9 Şubat 2012 Perşembe

Siron

Karadeniz!!!!
Anadolunun en kuzey kapısı Karadeniz.. Doğusundan batısına yeşili ile mavisi ile bereketi ile kucaklar ziyaretçilerini.. Bu mecrada yaşıyor olmaktan nasıl mutluyum, nasıl gururluyum anlatamam:)
Ben batısında olsam da Karadeniz'in her yöresinin lezzetini bilirim nacizane.. Daha evvel paylaştığım Karalahana Çorbası, Karalahana sarması ve kaygana Doğu Karadeniz' in incilerinden:) Bir diğeri de siron tabii, daha neler var amma hepsi sırayla :)
Bugün huzurlarınızda Siron var buyrun :)

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
yoğurmak için ılık su
Üzeri için:
Kaynar su
1 kase yoğurt
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tutam kırmızı pul biber

Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınıp üzerine tuz ilave edilir yumurta kırılır ve azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğrulur. 15 dakika üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılıp oklava ile açılır.
Açılan her yufka üç parmak kalınlığında pile pile katlanır ve iki parmak kalınlığında kesilir.
Diğer bezelere de aynı işlem yapılır.
Kesilen yufkalar tepsiye sık sık dizilir. 200 derece fırında kızartılır. Fırından çıkınca soğutulur.
Soğuyan sironların üzerine boylarını geçmeyecek kadar kaynar su gezdirilir.
Suyu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra üzerine sarmısaklı çırpılmış yoğurt gezdirilir ve ocağın altı kapatılır. En son tereyağ ve pul biber tavada kızdırılıp sironun üzerine gezdirilir.
Sıcak servis edilir.

Afiyet bal şeker olsunn:)

24 yorum:

Unknown dedi ki...

karadeniz yemeklerinin tadına bir türlü alışamadım ben nedense.damak tadı farklı geliyor bana.ellerine saglık.

ihlamurcum dedi ki...

Of of sabah sabah , bu görüntü beni öldürdü.Ben buna ilave etli nohut yapıp, öyle ikram ediyorum.Arkadaşımda öyle yemiştim. O da müthiş, ama ben her türlüsünü yerim.Ellerine sağlık,Deniz'cim.

Tarif diyarı dedi ki...

Bingölde kaldığım sıralarda yemiştim ve sık sık yaptıkları bir yemektir çok beğenmiştim ellerine sağlık denizciğim.Sevgiler

muhabbetsofrasi dedi ki...

ımmmm çok severim

annem de çok güzel yapar
desem de yapsa mı şimdi :D

eline sağlık olsun

mandalincikmazi dedi ki...

Hiç denemedim ama nefis görünüyor hele sen yaparsında güzel olmaz mı canım ellerine sağlık .
Afiyetler olsun....

Pumpulininmutfagi dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine sağlık,bende çok severim sironu bizim oralarda ziron da derler.Güzel karadenizimizin güzel ve leziz yemeklerini paylaştığın için ayrıca teşekkürler.Sevgiler

Unknown dedi ki...

Canım Bıcırığım bir Karadeniz kızı olarak Karalahanayı çok severim:)
Siron harika ellerine sağlık öpüyorum...

~Hülya~ dedi ki...

Canım çok değişik bir tarif, ellerine sağlık. Bence vejeteryanlar bunu mantı diye de yiyebilir :)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık, sevgiler...

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Pek güzel dir tadı hele kı Kardenız ın o kokulu okulu mis gibi tereyağı üzerine gezdirilmiş ise..
Elllerine sağlık bereketı bol olsun.

pembe kekik dedi ki...

Çok değişik ben de mantıya benzettim.Her türlü hamur işini severim.Ellerine sağlık.Sevgiler.

Gönülünce dedi ki...

Ya ben her şeyi seviyorum hatta bunuda çok seviyorum...Harika olmuş ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

Saglıklımutfak dedi ki...

Olsa da yesek. Ellerine sağlık canım benim

dogada.blogspot.ru dedi ki...

bendede kara lahana sarması var sironu epeydir yapmamıştım canım istiyordu görünce iç geçirdim bitanem nede iştah açıcı duruyor ellerine sağlık öpüyorum sevgiler

marifet ellerimizde dedi ki...

of of of nasıl bırsey bu denız.........ellrınıze saglık yaaa nefısss...aa kafıye oldu kızzz:)

denızzzz bu cok nefıssssss:)))))))))

Unknown dedi ki...

karadenizin her şeyini severim insanı bir ayrı güzel, doğası bir ayrı yemekleri bir başka tabi. güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık canım sevgiler

NzlGl dedi ki...

Bayılırım tek kelimeyle , ellerin dert görmesin denizciğim, sevgiler

Unknown dedi ki...

Olmadı ama..:)))Tam akşam yemeği vakti ve ben açım aççç..:(((
Nasıl canım çekti bir bilsen..
Ellerine sağlık canııııııım..:)))

Unknown dedi ki...

Karadenizliyim ama tarifi tanimiyorum .-))

ellerine saglik canim
degisik birsey olmus...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Yapılmış zironun varsa damat paçası yap da yiyelim. ya da döşperi yap:P

Ellerine sağlık kartopu:)

saniyesultan dedi ki...

trabzonda yaşayan biri olarak çok sever ve yaparız.Fakat ben genelde dışardan sironu hazır alarak yapıyorum.çünkü bildiğim kadarıyla yapıldıktan sonra bekleme ve kuruma süreci var.

yeşim dedi ki...

nefis olmuş denizcim sironlar şu an olsa ...yerdim koca bir tabak.alıyorum tarifi pazar günü yapılacak...ellerine sağlık canım..öpüyorum.

çeşnici Handan dedi ki...

Denizcim geçen sene Karadeniz gezimde ilk defa yedim ve çok beğendim. Senin ki de nefis olmuş ellerine sağlık canım. Nasıl imrendim anlatamam.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ben bunu ancak hazır yufka ile yapabiliyorum :D Ne tembelim ben ahh ahh ellerine sağlık