. Kurutmadan kesildiği anda yağlı suda haşlanıyor, sonra soğuk suya alınıp soğutulup suyu süzülüyor, bazı köylerde bu yüzden su böreği de deniliyor :), sonra da satırla dövülerek kıyma yapılan tavşan eti ile bütünleştiriliyor..
Kanlıca mantarı ise bizim için yağmur ve sonbahar demek.. Yağmurlar başlayıp ortalık serinlerse Kastamonu sokaklarında belirli yerler satıcılarla dolar, elinde bir sepet mantarla pazar parası çıkarmaya çalışan amcalardan alırız özellikle.. Tazecik gevrek gevrek..
Anadolu' da yaşamak güzel, hemde çok güzel..
Malzemeler:
1 kg. tavşan eti
Tuz, karabiber
Kırmızı Pulbiber
Kekik
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tatar Hamuru İçin:
1 kg. un
2 adet yumurta
Tuz
Su
Haşlamak için:
4 lt. su
Sıvıyağ
Tuz
Yapılışı:
Tavşan eti satırla dövülerek kıyma haline getirilir.
Kıyma haline gelen et, geniş bir tencerede kızdırılan sıvıyağa alınıp, tuz ve karabiber ile kavurmak sureti ile pişirilir.
Tatar hamur için un geniş bir kaba alınıp tuz ile harmanlanır, yumurtaları kırılıp azar azar su ekleyerek sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Elde edilen hamur biraz dinlendirilip, portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır ve ara sıra un serperek oklava ile açılabildiği kadar açılır.
Açılan yufkalar kare kare kesilip unlanır.
Büyük ve yayvan bir tencerede su kaynatılıp içine sıvıyağ ve tuz ilave edilir. Kesilen tatar hamurları içine teker teker atılıp sürekli karıştırarak haşlanır. Pişen hamurlar soğuk su dolu başka bir tencereye alınıp soğuduktan sonra süzülür. Tencereye tekrar hamur konulur. Kesilen hamurlar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
Tavada tereyağ eritilip kızdırılır.
Küçük bir tepsi yada borcamın içine birkaç kaşık yağ gezdirilip kavrulan tavşan etinden serpiştirilir Üzerini örtecek kadar haşlanıp süzülmüş tatar hamuru eklenip tekrar yağlanır ve tavşan eti serpilip, hamur konulur. Tepsi dolana kadar aynı işlem tekrar edilir.
En son yine tereyağı gezdirilip servise hazır hale getirilir.
Kanlıca mantarları da kızartılıp, ayran eşliğinde servis edilir.
Afiyet olsun..
İlginç bir tarif olmuş canım. Ellerine sağlık. Afiyetler olsun size. Sevgilerimle,
YanıtlaSilsen -bensiz- olarak yaşa orda güzel güzel napalım :))
YanıtlaSilher ne kadar kendimi yaşlı :P addetsemde, burda tavşan eti avlanıp yenildiği yıllara yetişemedim ne yazık ki :)
ellerine emeklerine sağlık. tavşanı boşver de mantara dayanamam be..
tavşan etinin tadını bilmesem de yemek güzel görünüyor, afiyetler olsun...
YanıtlaSilTatatr hamurunun suyunu biz süzsekde temiz kaba süzer ve çorbalard akullanırız. Ned eols aev yapımı ve yumurtalı .Çocuklara çok faydalı. Tavşan etinin bana hatırlattığı ödlek olan çocuklar :))) hamile bayanlar tavşan eti yerse çocukları ödlek okur derler. :))
YanıtlaSilEllerine sağlık kanlıca mantarlı ekmek geldi aklıma şimdi. Ne güzel olurdu sacda bazlama .. Yağlı mantar turşusu.. Ohh afiyet olsun.
Ellerine sağlık canım,nefis görünüyorlar.Selam ve sevgiler:))
YanıtlaSil