Sonunda Yaptım :)
Evet bende etimek tatlısı yaptımm :) Babamın çocukluğunun bir numarası bu tatlı:) 60lı yılların sonu ila 70lerin başında çocuk olanlar bilirlermiş, İstanbulun en yaşanası zamanlarında balık ekmek kokusu, turşu suyundaki lezzet, nohut pilavın doyulmazlığı..İnsanların zorluklarını güzellikleri ile örtmeyi başardığı o yıllarda bir de ekmek tatlısı varmış:) Babannem kapı önü sohbetlerindeyken bir tatlı yapıver diyecek ablası olmayan babam ekmekleri güneşte kurutup üzerine şerbet dökermiş mevsime uygun meyvelei de üzerine doğrayıp afiyetle yermiş:) Değme tatlılara değişmez o lezzeti, tabii aşırıya kaçtığında poposuna yediği terlikleri de:)
Bu nostaljik havayı yaşayamasamda onun bu hatıraları tasvir yeteneğimi kuvvetlendirdi, hep hayal et şimdi diye başlardı bende kurmaya başlardım, eski filmlerdeki gibi renkler net değil sanırdım ne saçma:) Onun böyle hayal et demeleri benim de kurmaya başlamalarım ilerleyen yaşamımda çok işime yaradı:) Sağolsun babacığım :) Bunları yazarken aklımdan Nuray Ablam geçiyor, sen gibi Beylerbeyi çocuğu değil ki babam ablacım, o karşıda Şişli de Levent' de Ömercik gibi gezermiş:) Keza annem de öyle:) Çeliktepenin tahta evlerinde geçimiş çocukluğunu, hatta kapısı olupta balkonu olmayan yerden düşmüş de iki yaşından beri gözlüklü yavrucağım anacığım:) Sardunyalar arasında dedikodu kazanlarında kaynadık der hep:)
Hayat kızların giydiği beyaz dantelli çoraplar, oğlanların oynadığı mahalle arası futbolu, annelerin merdivende oturup yaptığı sohbet, babaların kese kağıtlarına doldurulmuş manav alışverişi ve yaşlıların dinlediği "ajans" tan ibaret, sade belki biraz fakir ama mutlu:)
Bir gözünüzü kapatın misketi güneşe doğru tutun açık gözünüzle misketin göbeğine bakın :) Hayat bu kadar güzel işte:)
Bir tatlı yaptım yaşamadığım yıllara nasıl da götürdü beni :) Dağılmayalım tatlımıza bakalım :)
Malzemeler:
1 paket etimek
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 pk. muzlu creme ole-500 ml. süt
2 adet muz
Damla çikolata
Üzerine:
1 pk. sade kremşanti-1 su bardağı süt
Pasta şekerleri
Yapılışı:
Öncelikle su ve şeker kaynatılıp bekletilir.
Etimekler uygun bir tepsiye sıralanıp üzerlerine sıcak şerbet dökülür, soğumaya bırakılır.
Soğduktan sonra cremole tarifine göre hazırlanır, etimeklerin üzerine ince bir kat sürülür, üzerine muz dilimleri le çikolata serpilir kalan crem ole ile sıvanır.
En üste çırpılmış şanti sürülüp zevke göre süslenir ve birkaç saat soğutulduktan sonra servis edilir..
Afiyet bal şeker olsun :)
28 yorum:
Canım ne güzel anlatmışsın,Adile Naşit-Münir Özkul lu filmler geldi aklıma...Her seferinde keyif alarak seyrediyorum.
Etimek tatlısı da sevilmeyecek gibi değil ki...
Sevgiler.
yüreğine sağlık arkadaşım çok güzel çok içten ve çok bizden bir yazı olmuş.Tatlıda nefis görünüyor ellerine sağlık
benzerini daha dün mideye indirdim!1
eline sağlıkkkk harikaymış denicem bunu!
Bu ARADA blogunu çok sevdim,takipçinim artık :) Ben de beklerim,görüşürüz cnm :)
www.nzlsyn.blogspot.com
Ellerıne sğlık mis gibi muz kokusu damak da yayılıyordur..
Bereketi bol olsun..
Sen yazdın ben hayal ettim canım nede güzelmiş o yıllar
Hep diyorum acaba kızım bu zamanlara ait ne hatıraları olacak diye..
Eminim kızımın en büyük hatırası annesinin babasına şunu tat bakalım olmuş mu bak oldu ise bloga yazacağım olacaktır :))
Etimek benimde en sevdiğim tatlardan biri hele yoğurtlu salatasına bayılırım birde bu patlıcanlı ise değmeyin keyfime
Ellerine sağlık tatlım afiyet bal olsun
sevgiler
ben geldim canım
ellerine sağlık
ben çook severim
yedim gidiyorum
bana da beklerim
:)))))
Ne kadar da hoş yazmışsın o yılları :) Ellerine sağlık hem tatlı için hemde o güzel satırlar için...
yerim ben bu tatlıyı yerimm..
nasıl güzel bir anlatımdır bu denizcim..
taaaa o yıllara doğru yelken açtırdın birlere..
tamm dağılmışken,bir de dağılmayalımm diyosunnn:))
ellerine yüreğine sağlık canım..
aldım bir dilim ve gidiyorum.
kendini çok yorup taş ocaklarını yeniden harekete geçirme sakııınn...
amann dikkattt!!
öpüldün kiii..
:)
canım benim yeşilçam filimlerini artamamışınki :))
tabiiki hepimiz küçücük mahalle hayatlarından geliyoruz, o sıcacık yaşamlardan bize kalan bugünkü insani kişiliklerimiz olmuştur..en güzeli ise o mis gibi kokan , burnumuzdan ayrılmayan lezzetlerin kokusuda hiç tükenmemiştir.
senin baban etimek tatlısı,
benim babam ekmek tatlısı ile büyümüş ! :)
yani vişneyi kaynatıp üzerlerine döküp, balllı ballı yerlermiş..
ah savaş sonrası çocukları onlar :(
yokluğu en iyi onlar bilmiş..
yüreğine sağlık denizim..
bayıldım bu yazına :)
Ama ama olmaz ki kuzum,şimdilerde insanlar ilhamlarını kimlerden kimlerden alıyor,sen babandan almışsın!Yapılcak iş mi bu:)))))
En bayıldığım şey eskilerin ağzından yaşadıkları yılları ama özellikle çocukluklarını dinlemek.. Hey gidi.. Bizden sonraki nesle bir parça olsun anlatacağımız şeyler var bizimde e malum 80lerin sonunda 90ların başında çocuk olmak mevzu:)Ama bizden sonrakiler ne anlatacak bilmem..:)
Hayli zaman oldu etimek tatlısı yemeyeli. Ellerine sağlık:)
yuregine saglik canim :)
tatlin da harika olmus, ellerine saglik :)
hoşgelmişsin:))
çok geçmişler olsun, sağlık en büyük hazine...
etimek tatlısını biz de çok severiz, arasına muz da eklerim, bazen üzerine çikolata sos:))
bu arada geçen, evdeki bozulmaya yüz tutmuş trabzon hurmalarından kek yapsam nasıl olur diye düşünmüştüm, sen denemişsin:))
ellerine sağlık, sevgiler...
ne güzel yazmışınız.....tarifde çok güzel...
ellerinize sağlık....
Denizim ne kadar da güzel anlatmışsın babacığından dinlediğin anıları çok içten ve duygulu:)kader işte ben öyle görüyorum,özellikle insan yoğunluğu olan yerlerde şunu düşünürüm
dünyaya gelirken herkes annesinin karnıda büyüyor muhtemelen dokuz ayda doğuyor doğduktan sonraki
yaşam yazgı:)kimisi zengin kimisi fakir işte:) önemli olan içinde bulunulan durumun mutluluğunu ve huzurunu yakalayabilmek:)
huzurun yoksa dünyalar senin olmuş ne kıymeti var.Fakir ama mutlu yaşarsan, etimek tatlısını kaymaklı ekmek kadayıfı tadında yersin:)
öperim seni canım..
Canımmm yaa okudukça gözümde canlandı,çok da iyi geldi..:))
Hiç keyfim yok hiç..:(
Tadsızım kaç gündür.
Canııııım iyi olmana çok sevindim.
Alah bir daha yaşatmasın..
Tatlıda çok güzelgörünüyor.
Ellerine sağlık canım
Ellerine sağlık.Çok pratik ve lezzetli bir tarif.
Bıcırığım İstanbul burnumda tütüyor bu yaz inşallah ordayım.Tatlın harika
ellerine sağlık.Sen ablanı unuttun mu
ne uğramıyorsun:)))Öptüm kocaman...
Ahhh benide aldın nerelere götürdün bir bilsen...Rahmetli dedem tatlısız duramazdı Rahmetli anneannemde ah nerde hep değişik bir tatlı yacak maddi durum...Ama karın doyurmak için ekmek hep bulunur... O ekmekleri bilerek kurutur ağdalı su ile ıslatır öyle yerdik derdi...Hatta bak yapayımda sizde tadın derdi çok da güzel gelirdi bize...Anneannem ve dedem rahmet istediler bak...Ya sen yaz hep ne olursa olsun bizi alıp götürüyorsun...
Hoş geldin canımmm ellerine sağlık...
Sevgiyle sağlıcakla kal...
Denizim,
benim rahmetlik ananem de ekmeklerı tavada kızartır uzerıne şerbet ekler,birde kendi yaptığı kaymaktan koyardı bir kaşık,allahhh diyip yerdim.
şimdi her yaptığımda hatırlar,rahmet gönderirim.
ellerine sağlık.
kocamannn öpüyorum.
sevgilerimle...
çok severim etimekli pastaları.harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
yazında tatlında nefis olmuş canım ellerine sağlık :)
etimek tatlısı gerçekten lezzetli,,,
canım ya gerçekten özeldiğimiz lezzetler bunlar. Ellerine sağlık. Şimdi annem rahmetli annem geldi aklıma. Eskiden öyle çok tatlı çeşidi yok du galiba klasik tatdlardı bunlar şimdi böyle değişik şekillerde yapılıyor.
Canim ellerine emeklerine saglik afiyetler olsun nefis görünüyor bende cok severim etimek tatlisini.
ah ah eski günler ne güzelmiş
etimek tatlısını bende çok severim ellerine sağlık Denizim
renklerle cok degisik ve güzel olmus ellerine saglik
Ne güzel hayaller kurdurdun bize. Bizim küçüklüğümüzden beri bile ne çok şeyler değişti ki anne ve babalarımızın küçüklüğündekileri hayal diye adlandırıyoruz. Zaman işte akıp gidiyor. Tatlı da en sevdiklerimden biri. Ellerine sağlık canım.
etiemk tatlısını cok severım muzu da oyle ıkısı bır arada doyulmaz tadına harıka olmus canım ellerıne sağlık sevgıler
Yorum Gönder