18 Kasım 2015 Çarşamba

Ev Yapımı Hamburger


Merhaba..
Yaşadığımız dönemde dışarda yemek kültürü malesef yaygınlaşmış durumda. İşyeri sahipleri daha çok kâr edebilmek adına fazlasıyla hile hurdaya başvurmakta. Önceleri nede olsa dışardan beslenmiyoruz diye oralı olmuyordum ama çocuğum büyüdükçe, gördükçe istekleri farklılaşmaya başladı. Bende bu yüzden dışarıda görüp istediği birçok şeyi evde yapmaya başladım. 3 yaşında bir çocuk hamburgeri nasıl bilir de ister hayret birşey diyebilirsiniz. Ama yanında sunulan oyuncaklar , marifetmiş gibi çocuğunu oturtup yedirenler vesaire dikkatini cezbediyor işte. Elimden geldiğince onu dışarıdan korumaya kendim yapıp yedirmeye gayret edeceğim. 
Bugünde sizlerle hamburger ekmeği ve köftesini paylaşacağım. Sözüm ona menülerin birinin fiyatıyla alınan kıymadan fazlasıyla doyuran, tertemiz hamburgerler çıktı ortaya..

Malzemeler:
Köftesi için:
500 gr. dana kuzu karışık kıyma
1 soğan
2 dilim ekmeğin içi
Tuz-karabiber
Ekmeği İçin:
Yarım küp yaşmaya
1 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
4-5 su bardağı un
Hazırlamak için:
Marul yaprakları
Domates dilimleri
Dilimli cheddar peyniri
Soğan dilimleri

Yapılışı:
Öncelikle hamburger ekmeği için; Su, yaşmaya ve tozşeker yoğurma kabına alınıp maya elle eritilir. Tuz eklenip karıştırılır. Üç bardak kadar un elenerek hamur yoğrulmaya başlanır. Kalan un azar azar eklenip yumuşak ve ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Mayalanması için bir kenarda üzeri örtülerek dinlendirilir. 
Köftesi için; Kıyma yoğurma kabına alınır, soğan rendelenir, ekmek içi, tuz ve karabiber eklenerek yoğrulur. İri iri yuvarlak köfteler yapılır. Buzdolabında dinlendirilir. 
Mayalanan hamur mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır, tepsiye sıralanır. Üzerine su sürülerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir. 
Fırından çıkan ekmeklerin üzerine nemli bir bez örtülür. Bekletilir. 
Hazırlanan köfteler az yağlı tavada arkalı önlü kızartılır. 
Ekmekler ortasından kesilerek domates dilimi, soğan dilimi, marul yaprağı, köfte ve dilim cheddar peyniri üst üste konularak hamburger oluşturulur. Patates kızartması ve arzuya göre turşu le servis yapılır. 

Afiyet olsun..


3 yorum:

vintageduygular dedi ki...

Ellerine sağlık Denizcim. Köftenin tavasında ince kiyilmis Lahana turşusunu kavurup hamburgerine , köftenin üzerine ekle. Birazda sulandırılmış salça,pul biber tuz karabiber. Bu da biz büyuklere bir tarif ;) denersen simdiden afiyet olsun canim.

sarkaç dedi ki...

Siz genç anneler,çocuklarınızı olabildiğince koruyorsunuz hazır yiyeceklerin verdiği zararlardan. Harikasınız.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bir kaç zamandır blogdaki hamburger ekmegi ve köftesini yenilemek istiyordum,iyice aklıma girdi sayende :)

Bilirsin senede bi iki kere canım çok çeker burger, geçen gün eve gelirken aldım tavuk menü. Kedi kokuyu duyunca çıldırdı yemek için, tavuktan verdim ağzına önce bi hapur şapur yedi, iki saniye sonra çıkarttı ağzındakini. Bi gün önce evdeki patates kızartmasından yemişti, burgerin kızartmasını ağzına bile sürmedi. Evet helal kesim olabilir etleri ama ne olursa olsun, kedinin bile yemediği şeyi ağzıma sürmem dedim. o.O