4 Kasım 2015 Çarşamba

Pideli Köfte


Merhaba..
Dışarıda yemek yeme kültürüne sahip olmadığımızdan mıdır nedir aklımıza birşey gelse ilkin "hadi bu kezde dışarda yiyelim" diyip sonra "amaan ben bunu evde yaparım onlar nasıl şeylerdir kimbilir" der marketin yolunu tutarım; alacaklarımı alır, evde canım istediği gibi hazırlarım.
İşte pideli köftelerde böyle bir zamanın mahsülü, iyiki de evde yapmışım. İnsan kendi damak tadını çok daha iyi bilip ona göre hareket ediyor, temizlik konusuna girmiyorum bile.
Daha fazla uzatmadan belki bu akşama yaparsınız diye tarife geçiyorum..

Malzemeler:
Köftesi için:
500 gr. dana koyun karışık kıyma
Yarım demet maydanoz
1 adet soğan
2 dilim ekmeğin içi
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
******************************
Sunum için:
Yarım pide
2 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
Tuz
1 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Patates Kızartması
2 adet domates
Yoğurt

Yapılışı:
Öncelikle köftesi için kıyma bir kaba alınıp üzerine soğan rendelenir, maydanozlar incecik kıyılıp ilave edilir, ıslatılıp iyice sıkılmış ekmek içi, tuz karabiber ve yumurta ile birlikte yoğurmaya başlanır. İyice yoğrulan köfte harcı şekillendirilip buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
Pideler doğranıp fırın tepsisine dizilir ve 200 derece fırında 10 dk. kadar fırınlanıp çıkarılır. Servis tabaklarına pay edilir.
Salçalı sos için; bir tencereye tereyağ ve sıvıyağ alınıp kızdırılır, üzerine salçası ilave edilip kavrulur. suyu ve tuzu eklenerek kaynatılır. (Koyu kıvamlı bir sos olacak.)
Köfteler buzdolabından çıkarılıp dumansız ızgarada veya tavada arkalı önlü kızartılır.
Servis tabaklarındaki pidelerin üzerine salçalı sos gezdirilir, sonra köfteleri dizilir, tekrar sos gezdirilir.
Domatesler dilimlenerek tavada arkalı önlü sotelenip köftelerin yanına ilave edilir.
Patates kızartması ve yoğurt ile birlikte servis edilir.

Afiyet olsun..

4 yorum:

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

En güzeli evde yemek...dışarıda yediğimizde rahatsız oluyoruz ama bazan iyi oluyor ...Denizcim iyi dileklerin için teşekkür ederim canım sağol varol,darısı senin fıstığın başına(zamanı gelince)...Damadımız Gümüşhaneli ailesi orada oturuyor ama işi Erzincanda ve burada oturacaklar...Düğüne bekleriz inşallah...Senin annenlerde Gümüşhanede değil mi?Öpüyorum canım

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Ayrıca çeyizlikler yazıma ekleme yaptım yatak takımlarımdan yaptırdığım nevresimlerden bahsettim...

Deniz dedi ki...

Ooo çok nefis! Evde yapılan her zaman en iyisidir. Çok iyi etmişsin, çok da güzel olmuş.
Dışarıda yemek yemek yapılamayacak şeyler olduğunda güzel. Ama çoğu evde yapılabiliyor. Boş yere hem onca para verip hem de ne idüğü belirsiz şeyler yemeye gerek yok.
Biz de sık sık yaparız evde. Malum, çalışan olunca, işyerinde hazır yemek zorunda kalıyoruz. Onlarla da bol pide geliyor, ben de alıp dondurucuya atıyorum. Sonra et, köfte ne varsa senin gibi hazırlıyorum.
Senin sunum da çok güzelmiş :D Ellerine sağlık, afiyetler olsun.
Sevgiler :)

Susam Corekotu dedi ki...

akıllısın beceriklisin güzelsin :)))
çok da haklısın denizcim işin bir de maddi tarafı var yani evde yapmak gibi yok