16 Aralık 2014 Salı

Patatesli Bazlama

Merhaba..
Dün akşam annemle konuşurken köyde olsak sobayı yakarız, kestane çizeriz belki dışarda kar bile yağar diye hayaller kurduk, içimiz cız etti. Hem annemi, hem de köyü çok özlediğimi farkettim.. Gitmek istesem çok yakın 45 dk. lık yol ama annemler olmayınca neyleyim köyü.. Hepbirlikte konuşmalarımız, kahkahalarımız, sofralarımız, muhabbetimiz..
Uyudum, uyandım hala aklımda aynı şeyler.. 2010 yılındaki paylaşımlarıma baktım sabah, köyde balkonumuzda ormana karşı çekilmiş fotoğraflar, kar manzaraları, çiçekler böcekler bloğum nasıl da şenmiş..
Hasılı özledim..
Bugün farklı bir tarif verecekken bu bazlamamı paylaşayım dedim, köy kokulu :)
Bizde somun ekmek olarak adlandırılan köy ekmekleri yapılmadan evvel fırın tavı kontrol edilir. O kontrol için de bu patatesli bazlamalar yapılır. Nasıl güzel kokar, nasıl lezzetli olur anlatamam.. Evde o tadı alamasam da bir nebze hasret gidermiş olayım dedim..

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 paket instant maya
Tuz
Yoğurmak için ılık su
Arası için:
3 adet haşlanmış Patates
1 adet soğan
Tuz, karabiber


Yapılışı:
İç harç için; soğan yemeklik doğranıp sıvıyağda pembeleştirilir, üzerine rendelenmiş patates alınıp tuzu, karabiberi verilerek kavrulur. Soğuması için bir kenara alınır.
Un elenerek geniş bir kap içerisine alınır, tuz ile harmanlanır. Ortası havuz şeklinde açılıp azar azar ılık su eklenerek yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamur üzerine nemli bir bez örtülerek sıcak bir yerde tercihen kalorifer peteğinde bir saat kadar mayalandırılır.
1 saatin sonunda mayalanan hamur mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılıp el yordamı ile hafif açılır arasına patatesli harçtan bir kaşık konulup tekrar yuvarlanır.
Merdane ile bir parmak kalınlığında fazla bastırmadan açılır.
Kızdırılmış tavada kısık ateşte çevirerek arkalı önlü pişirilir.

Afiyet olsun.



8 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık tatlım :) Ben köyde büyümedim, o kokuları bilmem ama eşimin köyü ile tattım o güzelliği :) Yazın kuzinede bir ekmek yapmışlardı, mm nefis :) Senin bazlamanın kokusu da buralara geldi:) ellerine sağlık :*

kalpkurabiye dedi ki...

bende sonradan köylüyüm ama tadını alınca vazgeçemiyo insan hehehehhehhe :D :D sağol canım benim :*

lezzet sefasi dedi ki...

Deniz cim ellerine saglik ablacim. Bir dahaki bazlamami boyle yapicam.
Yorumun icinde cok tesekkur ederim tatlim.

Deniz dedi ki...

Hem adaş hem hemşehriyiz sanırım :) Bir de bazlama sever :)) Çok çok severim, hatta bazen sırf özledim diye hazır yufkadan yaparım. Ama tutmaz elde açılanın yerini. Çok iştah kabartıcı görünüyor. Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık annem de bazlamayı peynirli yapıyor ve ben çok seviyorum :)
Ben de bloguma beklerim sevgiler :)

Adsız dedi ki...

İnsanın annesiyle yaptığı herşey aklında o kadar yer ediyor ki seni çok iyi anlayabiliyorum. Gözlemenin de en çok patateslisini sevdiğimden bu bazlaman çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık canım.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Sonradan köylü,bak bana bundan yap doya doya yerim miss!

Hiç de üzülemiyorum köyde olmadığın için çünkü köy demek benden uzaksın demek :D

Unknown dedi ki...

Lezzet dolu bir blog... Ellerinize sağlık. bana da beklerim :) http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/