27 Ağustos 2013 Salı

Bebeklerde Diş Çıkarma Problemi ve Yulaf Ezmeli Şeftalili Bebek Maması


Merhaba !
Bugün sizlerle bebeğim ile kazandığım en büyük tecrübelerden diş çıkarma maceramızı paylaşacağım..
Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren büyük bir sorumluluk kesinlikle. Gelişimi, büyümesi ve doğumu. Doğumdan sonrası yepyeni bir yol, yepyeni maceralar. Annem kesinlikle en önemli yardımcım ve yol göstericim.. Bunları benim gibi taze annelere bir nebze yardımcı olmak için yazıyorum size..
Bakalım neler yaşadık biz;

Bebeklerde diş çıkarma dönemi en başta bebek ve annesi olmak üzere bütün aile fertleri için en sancılı dönemlerden birtanesi. Bebekten bebeğe değişkenlik gösterse de genel olarak baktığımızda bebeklerin dişi 6 ila 8. aylar arasında patlıyor. Bizde henüz 3 aylıkken başlayan kaşınma ve salyalar dişin habercisiydi. Çünkü benim ve eşimin geçmişine bakarsak ben 4. ayda, eşim ise 6. ayda ilk dişini çıkarmış. Bugün yarın derken 6 aylık oldu Elif Nisa ama henüz bir belirti yoktu dişe dair, ama çokta uzak değildi. Çünkü o malum  belirtiler iyiden iyiye belli etmişti kendini....

AĞRI, ACI, AĞLAMA KRİZLERİ!

Evet bu süreç içersinde en şiddetli belirtiler;
-Ağlama krizleri
-Düzensiz uykular
-Ara ara ateşlenme
-İştahsızlık
-Huysuzluk
-Sert nesneleri ısırma isteği
-Ağızdan çıkmayan parmaklar..

Tüm bu belirtileri yaşarken bebeğim, derdini anlatamadığı için çok sinirli ve gergindi bense bir o kadar üzgün. Derdini anlayabilmek, onu memnun edebilmek için çok çaba gösterdim. Özellikle yemek yememesi, uyuyamaması ve ağlama krizleri benim için yorucuydu.
Dışardan yardımı şu şekilde aldım, doktorumuzun tavsiye ettiği diş kaşıma jeli, Eczaneden satın aldığımız buzdolabının meyve-sebze kısmında soğutularak çocuğa verilen, içinde içme suyu dolu; sulu diş kaşıyıcıları ve doktorunuz gerekli gördüğünde verilen D 13 vitamin iğnesi. Biz bu iğneden ayda birer defa olmak üzere 2 kez kulandık. Dişin patlamasına ve vücut direncine yardımcı bir ampuldü.

Sonra Elif Nisa 8 aylık oldu ve  bir sabah damağını kontrol ederken ve ilk dişi alt damakta beklerken üst damağında iki dişinin patladığını farkettim. Zamanla bu dişler ufak ufak görünmeye başladı, birkaç
 hafta içinde üstten iki dişi daha patladı. En sonda alt damağında iki dişi patladı. Şuan 10 aylık ve 4 üstte 2 altta olmak üzere 6 adet dişimiz var :) Diş buğdayımız da yakında bu arada..

Dişleri baş gösterdikten sonra iştahı yavaş yavaş toparlanmaya, uykusu düzene girmeye başladı. Oyunlardan zevk alıyor, yine şen kahkahalar atıyor. Bizimde neşemize neşe katıyor.
Şimdi yürüme çabalarımız hat safhada ama oda başka bir yazıya..

Diş çıkarma evresinde yulafın faydalı olduğunu okudum çeşitli makalelerde.. Yulaf ezmesi ile yapılan mamalar tok tutmakla birlikte diş gelişimi ve sağlığına faydalı, yine yulaf ezmesi ile yapılan kurabiyeler diş kaşıntılarına bir çözüm olarak sunuluyor annelere..
Keçi sütü ve peyniri de başka bir alternatif tabii 6 aydan büyük bebekler için..Buda başka bir yazıya kalsın..


Ben bugün sizlere kızımın severek yediği şeftalili yulaf ezmeli mama tarifini vereceğim.. Mevsime göre başka meyvelerde kullanabilirsiniz ama lütfen içinde bulunduğunuz mevsimin meyvesi olmasına dikkat edin.

Malzemeler:
Yarım su bardağı yulaf ezmesi
Çeyrek çay bardağı şeftali suyu
1 adet olgun şeftali
Yarım çay bardağı içme suyu
1 su bardağı keçi sütü
2 çorba kaşığı taze hindistan cevizi rendesi 
1 çorba kaşığı kıyılmış kuru üzüm

Yapılışı:
Keçi sütü, içme suyu ve şeftali suyu kaynatılır. İçine minik minik doğranmış şeftali, kıyılmış kuru üzüm, yulaf ezmesi ve taze hindistan cevizi rendesi eklenip şeftaliler yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişirilir. Eğer çok topaklı olursa blendırdan geçirebilirsiniz.

Bebeğiniz için nefis bir öğün olacağına eminim :)


15 yorum:

Kiremithanem dedi ki...

Bebeklerin çok sevdiği bir mama bu benim kızım armutlusunu daha çok severdi :)

tüm annelere kolaylıklar diliyorumbana da beklerim..

Sevgiler.

NzlGl dedi ki...

Hayırlı olsun Denizciğim, Allah hep güzel günlerini göstersin :)
sevgiler

neslice tarifler dedi ki...

Yerim ben o Elif Nisa'yı da dişlerini de.. Böyle güzel yemekler yapan bir anneye sahip olunca, dişler de erken çıkar tabi. Allah anneli babalı büyütsün Denizcanım. Elif'i de en yumuşak yerinden benim için mıncıkla :)

TATESAL dedi ki...

Güler yüzü hiç solmasın dişleri pıtır pıtır mısır tanesi gibi çıksın inşallah kuzunun...keçi sütü demişsin ama Denizcim dokunmasın...yada bizim ailenin alerjisi varda keçi sütüne sürekli kullanıyorsanız bellidir zaten...sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

teşekkür ederim ablacım :)
keçi sütü dokunmuyor, inek sütü yerine keçi sütünü tercih ediyorum yine anne sütüne en yakın süt olduğu için..
bir sıkıntımız yok çok şükür :)

susamcorekotuFeriha dedi ki...

şifa olsun kuzuma yarasın inşallah

Banu dedi ki...

oyyy Maaşallah dişler de tamama koca kız olmuş annesi yüzünüzden gülüş eksik olmasın sevgilerimle öptüm ikinizde :))

*mehtap dedi ki...

maşallah çok tatlı bir kızın var denizcim..

Unknown dedi ki...

oy kıyamam ben ona
kolaylıklar versin Rabbim
benim kızlar da çok zor geçirmişlerdi bu dönemi denizciğim
çok faydalı bilgiler olmuş
artık 3 numaraya hazırlık oldu benim için
kal sağlıcakla...

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

Insallah kolay aatirsin denizcigim..bebisede afiyetler olsun...cook opuyorum...sevgilerimle...

Duygu dedi ki...

Masallah cok tatli Elif Nisa. Insallah diger dislerini cok kolay cikartir. Bebekler icin tarifler paylasman guzel olmus, Deizcim. Ellerine saglik bebisine de afiyetler olsun...

ihlamurcum dedi ki...

Denizcim,bebişin çok şeker çok, sağlıkla mutlulukla büyüt.Sen oğlumun yaşında olunca, bana torun gibi geldi.Allah nazardan korusun.

zeymurancafe dedi ki...

oğlum eylül 7 de 1 yaşında hayırlısıyla, 6 dişimiz var henüz yulafın faydalı oldugunu bılmıyordum ama diş ne kadar geç çıkarsa o kadar ıyı dıye bılıyorum bebek mamasını denemek lazımoğlum sever mı acaba ellerıne sağlık canım maşallah fıstıgıma

Adsız dedi ki...

Merhaba d 13 vitamin iğnesi nin adı nedir ogrenebilirmiyim?

kalpkurabiye dedi ki...

sevgili adsız okuyucum vitamin iğnesinin adı; devit-3, ayda bir defa vereceksiniz..