5 Ağustos 2013 Pazartesi

Erzincan Çorbası

Ramazan Ayının son günleri artık..
Son iftarlar, son sahurlar, son teravihler.. 
Rabbim heyecanımızı daım etsin inşallah.. Bizi hayırlısı ile seneye tekrar kavuşursun ayların en güzeline..
Bugün sizlerle bloglarda çok sık rastladığım Erzincan çorbasını paylaşacağım.. Anadolu' nun her lezzeti gibi bu çorbada harika bir tat. Dolu dolu, birçok tadı barındıran harika bir çorba.. Denemenizi tavsiye ederim... 
Erzincan mutfağını çok sevdim ben, daha deneyecek bir çok lezzet var..geçen hafta da Erzincan Lokumunu yayınlamıştım hatırlarsanız :)

Malzemeler:
Köftesi için:
150 gr. kıyma
Tuz-karabiber
5 adet taze fasülye
1 çay bardağı erişte
1 adet soğan
1 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
5 su bardağı su
1,5 su bardağı yoğurt
Tuz, karabiber, kekik, kırmızı pulbiber
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Köfte için; kıyma tuz ve karabiber ile harmanlanarak yoğrulur. Misket büyüklüğünde köfteler yapılır. Tavada çok az sıvıyağda döndürerek kızartılır. 
Tencerede 1 kaşık tereyağ eritilip, yemeklik doğranmış soğanlar eklenir, pembeleştirilir. Üzerine incecik kıyılmış taze fasülyeler eklenip kavrulur. Minik doğranmış domatesler, sarmısaklar ve salçaları da ilave edip harmanlandıktan sonra su eklenip 15 dk kadar kaynatılır. 
Yoğurt bir kasede çırpılıp, çorbanın suyundan bir kepçe karıştırılır ve hızlıca çorbaya karıştırılır. Tekrar kaynayan çorbaya köfteler, erişte ile baharatları da verilip pişmeye bırakılır. 
Servisten hemen önce bir kaşık tereyağ kızdırılıp çorbanın üzerine gezdirilir ve sıcak sıcak servis edilir. 

Afiyet olsun..


10 yorum:

TATESAL dedi ki...

Ohhh benim kızım yine neler yapmış neler...Tam 100 puan ellerine sağlık...Ama boncuklu değil...neden diyeceksin dur şimdi hemen bozulma sakın lezzetli olmadığından değil...sadece minik 1 puan kırdım oda içine fasulye koyduğun için...bunu ardanın mutfağı ve tümay da yapmıştı ve onlarda aynı yorumu yazmıştım...yanlışlık bu çorbaya fasulyue koymakta...fasulye bizim gendime çorbamıza konur...ayrıca salça konmaz...umarım bu eleştirimi hoşgörürsün ama yöresel lezzetlerin içeriğinin değiştirilmesine karşıyım...benim verdiğim tarife göre yap derim bir dahakine Denizim...sevgiler...

Tarif diyarı dedi ki...

Nefis bir çorba olmuş eline sağlık denizciğim

tatlı sefam dedi ki...

elıne sağlık doyurucu bır corba olmus

Unknown dedi ki...

çok zengin bir çorba olmuş
eline sağlık denizciğim
afiyet bal olsun

PAPATYA PRENSES dedi ki...

tam aa içine fasulyede mi konuyormuş yazıyordum ki(yazmış oldumgerçi) tatesalın yorumunu gördüm:)
ben de yöresel lezzetlerin kafaya göre değiştirilmesinden hoşlanmıyorum çünkü:)

sonuç olarak her türlü yenir:) ellerine sağlık lokumum benim.

Unknown dedi ki...

O kaşığı tutuveresim geldi bir an:)
Can çektiryor can:)
Ellerine sağlık canııııım:)

Asyadan Esintiler dedi ki...

ellerine sağlık denizcim.

Unknown dedi ki...

ellerine saglık.bayramın şimdiden kutlu olsun.

birincisin dedi ki...

DENİZ'CİM ELLERİNE SAĞLIK,NEFİS GÖRÜNÜYOR .ANCAK BİR ERZİNCAN'LI OLARAK TATEŞAL ARKADAŞIMIZA KATILIYORUM CANIM,SALÇA VE FASULYE KONULMAZ ARTI OLARAK ERİŞTELER PİŞTİKTEN SONRA AYRANLARIZ,ERZİNCAN UN ÇORBASI OLARAK ADLANDIRIRIZ.BLOGUMDA VAR BAKABİLİRSİN.ELEŞTİRİM YÖRESEL LEZZETLERİN DEĞİŞTİRİLMEMESİ TARAFTARI VE ERZİNCANLI OLDUĞUMDAN SAKIN YANLIŞ ANLAMA BU ÇORBADA NEFİS GÖRÜNÜYOR AMA ERZİNCAN ÇORBASI BU DEĞİL.ELEŞTİRİM SENİ KIRMASIN ARKADAŞIM,SELAM VE SEVGİLER..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Mmmmmmm eline saglik balim
:)))))))