25 Haziran 2015 Perşembe

Ağzı Açık Mantı


Merhaba..
Dün iftara ne yapsam ki yahu diye düşünüp dururken tv de bu ağzı açık mantıları gördüm. Mest oldum. Çünkü genelde bilindiği üzere yoğurtlu yapmamışlardı, bizim mantımızda yoğurtlanmadan yeniyordu. Değişik hoş bir lezzet olacağı kanısındaydım.
Hamur açamadığımı ayan beyan söylerim malum, ama nefsim sağolsun beni gaza getirdi geçtim mutfağa.. İçini hazırladım, hamuru yoğurdum.. Açma aşamasında biraz yoruldum tam incecik açamasamda benim için iyi bir sonuçtu..
Sıcak sıcak hemen paylaşayım istedim. Nette gördüğüm kadarı ile yoğurt ile de tüketenler var ama ben Kastamonu Mantımız gibi yoğurtsuz tercih ettim..

Malzemeler:
2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su

İç malzemesi için:
300 gr. kıyma
1 adet soğan
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Hamuru için; un derin bir kaba elenip tuz ile karıştırılır. Ortası havuz yapılıp yumurta kırılır. Azar azar su ilave ederek ele yapışmayan, ne yumuşak ne de çok sert olmayacak şekilde yoğrulur. Üzerine nemli temiz bir bez örtülüp yarım saat dinlendirilir.
İç malzemesi için; soğan yemeklik doğranıp bir kaba alınır, üzerine kıyma tuz ve karabiber eklenerek köfte gibi yoğrulur.
Hali hazırdaki hamur iki parçaya bölünerek unlanmış tezgahta açılabildiği kadar açılıp iki parmak kalınlığında dikine ve enine kesilir. Minik mantı kareleri ede edilir. Her kareye içten pay edilip iki kenarından büzdürülüp yağlanmış tepsiye sıralanır. Mantı katlama işi bittikten sonra tepsinin çeşitli yerlerine minik minik tereyağ küpleri yerleştirilip kısık ateşte dikkatlice kızartılır.
Kızaran mantıların üzerine üstlerine gelecek şekilde sıcak su dökülerek başka bir tepsi kapatılır ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Sıcak sıcak tercihen yoğurtla birlikte servis edilir.

Mantılar kızardıktan sonra buzdolabında 1-2 gün, buzlukta 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz..

Afiyet olsun..

5 yorum:

susamcorekotuFeriha dedi ki...

ellerine sağlık,canımmm kendine haksızlık etme gayet güzel açmışsın misler gibi olmuş,elinin emeğini yiyorsun var mı daha ötesi

Özgen dedi ki...

Eline sağlık canım nefis iftara ne güzel olur

yasaminta kendisi dedi ki...

Canım harika görünüyor, eline sağlık, mantının bu şeklini ben de çok seviyorum, cesaret ettiğim bir anda ben de deniycem inşallah..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ağzı açık,kapalı,yarı açık hiç fark etmez sen yap ben yerim :D

zeymurancafee dedi ki...

Çok güzel bir mantı tarifi ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor, sevgiler.