20 Temmuz 2015 Pazartesi

Selânik Tatlısı


Merhaba..
Cânım Ramazan Ayı' nı uğurladık, bayrama kavuştuk hamd olsun. Eşler, dostlar, akrabalar hep bir arada pek güzel bir bayram yaşadık. Rabbim tekrarlarına erdirsin inşallah. Bu bayram benim minik kuzum da el öptü yarım yamalak da olsa "Bayramınız mübarek olsun" dedi. Bayramlaşmak ne güzel şey kendi evladımın yüzünden, o ne olduğunu tam anlayamadığı sevincinden anladım bir kez daha. 
Allah' ım hep birlikte nice bayram sabahlarına uyanmaı nasib eder inşallah. 
Bayram muhakkak eşle, dostla ve sevdiklerimizle güzel, bayramı halen bayram olarak yaşayabilenlerdeniz çok şükür. Bayram heyecanımız evlerimizin temizliği, alışverişlerimiz, tatlılarımız, böreklerimiz, sarmalarımız, şekerliğe koyduğumuz çikolatamız ile başlıyor günler öncesinden. Bugün tarifini vereceğim pratik, lezzetli ve çok hafif bir tatlı olan Selanik Tatlısı da bu heyecanlı hazırlık aşamasından. Ramazan içinde iftar sofralarımdan birinde hazırlamıştım ilkin çok beğenilince Bayrama da yapmak farz oldu. 
Tarif için sevgili arkadaşım Meliha' ya teşekkür ediyorum..

Malzemeler:
4 adet yumurta
2 çay bardağı + 2 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı galeta unu
1 adet kabartma tozu
1 det vanilya
1 su bardağı un

Keki ıslatmak için;
2 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı tozşeker

Üzeri için:
1 pk. krem şanti
Hindistan cevizi

Yapılışı:
Yumurtalar ve şeker mikserle krema kıvamına gelinceye dek çırpılır, üzerine sıvıyağ eklenerek çırpmaya devam edilir. Sırasıyla hindistan cevizi, galeta unu, kabartma tozu, vanilya ve un eklenerek hazırlanan kek harcı yağlanmış küçük boy fırın tepsisine veya kare borcama yavaşça dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında ilk 20 dk. fırının kapağı hiç açılmadan pişirilir. 
Soğuk süte şeker  eklenip, karıştırarak eritilir. Krem şanti tarifine göre çırpılıp buzdolabına kaldırılır. 
Fırından çıkan kekin üzerine şekerli soğuk süt gezdirilip üzerine başka bir tepsi kapatılarak çekmesi sağlanır. 
Servisten hemen önce üzerine çırpılmış krem şanti sürülüp hindistan cevizi dökülerek dilimlenip servis yapılır.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: