22 Ekim 2014 Çarşamba
Merdane Baklavası
Merhaba..
Serin ama pırıl pırıl bir sabaha uyandık bugün, bu hafta güzel başladı aslında, Papatya'm taaaa Adana'ya gitti Derya ablamızın yaralarına bir nebze merhem olmaya, bizler için de sarılmaya, ağlamaya, gülmeye, selamlarımızı gönderdik bizlerde.. Rabbim kalbine ferahlık versin inşallah..
Madem bu hafta böyle tatlı başladı o halde ilk kez Kurban Bayramında kendi başıma yaptığım baklava tarifimi paylaşayım sizlerle.. Ben gibi oklava kullanamayan herkesin rahatlıkla yapacağı bu baklava hem lezzetli, hem çıtır çıtır :)
Malzemeler:
2 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Aldığınca un
Arası için:
İnce çekilmiş ceviz içi
Açmak için:
Mısır Nişastası
Üzeri için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
3,5 su badrağı su
4 su bardağı şeker
1 dilim limon
Yapılışı:
Derin bir kaba öncelikle sıvı malzemeler alınıp karıştırılır, sonra katı malzemeler eklenmeye başlanır ve en son un kaşık kaşık eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Hamur bir saat kadar dinlendirilir.
Bir saatin sonunda cevizden az daha iri olacak şekilde 15 beze yapılır. Her beze bol bol nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açılıp, bir kenarda yine üzerlerine nişasta serpilerek üst üste sıralanır. 15 beze açılıp üst üste geldikten sonra el yordamı ile sıkıştırılır.
Merdane ile açılabildiği kadar açılır.
Kare kare kesilir.
Her kareye çekilmiş ceviz içi paylaştırılıp, muska gibi katlanır, sadece uç kısmından birleştirilir.
Tepsiye sıralanır. Tepsi dolmadıysa tekrar 15 beze yapılıp aynı işlem tekrarlanır. Bu şekilde 3 fırın tepsisi baklava çıkıyor.
Tepsi dolduktan sonra tatlıların üzerine çıkacak kadar sıvıyağ eklenerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Yağ gözünüzü korkutmasın tatlı hepsini çekecek..
Fırından çıkan tatlı iyice soğuduktan sonra soğuk şerbet ile buluşturulur. Birkaç saat dinlendikten sonra servis edilir.
Afiyet olsun..
Etiketler:
Bayram İkramları,
Evde Yaptım,
Şerbetli Tatlılar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
10 yorum:
Elinize sağlık, çok güzel görünüyor.
MMM ELİNİZE SAĞLIK NASILDA ÇITIR ÇITIR OLMUŞ.NEFİS BİR TATLI..SEVGİLERİMLE
O Ellerine sağlık. cesaretlendim mi ne ? Baklava çok güzel duruyor. Geçen ay derya'nın yanına bizde gittik. Çok iyi oldu iyikide gittik.
sıvı yağ üzerine ısıtarakmı gezdirilecek yoksa direkmi acaba.sevgiler Ayten
ısıtmadan doğrudan döküyoruz Ayten Hanım :)
olsa da yesem :) yemek üstüne iyi giderdi doğrusu
çok güzel olmuş
ellerine sağlık
Serbetin recetesini de alabilir miyiz
ekledim, kusura bakmayın eksik bırakmışım..
pratik ve güzel bir tarif olmuş, ama yağ gerçekten de insanın gözünü korkutmuyor değil :) tşk
Ellerinize sağlık Deniz Hanım, tarif defterime ekliyorum. en kısa zamanda deneyeceğim, teşekkürlerrr :)
Yorum Gönder