Günaydınn:)
Nasılsınız sevgili dostlar.. Buz gibi bir sabaha uyandık ama gönlümüz sımsıcak çok şükür:)
Bugün sizlerle yöremin memleketimin en güzel tariflerinden birini paylaşacağımm..
Benden Kastamonu Mutfağından birşeyler bekliyoruz diyen Necla Ablama gelsin bu tarif özellikle.. Sonrada tümm Kastamonulu hemşehrilerime ve tümm okuyucularıma:)
Ekşili pilav bizim köyden tarafta pek sık yapılmazdı ama tadını bilirdik ben pek sevmem ama ekşili pilav tüm hanım toplantılarında ve özel günlerde baş köşede oluyor evlenince gördüm bunu..
Yapımını kayınvalidemden öğrendim.. Eşimin köyüne dede ve babannemizi ziyarete gittiğimizde yapmışlardı mevsimden ve iklimden dolayı ebegümeci bulunamadığından taze ısırgan, kuzukulağı ve asma yaprakları kullanılmıştı:) Ama asıl olanı ebegümeci otu.. Deneyecekseniz eğer muhakkak bu otla deneyin derim..Bir de köyde yapılırken ekşili pilav yayık ayranı koyuyorlar içine tadı yoğurda nazaran çok daha güzel oluyor..
Adını içine eklenen otlardan ve hafif ekşi yayık ayranından alan bu pilavı eminim sizler de çok seveceksiniz..
Malzemeler:
3 su bardağı bulgur (yörede siyezlik bulgur)
2 su bardağı yoğurt (bulunabiliyorsa yayık ayranı)
3 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
3 adet yeşil biber
1 adet domates
Bir tutam maydonoz
1 demet ebegümeci otu (bulunamazsa ısırgan,asma yaprağı,kuzukulağı vs gibi otlar)
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz,karabiber,kırmızı pulbiber
Sıcak su
3 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı:
Bulgurlar güzelce yıkanıp bir köşede bekletilir..
Soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağda salça ile sotelenir, üzerine kıyılmış biberler ve kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler eklenip sotelemeye devam edilir. Karışıma bulgurlar eklenip üzerini geçecek kadar su ve baharatları ilave edilerek bulgurlar pişmeye burakılır..
Bulgurlar piştikten sonra tekrar sıcak su ilavesi yapılır bu kez su ilavesini fazla yapmayacağız ki çorba gibi sulanmasın pilavımız..Biraz daha kaynayan pilavın üzerine çırpılmış yoğurt (veya yayık ayranı) hızlıca eklenir ve iki taşım daha kaynatılıp incecik kıyılmış otları ilave edilir.. Yaklaşık 15 dk. sonra ocaktan indirilir, ocaktan almadan evvel bir tavada tereyağ ve pulbiber kızdırılıp pilavın üzerine gezdirlir ve sıcacık servis edilir..
Afiyet bal şeker olsun:)
26 yorum:
Günaydınnnnnnn Bıcırığım Bursa'da ina
nılmaz soğuk ama haklısın Rabbime şü
kür gönüllerimiz sıcacık:)))Ellerine
sağlık çok farklı olmuş kocaman koca
man öpüyorum.
gastamonulu değilim ama ekşi lafını duyunca koştum da geldim ekşili ya canım tam benlık bayılırım valla ben bu pilava sabah sabah olsa da yerım ellerın dert gormesın
Yöresel bir lezzet tanımak güzel,teşekkürler,sevgiler:)
ellerine sağlık canım buz gibi havada içimiz, ısıtacak. ben aldım 1 tabak. :))
çok farklı bir tarifmiş canım.tadını bilmiyorum ama eminim güzeldir.ellerine sağlık.öpüyorum.
Günaydın tatlışkom,
çok değişik bir tarif olmuş,facede paylaşmıştın ya merak etmiştim,nasıl aceba diye?
bugün güneşli bir havaya gözlerimizi açsakta buralarda bir tabak aldım bende kendime haberin olsun.
ellerine sağlık.
kocaman öpüyorum,
sevgilerimle...
