5 Mayıs 2014 Pazartesi

Fındık Güzeli


Merhaba..
Epeyce bir ara verdim değil mi? Anne ve babamın Gümüşhane' den gelişi ile bir haftalık köy tatilimiz de başlamış oldu.. Tertemiz havada hem baharı yaşadık, hem hasret giderdik, güldük eğlendik.. Kuzum da çok sevdi köyü, yağmurlardan pek gözümüzü açamasak da isyan etmedik, berekettir dedik. O da bize güneşli yüzünü gösterdi.. Kuzum hemen dışarı koştu çayırlarda, tarlalarda koştu, koştu, koştu :) Papatya toplayıp kokladı, biraz tadına baktı :) Velhasılı eğlenceli, gülmeceli şahane günler geçirdik ve evimize deşarj olmuş olarak geri döndük.. Fırsat buldukça toprağa çıplak ayak basın, rahatlayacaksınız emin olun..
E geri geldik, Papatyam ile hasret giderdik, sıra geldi bloğa..
Geçtiğimiz haftalarda eşimin çocukluk arkadaşı Hikmet ve eşi Satiye' yi ağırlamıştı evimizde.. Onlar için hazırladığım Papatya' mın "yap şu tatlıyı bak görceksin" dediği Fındık Güzelini Yaptım, her zaman ki gibi "niye şimdiye kadar yapmadımmmm" dedim :)
Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen yediğinizde baymayan, hatta ferahlatan bu nefis lezzet Ramazan Ayında sofralarınızın assolisti olacak bence..

Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı ince kıyılmış fındık
1 su bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin

Şerbeti için:
1,5 su bardağı su
1 su bardağı şeker
2 damla limon suyu

Üzeri için:
1 paket krem şanti
Fındık parçaları

Yapılışı:
Öncelikle şerbet için; su ve şeker bir tencerede kaynatılır. Kaynamaya başlayınca limon suyu damlatılıp birkaç dakika daha kaynatılır ve bir kenara alınıp soğutulur.
Üzeri için krem şanti süt ile çırpılıp buzdolabına kaldırılır.
Tatlı için; yumurtalar ve şeker derin bir kapta mikser ile çırpılıp üzerine sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Sırasıyla galeta unu, hindistan cevizi, fındık, kabartma tozu ve vanilin de eklenerek elde edilen karışım küçük boy fırın tepsisine alınıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Tatlı fırından çıkıp ilk sıcaklığı çıkınca şerbeti ile buluşturulur.
Servisten önce üzeri krem şanti ile kaplanıp fındık serpilir, dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun..

Bu güzel karede köyden, sizlere hediyem olsun :)

9 yorum:

Filiz Bircan dedi ki...

Günaydiiinnn, iyi haftalar cilegim... Papatyanin dedigi gibi "yapicam su tatliyi..:)" ... Ellerine, emeklerine saglik... Sevgilerimle,

PAPATYA PRENSES dedi ki...

hoşgeldin safalar getirdin gönlümün süruru.. en sonu ben köye bi baz istasyonu kurduracağım o olacak :))
vaktinde zamanı dinleyin ve tavsiye ettiklerimi yap,yapsın,yapsınlar :))))

ellerine emeklerine sağlıkk

Birsen B. dedi ki...

Ellerine sağlık,selam ve sevgiler..

nursevincelezzetler-yemek tarifleri dedi ki...

ellerine sağlık canım. Kıbrıs tatlısı, rum tatlısı, galeta unlu tatlı .. Demek birde fındık güzeli varmış.. :) Afiyetle yenir ellerine sağlık

mutfagabuyrun dedi ki...

hımm olsada yesem dedim canım.ellerine sağlık.nefis olmuş.sevgiler.

Gisi Tasarim dedi ki...

Cok özlemişim blogunda olmayi, yazdıklarını okumayi.
Madem sen ve Papatya bu kadar çok önemiş, bana da tarifi alıp ilk fırsatta yapmak düşüyor :)
Ellerine sağlık canım.
Kucak dolusu sevgilerimle ♥

meri dedi ki...

hediyen de güzel, fındık güzelinde.. sevgiler

Birgül Aydın dedi ki...

Ellerine sağlık. Muhteşem bir görüntü. Kuzunla keyifli bir tatil yapmana sevindim.
Sevgiyle kal.

Özgen dedi ki...

Eline sağlık canım bu tatlıyı çok severi çok hafif oluyor canım çekti sevgilerimle...