10 Ağustos 2010 Salı

Sevinçliyiz... Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan ve Sinangil Köy Ekmeği

Günaydın sevgili dostlarımm... Ne kadar güzel bir güne uyandık farkındamısınız.. Bugün beni aldı bir heyecan bir telaş..
İlk sahura erişmeye saatler kaldı.. Sonra ilk iftar her Ramazan-ı Şerifte olduğu gibi bu yılda içim içime sığmamakta dün akşam kompostomuzu yaptım bu akşam da pidemizi ve diğer "hafif" yiyeceklerimizi..Sıcaklarda oruç tutacağımızdan sahurda çok dikkatli olmalıyız bol bol meyve ve sıvı tüketmeliyiz..Bakınız sahur için bir takım öneriler aşağıda...
Sahurda neler yenilmelidir?

*Protein içeriği fazla olan gıdalar (midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar,
*Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir.
*Bol sıvı alınmalıdır.Su içilmelidir.
*Meyve yenilebilir.
*Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.
*Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalı.Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur.
*Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür.

İftara kavuştuğumuzda da sıcaklar bizimle olacağından özellikle ağır yemeklerden ve şerbetli tatlılardan kaçınmalıyız diye düşünüyorum porsiyon küçültmek herzaman işe yarar ve  bazı bölgelerde İftar saati geç olsa da havaların sıcak oluşu sizi sokaklara itsin diyorum akşamları iftardan sonra yürüyüş yapınız.. Hem şehrinizde mutlaka şenlikler yapılır onlara katılırsınız. Hafiflemiş bir şekilde teravih namazını icra eder.. Rahat rahat uyursunuz..:))
Bakınız bir takım öneriler iftar saatleri ve sofralarımız için..:

İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Küçük bir başlangıçla iftarımızı açmalıyız. Bu zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem veya küçük bir parça cevizli sucuk gibi tercih edilmelidir. Bol suyu yanında ihmal etmemek gerekir.
Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmelidir. Çorbanın hem sıvı ihtiyacını karşılaması hem içeriğindeki besin öğeleri hem de doygunluk verici özellikleri vardır. Ayrıca sindirime de iyi gelmektedir. Yavaş bir şekilde ½ ya da 1 kâse kişiye göre değişerek tüketilmelidir.
15 -20 dakika sonrasında ana yemeğe geçmek en doğrusudur. Ana yemeği; etli veya etsiz sebze yemeği, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak hazırlanan et yemekleri yapabilirsiniz. Pilav ya da makarna haftada 2 max 3 kez elbette tüketilebilir. Bunu da kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı tercih etmek en sağlıklısıdır.
Yemeğin yanında muhakkak 1 veya 2 dilim ekmek alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki en doğru karbonhidrat kaynağı tahıllı ekmeklerdir, sizi daha uzun süre tok tutar.
Yemeklerin yanına her akşam zeytinyağı koyulmuş bir salata yapılmalıdır. Salatayı yemenin zamanı yoktur yemeğin ilk anlarından itibaren tüketilmelidir. Çiğ sebze bol lif içeriri tokluk sağlar.
Ara Öğünü Atlamayın!
Yemekten sonra ara öğün mutlaka yapılmalıdır. 2.5 -3 sonrasında meyve ya da sütlü meyveli tatlılar ara öğün olarak tercih edilebilir. Tatlının ve hamur işi besinlerin sıklığına dikkat edilmelidir.Unutmadan yoğun egzersizlerden kaçınılmalı fakat metabolizmayı hızlandırmak için iftar sonrasında orta tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.

Ramazan da tahıllı ekmekler tüketiniz diyorlar uzmanlar ve Ben bu Ramazan da ekmek makineme kavuştuğum için bol bol ekmeğimi yapmaya son sürat devam edeceğim...:)) İşte size bir örnek mis gibi köy ekmeği.. Kastamonuya döndükten hemen sonra yapmıştım..Yayınlamak böyle güzel bir güne kısmetmiş...
Tereyağı, yumurtalar köydeki komşularımızın hediyesidir ve naneler bahçedendir :))

malzemeler:
1 kutu Sinangil Köy Ekmeği Karışımı (mayası içinde) (500 gr.)
Yarım çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1,5 cup ılık süt
çok az tuz

