22 Ekim 2009 Perşembe
Kastamonu Mantısı
Kastamonu’ da mantı yöresel olarak yoğurtsuz yenir ama elbette yoğurtlu tercih edenlerde var. Ben özünde olanı sunmak istedim….
Malzemeler:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Yoğurmak için ılık su
İç malzemesi:
500 gr. Kıyma
2 ad. orta boy soğan
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınıp tuz ilave edilir azar azar su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur. 20 dakika üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir.
İç malzemesi için kıymanın içerisine soğan rendelenir, tuz ve karabiber katılarak yoğrulur.
Dinlenen hamur biraz irice bezelere ayrılır. Oklava ile 3 mm. kalınlığında açılır. Açılan hamurun içerisine 1 çay kaşığı iç malzemeden gireceğinden 5x5 mm. boyutlarında karelere kesilir.
Her kareye 1 çay kaşığı iç malzemeden konur.
Her kare parça uçlarından bohça gibi katlanır. Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye fazla sıkıştırmadan dizilir. Tepsi dolana kadar aynı işlemler tekrarlanır.
Tepsi dolduktan sonra bazı yerlerine minik tereyağ parçaları eklendikten sonra mantılar orta ateşte kızartılır. Aynı işlem fırında da olabilir. Altları iyice kızaran mantıların üzerine 1 lt. kadar kaynar su eklenir tuz ilavesiyle beraber haşlanır.
Mantılar piştikten sonra servis tabağına alınır sıcak servis edilir.:) Afiyet olsun
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder