7 Aralık 2015 Pazartesi

Para Para Çorbası


Merhaba..
Hayırlı mutlu haftalar dilerim. 
Çorba yaz kış sofra kültürümüzde yer alıyor ama kışı yaşadığımız şu günlerde bir kase sıcak çorba herşeye bedel gibi. Okuldan gelen çocuklara, işten gelen eşlere yapılacak en güzel ikramlardan. 
Haftasonu markete gittiğimizde hazır çorba reyonuna bir göz atayım dedim, yöresel çorbaların isimlerine, içeriklerine baktım eve gelir gelmez hemen ilkini hazırladım. Evde kendimiz yaptığımızda çorbadan ziyade yemek gibi olsa da çok çok lezzetli, güzel bir öğünlük yapmış oldum. 

Malzemeler:
Köftesi için:
200 gr. kıyma
1 soğan
Tuz, Karabiber
1 çorba kaşığı galeta unu

Diğer malzemeler:
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı kesme hamur veya kare erişte
1 çay bardağı domates püresi (yazdan yapılan)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Sıvıyağ
Sıcak su

Yapılışı:
Öncelikle köfteler için; kıyma yoğurma kabına alınıp, soğan rendelenir. Galeta unu, tuz ve karabiber eklenerek yoğrulur. 
Köfte harcından misket büyüklüğnde parçalar koparılıp yuvarlanır. Unlanır. 
Derin bir tencereye sıvıyğ alınıp ısıtılır, üzerine salça eklenip kavrulur. Domates püresi de salça ile karıştırılıp kavurmaya devam edilir. 3-4 bardak sıcak su eklenip kaynatılır. 
Kaynayan salçalı suya nohut, köfteler ve kesme hamurlar ilave edilir. Tuzu kontrol edildikten sonra köfte ve hamurlar pişinceye dek kısık ateşte kaynatılır. 
Ocaktan almaya yakın nane, kekik ve kimyon ilave edilir, bir iki taşım kaynatılıp ocaktan alınır. 
Sıcak sıcak servis edilir. 

Afiyet olsun..





2 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bu çorbaların isimleri nasıl ortaya çıkıyor hep merak ediyorum; para para ne yani, bas bas paraları leylaya der gibi :D
Zaten çorba demek hareket olur, koca bir tabak yedin mi doydun kalktın sofradan ohh misler gibi.

Ellerine emeklerine sağlık kuzum :)

Nebiye Yirmibeşoğlu Yenigül dedi ki...

Ellerine sağlık, çok besleyici nefis bir Çorbaymış,sevgiler