Kastamonulu değilim ama çorba çoook ilgimi çekti. Canım ellerine sağlık. Not aldım bu tarifi. Ya hep dedim konuştuğum herkese, Denizle evlenen yaşadı diye:)) Yalan mı:)))
Yöresel tatlar denemeyi çok severim ama bu tarif biraz iddalı :)
ellerine sağlık keşke yakın olsak da yaptığın zaman deneme fırsatım olsaydı :))
görüntüsü çok güzel eminim tadı da öyledir
ellerine sağlık Denizim
misslerr gibii bir tariff dahaa:)
ellerine sağlık gülüşümm...
ebegümecini dün görmüştüm pazarda:)
haftaya kısmetse alıp denenmeli..
yüreğine sağlık canısı...
öpüyorum kocaman..
Methiyeler düzülmeli, şiirler yazılmalı. Ağzıma layık, ama bu kadar bir parmak bal çalıp kaçmak olmaz, gerisi gelecek di mi?
cnm çok değişik bi tarif ilk defa görüyorum ellerine sağlık..yoksa sen kastamonulu musun?kastamonu beni gezdiğim şehirler arasında en çok etkileyen..mimarisine,saat kulesine,kalesinin gece ışıklandırılmış haline bayıldım:))
umarım tekrar gitmek nasip olur:)
Ellerine sağlık canım benim nefis görünüyor..afiyet olsun size..Genelde kış aylarında ıspanak ve yeşil mercimekle yapılan buna benzer bir yemekde benim memleketimde var..
Hiç yemedim bu yemeği ama görüntü süper. Ellerine sağlık
buna bayıldım...benzerini bizde pirpirimle yaparız ebegümeciyle denemeliyim...öpüldün güzeller güzeli gelin....
Bir kere gelenler sayılır mı aceba? Ay ben şimdi yazınca aklıma geldi Kastamonu günleri. Güzeldi..
Bu pilavdan yedim ki ben:)) Bu da çok güzeldi.. Ellerine sağlık ablasının canı..
kaşık kaşık yiyeceksin canımcım ellerine sağlık damağıma uyar:))sevgiler
çok farklı çok lezzetli bir tarif olmuş ellerine sağlık canım.hayırlı akşamlar...
Denizim,
Bir Kastamonu'lu olarak ne yazık ki bu yemeği hiç tatmadım.
Bu yemeğin Kastamonu mutfağının en önemli yemeklerinden birisi olduğunu biliyorum ama henüz yiyemedim.
Sanırım bu yemek merkeze yakın yerlerde daha çok yapılıyor.
Bizim oralarda yapana hiç rast gelmedim.
Ama evde siyez bulgurum var diğer malzemelri tamamlayınca bende yapabilirim.
Ellerine sağlık.
Canım ellerine sağlık. Merak ettim tadını. Eminim çok güzeldir. Şifa olsun. Sevgiler.
Hemşehrim bayılırım ben ekşili pilava ellerine sağlık bir tabak alsamda yesem .. Sevgiler..
Muhterem ile aynı fikirdeyim tatlım bende hiç tatmadım bu lezzeti:))aslında bir kastamonulu olarak her bir lezzeti hazırlayıp
arşivleme niyetindeyim:)kastamonu valiliğinin çıkardığı lezzetlere dair bir kitapcığım var oradan denemeler yapacağım bende bazılarınıda senin sayfandan tabi:)
ellerine sağlık canım benim.
öpüyorum seni...
Ekşili,ekşiliyse kesin beğenirim.
Ellerine sağlık canım benim..
Kocaman öpüyorum.
Ben gidim bari napim. :P
Ellerine sağlık sayın kastamonuluuuu :D
Denizcim, merhaba. Çok lezzetli bir yemek olmuşdur. Bilmiyordum, denemek isterim, listeme aldım.
Üstelik de müthiş doyurucu, tek çeşit yeterli olabilir. Şunu merak ettim, geleneksel olarak yanında ne servis ediliyor acaba.
Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
Sevgiler.
çok değişikmiş,bayıldım.Deneyeceğim.
sevgilerle
Yorum Gönder