9 Şubat 2012 Perşembe

Siron

Karadeniz!!!!
Anadolunun en kuzey kapısı Karadeniz.. Doğusundan batısına yeşili ile mavisi ile bereketi ile kucaklar ziyaretçilerini.. Bu mecrada yaşıyor olmaktan nasıl mutluyum, nasıl gururluyum anlatamam:)
Ben batısında olsam da Karadeniz'in her yöresinin lezzetini bilirim nacizane.. Daha evvel paylaştığım Karalahana Çorbası, Karalahana sarması ve kaygana Doğu Karadeniz' in incilerinden:) Bir diğeri de siron tabii, daha neler var amma hepsi sırayla :)
Bugün huzurlarınızda Siron var buyrun :)

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
yoğurmak için ılık su
Üzeri için:
Kaynar su
1 kase yoğurt
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tutam kırmızı pul biber

Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınıp üzerine tuz ilave edilir yumurta kırılır ve azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğrulur. 15 dakika üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılıp oklava ile açılır.
Açılan her yufka üç parmak kalınlığında pile pile katlanır ve iki parmak kalınlığında kesilir.
Diğer bezelere de aynı işlem yapılır.
Kesilen yufkalar tepsiye sık sık dizilir. 200 derece fırında kızartılır. Fırından çıkınca soğutulur.
Soğuyan sironların üzerine boylarını geçmeyecek kadar kaynar su gezdirilir.
Suyu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra üzerine sarmısaklı çırpılmış yoğurt gezdirilir ve ocağın altı kapatılır. En son tereyağ ve pul biber tavada kızdırılıp sironun üzerine gezdirilir.
Sıcak servis edilir.

Afiyet bal şeker olsunn:)

24 yorum:

  1. karadeniz yemeklerinin tadına bir türlü alışamadım ben nedense.damak tadı farklı geliyor bana.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. Of of sabah sabah , bu görüntü beni öldürdü.Ben buna ilave etli nohut yapıp, öyle ikram ediyorum.Arkadaşımda öyle yemiştim. O da müthiş, ama ben her türlüsünü yerim.Ellerine sağlık,Deniz'cim.

    YanıtlaSil
  3. Bingölde kaldığım sıralarda yemiştim ve sık sık yaptıkları bir yemektir çok beğenmiştim ellerine sağlık denizciğim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ımmmm çok severim

    annem de çok güzel yapar
    desem de yapsa mı şimdi :D

    eline sağlık olsun

    YanıtlaSil
  5. Hiç denemedim ama nefis görünüyor hele sen yaparsında güzel olmaz mı canım ellerine sağlık .
    Afiyetler olsun....

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık,bende çok severim sironu bizim oralarda ziron da derler.Güzel karadenizimizin güzel ve leziz yemeklerini paylaştığın için ayrıca teşekkürler.Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Canım Bıcırığım bir Karadeniz kızı olarak Karalahanayı çok severim:)
    Siron harika ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  8. Canım çok değişik bir tarif, ellerine sağlık. Bence vejeteryanlar bunu mantı diye de yiyebilir :)

    YanıtlaSil
  9. Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Pek güzel dir tadı hele kı Kardenız ın o kokulu okulu mis gibi tereyağı üzerine gezdirilmiş ise..
    Elllerine sağlık bereketı bol olsun.

    YanıtlaSil
  11. Çok değişik ben de mantıya benzettim.Her türlü hamur işini severim.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Ya ben her şeyi seviyorum hatta bunuda çok seviyorum...Harika olmuş ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Olsa da yesek. Ellerine sağlık canım benim

    YanıtlaSil
  14. bendede kara lahana sarması var sironu epeydir yapmamıştım canım istiyordu görünce iç geçirdim bitanem nede iştah açıcı duruyor ellerine sağlık öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  15. of of of nasıl bırsey bu denız.........ellrınıze saglık yaaa nefısss...aa kafıye oldu kızzz:)

    denızzzz bu cok nefıssssss:)))))))))

    YanıtlaSil
  16. karadenizin her şeyini severim insanı bir ayrı güzel, doğası bir ayrı yemekleri bir başka tabi. güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Bayılırım tek kelimeyle , ellerin dert görmesin denizciğim, sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Olmadı ama..:)))Tam akşam yemeği vakti ve ben açım aççç..:(((
    Nasıl canım çekti bir bilsen..
    Ellerine sağlık canııııııım..:)))

    YanıtlaSil
  19. Karadenizliyim ama tarifi tanimiyorum .-))

    ellerine saglik canim
    degisik birsey olmus...

    YanıtlaSil
  20. Yapılmış zironun varsa damat paçası yap da yiyelim. ya da döşperi yap:P

    Ellerine sağlık kartopu:)

    YanıtlaSil
  21. trabzonda yaşayan biri olarak çok sever ve yaparız.Fakat ben genelde dışardan sironu hazır alarak yapıyorum.çünkü bildiğim kadarıyla yapıldıktan sonra bekleme ve kuruma süreci var.

    YanıtlaSil
  22. nefis olmuş denizcim sironlar şu an olsa ...yerdim koca bir tabak.alıyorum tarifi pazar günü yapılacak...ellerine sağlık canım..öpüyorum.

    YanıtlaSil
  23. Denizcim geçen sene Karadeniz gezimde ilk defa yedim ve çok beğendim. Senin ki de nefis olmuş ellerine sağlık canım. Nasıl imrendim anlatamam.

    YanıtlaSil
  24. Ben bunu ancak hazır yufka ile yapabiliyorum :D Ne tembelim ben ahh ahh ellerine sağlık

    YanıtlaSil