20 Ağustos 2014 Çarşamba

Kastamonu Hamur Tarhanası


Merhaba..
Çok sıcak geçen bu günlere büyüklerimiz "hasıl sıcakları" derler.. Eskiden makine ağırlıklı tarım olmadığından tırpanla biçilen ekinler, günlerce kurutulur, anadut denilen yaba tarzı aletlerle ters çevrilir yine kurutulurdu..Sonrada düven ile samanı ile tanesi ayrılır, ayrılan buğdayda kurutulup değirmende un, taş değirmende bulgur yapılırdı. Ez cümle hasıl sıcakları kış hazırlıkları için de bir başlangıçtır.
Memleketimiz ve Anadolu' nun heryerinde tarhana vazgeçilmez bir çorbadır. Hazırlama şekli farklılıklar gösterse de tarhana izim için vazgeçilmez, her derde deva bir mamüldür.
Bende ilk kez bu yıl kendi tarhanamı hazırladığım için bu yıl paylaşmak kısmet oldu bloğumda.. Evveli annem yapar bana da getirirdi, bu yıl bu kuralı değiştirdik :) Kızım da çok sevdiği için Ramazan ayının başında yaptım ilk tarhanamı ama deneme olduğu için az yapmıştım, şimdi tamda zamanıyken bir sefer daha hazırlıyorum hamd olsun..
Bizde tarhana kurutulmadan hamur şekilde saklanır, nohut yada bulgur konmaz, genelde acılıdır ama ben acısız yapıyorum, daha bir lezzetli oluyor bu şekilde :) Bende size hamur tarhanayı tarif edeceğim bugün..

Malzemeler:
5 kg. yoğurt
1,5 kg. kuru soğan
1 kg. kırmızı biber
1 kg. domates
Yarım kg. sivri biber
1 bağ darak dalı (tohuma gitmiş dereotu)
Yarım bağ reyhan
Yarım bağ maydonoz
1 komposto kasesi tuz
2 çorba kaşığı pul biber
Karabiber
5 kg. un

Yapılışı:
Yoğurt büyük kapaklı bir leğene alınır.
Soğanlar iri iri doğranıp yoğurda eklenir. Aynı şekilde domatesler, kırmızı ve sivri biberler, darak dalı, maydonoz ve fesleğen de doğranarak yoğurda ilave edilir. Tuzu, pulbiberi ve karabiberi de eklenip karıştırılır. Leğenin kapağı kapatılıp 3-4 gün ekşiyene kadar bekletilir. Hava çok sıcak olduğundan bu süre fazla uzun tutulmamalıdır.
Ekşiyen yoğurtlu karışıma azar azar un ekleyerek tarhana yoğrulmaya başlanır. Ele yapışsa da kıvamlı bir hal alana kadar un eklemeye devam edilir.
Yoğrulan tarhana mayalanacağından büyükçe başka bir kaba da pay edilir ki taşmasın iki üç gün mayalanmaya bırakılan tarhana cam kavanozlara üstü boş kalacak şekilde doldurulup üzerine bolca tuz eklenir, ağızları kapatılır. Serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. İlk birkaç gün kontrol etmekte fayda var tarhana kavanozlarda mayalanıp taşabilir..
10 ila 15 gün bekleyen tarhana kullanıma hazırdır.
Yarın tarhana çorbasını da paylaşacağım..

2 yorum:

nursevincelezzetler-yemek tarifleri dedi ki...

ellerine sağlık canım. Biz karı koca çok severek yeriz Kastamonu tarhanasını .. Bende ağbimin kayınvalidesinden almıştım tarifi. Fakat aynı yöre olsada herkes farklı yapıyor. Sen çok güzel ve pratik yazmışsın. Afiyetle yensin inşallah. Bizde geçen hafta ağlasunda normal tarhana yaptık. Burdur yöresien ait sayılır. Nohut unu da konuluyor. Bakalım ekşisinde çarşaflara dökülecek kuruyacaklar.Henüz yayınlamıyorum. Aşamalı fotolarını biriktiriyorum.

mutfagabuyrun dedi ki...

bizdede aynı yapılıyor canım.nohut bizdede konmaz.ellerine sağlık.afiyetle ye canım.sevgiler.