2 Haziran 2015 Salı

Şiş Köfte ve Ev Yapımı Lavaş Tarifi


Merhaba..
Sizin şehrinizde durumlar nasıl bilemiyorum ama bizim buralarda herkesin dilinde aynı mevzu dolaşıyor. "Yahu bu yıl havalar ısınmadı, güneşi göremedik, ekinler boy veremeden hasıl geldi, kanlıca çok oldu ya bu yıl ondan ısınmadı, sobayı Ağustos 15 olmayınca kaldıramayacağız galiba" vs.
Ben bu durumdan pek şikayetçi değilim önümüz Ramazan Ayı, inşallah böyle serin geçer. Ama yine de azıcık ısınsın artık yahu :)
Haftasonu geldiğinde hava iyi olursa ormana gidelim dedik, ayağımız toprağa değsin, enerjimizi atalım, semaver yakalım.. Hasılı pikniğe gitme hayalleri kurarken, yaz yağmurları ile yine evde kaldık ve evde birşeyler yapmaya karar verdik. 
Epey oluyor sosyal medya hesaplarımda tavuk şiş yapıp masamı fotoğraflamış, paylaşmıştım. Onunda tarifini vereceğim ama bugünü şiş köftelere ayırdım. Elif kızım pek sevdi şiş köfteleri. Afiyetle yedi. Köfte olur da yanına patates olmaz mı?, elbette olur.. Elim değmişken bir de lavaş yapayımda mis gibi yeriz..

ŞİŞ KÖFTE YAPIMI:

Malzemeler:
500 gr. dana-koyun karışık kıyma
1 adet soğan
4 çorba kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber
Çöp şiş

Yapılışı:
Kıyma derin bir kaba alınıp üzerine soğan rendelenir. Galeta unu, tuz ve karabiber eklenip iyice yoğrulur. Eller hafif ıslatılarak üzüm tanesi gibi yuvarlanır. Bir tabaga dizilir. Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir. 
Yarım saat sonunda şişlere sıralanan köfteler, dumansız ızgarada veya yağsız tavada kızartılır. 
Lavaş üzerinde patates kızartması ve sotelenmış domate sile birlikte servis edilir. 


LAVAŞ TARİFİ;

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
Aldığınca ılık su

Yapılışı:
Un derin bir kaba elenip tuz ile harmanlanır. Yumurta kırılıp azar azar su ilavesi ile ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Üzeri örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir. 
Dinlenen hamur yumurta iriliğinde bezelere ayrılıp her bir beze unlu tezgahta açılabildiği kadar açılır ve yağsız tavada arkalı önlü pişirilir. 
Sıcak lavaş ekmeği kurumaması için temiz bir beze sarılıp, bekletilir. 
Tüm bezelere aynı işlem uygulanır. Sıcak sıcak tüketilir. 

Afiyet olsun..

5 yorum:

Nebiye Yirmibeşoğlu Yenigül dedi ki...

Ellerine sağlık canım,nefis nefis

Seda Yazici dedi ki...

ohh minik mink yemiştir minik prenses :) eline sağlık :)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Açım aç! :) Şimdi önümde olsa çok memnun olurdum, çünkü enfes görünüyor :)
Ellerine sağlık kalbimin köftesi :D

Feray kaygısız dedi ki...

Ellerine sağlık Denizcim. Çok iştah açıcı.

mutfagabuyrun dedi ki...

harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.