Karadeniz!!!!
Anadolunun en kuzey kapısı Karadeniz.. Doğusundan batısına yeşili ile mavisi ile bereketi ile kucaklar ziyaretçilerini.. Bu mecrada yaşıyor olmaktan nasıl mutluyum, nasıl gururluyum anlatamam:)
Ben batısında olsam da Karadeniz'in her yöresinin lezzetini bilirim nacizane.. Daha evvel paylaştığım Karalahana Çorbası, Karalahana sarması ve kaygana Doğu Karadeniz' in incilerinden:) Bir diğeri de siron tabii, daha neler var amma hepsi sırayla :)
Bugün huzurlarınızda Siron var buyrun :)
Malzemeler:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
yoğurmak için ılık su
Üzeri için:
Kaynar su
1 kase yoğurt
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tutam kırmızı pul biber
Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınıp üzerine tuz ilave edilir yumurta kırılır ve azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğrulur. 15 dakika üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılıp oklava ile açılır.
Açılan her yufka üç parmak kalınlığında pile pile katlanır ve iki parmak kalınlığında kesilir.
Diğer bezelere de aynı işlem yapılır.
Kesilen yufkalar tepsiye sık sık dizilir. 200 derece fırında kızartılır. Fırından çıkınca soğutulur.
Soğuyan sironların üzerine boylarını geçmeyecek kadar kaynar su gezdirilir.
Suyu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra üzerine sarmısaklı çırpılmış yoğurt gezdirilir ve ocağın altı kapatılır. En son tereyağ ve pul biber tavada kızdırılıp sironun üzerine gezdirilir.
Sıcak servis edilir.
Afiyet bal şeker olsunn:)
karadeniz yemeklerinin tadına bir türlü alışamadım ben nedense.damak tadı farklı geliyor bana.ellerine saglık.
YanıtlaSilOf of sabah sabah , bu görüntü beni öldürdü.Ben buna ilave etli nohut yapıp, öyle ikram ediyorum.Arkadaşımda öyle yemiştim. O da müthiş, ama ben her türlüsünü yerim.Ellerine sağlık,Deniz'cim.
YanıtlaSilBingölde kaldığım sıralarda yemiştim ve sık sık yaptıkları bir yemektir çok beğenmiştim ellerine sağlık denizciğim.Sevgiler
YanıtlaSilımmmm çok severim
YanıtlaSilannem de çok güzel yapar
desem de yapsa mı şimdi :D
eline sağlık olsun
Hiç denemedim ama nefis görünüyor hele sen yaparsında güzel olmaz mı canım ellerine sağlık .
YanıtlaSilAfiyetler olsun....
Çok güzel görünüyor ellerine sağlık,bende çok severim sironu bizim oralarda ziron da derler.Güzel karadenizimizin güzel ve leziz yemeklerini paylaştığın için ayrıca teşekkürler.Sevgiler
YanıtlaSilCanım Bıcırığım bir Karadeniz kızı olarak Karalahanayı çok severim:)
YanıtlaSilSiron harika ellerine sağlık öpüyorum...
Canım çok değişik bir tarif, ellerine sağlık. Bence vejeteryanlar bunu mantı diye de yiyebilir :)
YanıtlaSilMmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilPek güzel dir tadı hele kı Kardenız ın o kokulu okulu mis gibi tereyağı üzerine gezdirilmiş ise..
YanıtlaSilElllerine sağlık bereketı bol olsun.
Çok değişik ben de mantıya benzettim.Her türlü hamur işini severim.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilYa ben her şeyi seviyorum hatta bunuda çok seviyorum...Harika olmuş ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler...
Olsa da yesek. Ellerine sağlık canım benim
YanıtlaSilbendede kara lahana sarması var sironu epeydir yapmamıştım canım istiyordu görünce iç geçirdim bitanem nede iştah açıcı duruyor ellerine sağlık öpüyorum sevgiler
YanıtlaSilof of of nasıl bırsey bu denız.........ellrınıze saglık yaaa nefısss...aa kafıye oldu kızzz:)
YanıtlaSildenızzzz bu cok nefıssssss:)))))))))
karadenizin her şeyini severim insanı bir ayrı güzel, doğası bir ayrı yemekleri bir başka tabi. güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık canım sevgiler
YanıtlaSilBayılırım tek kelimeyle , ellerin dert görmesin denizciğim, sevgiler
YanıtlaSilOlmadı ama..:)))Tam akşam yemeği vakti ve ben açım aççç..:(((
YanıtlaSilNasıl canım çekti bir bilsen..
Ellerine sağlık canııııııım..:)))
Karadenizliyim ama tarifi tanimiyorum .-))
YanıtlaSilellerine saglik canim
degisik birsey olmus...
Yapılmış zironun varsa damat paçası yap da yiyelim. ya da döşperi yap:P
YanıtlaSilEllerine sağlık kartopu:)
trabzonda yaşayan biri olarak çok sever ve yaparız.Fakat ben genelde dışardan sironu hazır alarak yapıyorum.çünkü bildiğim kadarıyla yapıldıktan sonra bekleme ve kuruma süreci var.
YanıtlaSilnefis olmuş denizcim sironlar şu an olsa ...yerdim koca bir tabak.alıyorum tarifi pazar günü yapılacak...ellerine sağlık canım..öpüyorum.
YanıtlaSilDenizcim geçen sene Karadeniz gezimde ilk defa yedim ve çok beğendim. Senin ki de nefis olmuş ellerine sağlık canım. Nasıl imrendim anlatamam.
YanıtlaSilBen bunu ancak hazır yufka ile yapabiliyorum :D Ne tembelim ben ahh ahh ellerine sağlık
YanıtlaSil