8 Mayıs 2014 Perşembe

Çilekli Tiramisu


Bazı şeyler var ki bence zamanını bekliyor, zamanı gelince zaten olacağı için önceden türlü aksiliklerle engelleniyor. :)
Tiramisu da benim için böyle birçok arkadaşıma yazmışımdır yorumlarda tiramisu benim için tereddüt içeren tariflerden, yapsam yenir mi?, severler mi? sever miyim? Birde pastabanla ve labne peyniriyle alelade yapılıyordu bu kadar basit olmamalı diyordum, çünkü gittiğim bir yerde bu tarz bir tiramisu çakmasıyla karşılaşmış ve facia gibi bir şey yaşamıştım :)
Gün oldu, harman oldu ben yine tereddütler içindeyken canım Papatyam beni telkin seanslarına başladı bir dene bir şey olmaz bak dene seveceksin dedi bugüne kadar hiçbir tarifinde yanılmadığım için hadi deneyeyim dedim ve dün paylaştığı o tarifi çilekleri görünce dayanamayıp bende hazırladım.. Sonuç mu? Fotoğraflar anlatsın size, biz parmaklarımızı da yedik çünkü :)
İşte bana tabu yıktıran o nefis tarif; tek fark ben kuplarda değil, baton kek kalıbında hazırladım..

Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı + 2 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
200 ml. krema
350 gr. mascarpone peyniri
1 pk. vanilin
2 çorba kaşığı filtre kahve
1 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı kaynar su
Çilek
Üzeri için:
Kakao

Yapılışı:
Orta boy bir tencere yarısına kadar su ile doldurulup kaynamaya bırakılır.
Ayrı bir yerde bir su bardağı su kaynatılır. Kaynayan su ile kahve ve şeker karıştırılıp bir kenarda bekletilir. Kahve şekersiz tercih edilirse su ile yalnızca kahve karıştırılır.
Yumurtaların sarıları ve akları ayrılır. Su konulan tencereye ve benmari yapılabilecek uygunlukta bir kap seçilip içine tozşeker ve yumurta sarıları alınıp çırpılır, krema da ilave edilip kap kaynayan suyun üzerine oturtulur ve 5 dk. boyunca tel çırpıcı ile çırpmaya devam edilir. Beş dk. sonunda kap sudan çıkarılıp bir kenarda soğumaya bırakılır. 
Diğer yanda yumurta akları ile 3 çorba kaşığı toz şeker mikser ile köpük olana dek çırpılır. 
Benmari usulü hazırlanan karışıma vanilya eklenip 2 dk. çırpılır. Sonra mascarpone peyniri eklenip 4 dk. daha çırpılır. En son köpürtülmüş yumurta akları da eklenip 1 dk. daha çırpılır. 
Baton kalıp streç film ile kaplanıp tabanına kremadan ince bir kat yayılır yan duvarlarına çilekler dilimlenerek dizilir. Üzerine kahveye batırılıp çıkarılan kedidili bisküvileri dizilip yine krema kaplanır. Kalıp dolana kadar aynı işlem tekrarlanıp kalıbın üzeri streçle sarılır, en az saat ama tercihen bir gece dolapta dinlendirilip ertesi gün servis tabağına ters çevrilerek çıkarılan tiramisu üzeri kakao ile kaplanıp, çilekler ile süslenerek dilimlenip servis edilir. 

Afiyet olsun..



11 yorum:

nisamla dedi ki...

Eline sağlık ben çok severim kaç çeşidini denedim her duyduğum çeşidini denerim :) kahve delisiyim çünkü çok severek yerim kahveli lezzetleri çileklede güzel yenmiştir eminim afiyet olsun sevgiler

mutfagabuyrun dedi ki...

tek kelimeyle harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Bulbulunyeri dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.Kahve sevmeme rağmen bu tadı çok seviyorum.
Sevgiyle kal.

meri dedi ki...

mmm çok severiz ailecek ellerine sağlık arkadaşım

nursevincelezzetler-yemek tarifleri dedi ki...

Ellerine sağlık. Çok farklı gerçekden de iyikide denemişsin. Artık Kastamonu'ya geldiğimde bana da yaparsın. Ben yemeyince inanmam :) Afiyetler olsun bu peyniri merak ettim yalnız:) hiç dikkat etmemişim.

birincisin dedi ki...

Ellerine sağlık,çileklerin tamda mevsimi bol bol kullanmak lazım.Tiramisuyu çok severim çilekli hali ilede nefis görünüyor,sevgiler..

Adsız dedi ki...

Tiramisuyu çok severim ve çilek bu tatlıya çok yakışır eminim. Çilekli tatlılar yapmaya başlamışken ben de bu tarifi denesem dedim içimden. Size afiyet olsun. Ellerine sağlık canım.

Unknown dedi ki...

bu tarifi bende çok merak ediyorum ama eminim ki harikadır ellerine sağlık canım :)

Lezzet sarayı dedi ki...

Deniz bu harika olmuş ellerine sağlık..

online mutfak dedi ki...

Siteniz çok başarılı ilgiyle takip ediyorum
Çay Makinesi
Çay Makinası
Sanayi Tipi Çay Makinası
Çay Kazanları

kocaeli temizlik şirketleri dedi ki...

harika görünüyorlar. :) teşekkürler.