20 Ekim 2015 Salı

Kıymalı Tepsi Mantısı


Merhaba;
Yorucu ama tatlı telaşlar içinde geçen bir aradan sonra buradayım, teyzemizin kızının düğününü yaptık, herşey çok güzel oldu. Allah mesut etsin inşallah, ağız tadları daim olsun güzel kardeşlerimizin ve hepimizin..
Evimize geri geldiğimizde ise halsiz ve yorgun hissediyordum ki bu hastalığın belirtisi idi. Dünden beri bu vaziyetteyim ama arkamda bir çocuğum, eşim ve evim var beni bekleyen :) Toplarlanmalıyım dedim sıkı bir kahvaltıdan sonra oturdum bilgisayarın başına bloğumu güncellemeliyim dedim :)
Bugünkü tarifimin vesilesi Şef Ömür Akkor aslında, instagram hesabında gördüğüm o mantılar nasıl aklıma girdiyse yapmayınca rahat edemedim :)
Fotoğraftan anladığım kadarıyla bizim Kastamonu Mantımız gibi kızartılıp haşlanıyor ama bohça şeklinde değil daha pratik..

Hadi bakalım tarifimize;

Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
1,5 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğince un

İç malzemesi:
500 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz-Karabiber

Kızartmak için;
Tereyağ
Sıvıyağ

Haşlamak için;
Sıcak su
Tuz

Yapılışı:
Yoğurma kabına su ve yumurta alınıp tuz eklenir. Azar azar un ilave edilerek sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar iyice yoğrulur. Hazırlanan hamur üzerine nemli bir bez örtülerek 30 dk. ılık bir ortamda dinlendirilir.
İç malzemesi için; kıyma bir kaba alınıp soğanı rendelenir. Tuz ve karabiberle harmanlanıp bir kenarda bekletilir.
Dinlenen hamur portakal büyüklüğünde bezelere ayrılıp unlu tezgahta açılabildiğince açılır. Çay bardağı ile kesilip her daire içine kıymalı içten pay edilir. Yarım ay şeklinde kapatılır.

Büyükçe bir tepsi sıvıyag ile yağlanır, katlanan mantılar tepsiye sıralanır. Hamur bitene kadar işlem tekrarlanır.
Tepsi dolduktan sonra mantıların arasına belirli aralıklarla minik tereyağ küpleri konulur, ocağın altı yakılıp tepsiyi çevirerek tüm mantılar kızartılır. Üzerini geçecek kadar sıcak su doldurulup tuz ilave edilerek suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
Üzerine yoğurt ile tereyağında biber kızdırılıp gezdirilerek servis edilir.
(Kızartılan mantılar istenirse haşlamadan tepsiden alınıp bir kaba konularak buzlukta saklanabilir. )

Afiyet olsun..

14 yorum:

TATESAL dedi ki...

Ufff Deniz ne yaptın sen anacım ya...maşallah bu ne güzel birşey böyle,ellerine sağlık afiyet olsun yarasın....bende fırsat bulursam deneyeceğim,sevgiler...

bademlebuduk dedi ki...

nefis görünüyor

Unknown dedi ki...

Merhabalar, ellerinize sağlık. Kıymalı tepsi mantısı çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

Deniz dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor. Bizim oraların mantısı belli :)
Çok seviyorum ben de. Ellerine sağlık.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Mantı dedin mi akan sular durur ben de. Gecenin bi yarısı mantı haşlamışlığım var, sonuçta bakmak zorunda olduğum bi göbek var dimi:D

Ellerine sağlık kuzucum,nefistir eminim.

Duygu dedi ki...

Denizcim harika gozukuyor mantin. Ustelik de normal mantidan cok daha pratik olmasi cok guzel. Ellerine saglik. Sevgiler...

vanilins dedi ki...

Canım ellerine sağlık,bayılırım mantıya:))Afiyet bal olsun..Bu arada şifa olsun sana:))Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Diyetteki bir bünyenin görmemesi gereken bir fotoğraf :)

Harika görünüyor, ellerinize sağlık :)

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık canım mutlaka yapmak isterim yalnız bir şeyi açıklarsan çok sevinirim tepside ocakta pişirirken altı kızarınca mantıları ters çevirecekmiyiz eğer çevireceksek nasıl?

Zeynebzen dedi ki...

Ya tadı da görüntüsü kadar dehşettir eminim. En kısa zamanda deneyeceğim bunu zirâ benim bile yapabileceğim bir pratiklikte bir mantı bence :) Ellerine sağlık ^^

sarkaç dedi ki...

Daha önce hiç görmemiştim böyle bir mantı. Çok hoşuma gitti. Hayatımın ilk mantısını bu tarifle yapabilirim. Ellerinize sağlık

neslice tarifler dedi ki...

Biri mantı mı dedi? Denizcim bu ne böyle? Minnağı olur, sosyetesi olur her türlüsü kabulümdür. Tarifdeki "alabildiğince un" kısmını anladığım vakit tez zamanda yapıcam inşallah. Ellerine sağlık canım. Dikkat et kendine..

Unknown dedi ki...

hayırlı uğurlu olsun düğününüz :) mantı şahane görünüyor ellerine sağlık nefis:)

Unknown dedi ki...

merhaba harika görünüyor mantıya bayılırım
şeflerin yemek tarifleri sitesi