Yapılışı:
Un karışımı makinenin kabına dökülüp üzerine, mayası, tozşekeri ve tuzu gezdirilir. Sıvıyağı ve sütü yada suyu eklenip makinenin normal pişirme programında pişirilir..(ortalama 3 saat)

Ekmek makinesi olmayanlar da verilen malzemeleri yoğurup 1 saat kadar dinlendirdikten sonra isteğe göre minik mink isteğe göre baton ekmek şeklinde yaparak 15 dakika daha tepside mayalandırark 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirebilirler..
Afiyet bal şeker olsunnn..:))


Ayların en kıymetlisine kavuşuyor olmanın verdiği haz ve neşe ile sizlere mutlu günler diliyorumm.. Bu gece ki ilk teravih de tüm dualarınız kabul olsun diyorum..
Hepinizi çok çok seviyorum..

Sevgilerimle..

Deniz, Kalpkurabiye...

14 yorum:

LEZZET SARAYI dedi ki...

denizcim harika bir yazı yayınlamışsın ayrıca köy ekmeği çok güzel göünüyor sanki kokusu buraya kadar geldi ellerine sağlık canım arkadaşım (RAMAZANINIZ MUBAREK OLSUN)....

umutluhayat dedi ki...

canım benim missss gibi köy kahvaltısı olmuş,afiyetler olsun.bende orada olup o mis gibi doğal yumurtaları ve tereyağını yemeyi çok isterdim.ekmek harika görünüyor.ellerine sağlık canım.hayırlı ramazanlar dilerim.sevgiler

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım iyi ve güzel dileklerine gönül dolusu katılıyorum.Her paylaşım yerli yerinde olmuş, sanada iyi oruç tutmalarrrr..Sevgilerrrrr....

YeMeK vAkTi dedi ki...

Canım keşke şuan o sofrada beraber oturup çayları tokuştursaydık:) Ellerine sağlık benim ekmek makinam yok çok ayıp ama artık bana dimi :))

yeşim dedi ki...

hakkıyla ramazan ayını geçiren hakkıyla oruç tutanlardan eylesin mevla azze ve celle.ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.sevgilerimle...

Sevil Şahin dedi ki...

denizim sanada hayırlı ramazanlar olsun canım .
Ne de guzel bir ekmek olmuş kokusu bana dek geldi desene bir ben kaldım ekmek makinası olmayan :(
olsada koyacak yer yok mutfakta ...
neyse balım ellerin dert görmesin afiyet bal olsun..

mintinin dünyası dedi ki...

hayırlı ramazanlar arkadaşım.bu nefis ekmek için ellerine sağlık diyorum...özlediğim bir kahvaltı :))

sarımutfak-hande dedi ki...

harika görünüyor ellerine sağlık canım hayırlı ramazanlar

yemekbiraşk dedi ki...

canımm bu güzel bilgiler için teşekkürler. hayırlı ramazanlar inşallah. köy ekmeği yumurtalar mis gibi doğal tereyağ aman Allah'ım bu ne güzellik böylee..

Cafe Pepela dedi ki...

Yüreğine sağlık gülüm..
İçten dualarına halis niyet ve muhabbetle 'amin' diyorum,Rabbim c.c bu ramazanı yaşayacağımız,en güzel,en dolu,en rekli ramazan kılsın inşaAllah..
Ekmek nasıl da güzel görünüyor,mmm sıcacıkken tereyağı ile buluşturup,mis kokulu / meyve aromalı bir çayla tüketmek kadar güzeli var mı şuanda? :)
Fincanımı alıp geliyorum,muhabbetle!

evcilik dedi ki...

Sevgili Deniz,
çok yararlı bilgiler bunlar,
hele bu sıcaklarda kesinlikle kurallı olmak lazım...
Allah orucunu tutan herkese sabır ve sağlık versin...
sevgiyle kal canım....

çeşnici Handan dedi ki...

Mis gibi ekmeğe, tereyağa bayıldım.Harika görünüyorlar. Hayırlı Ramazanlar. Sevgiler.

emine dedi ki...

Ellerine saglik canim.

Bende sana ailene ve herkese bereketli, hayirli ve huzurlu Ramazanlar dilerim!

yemekaski.com seçil dedi ki...

Hayırlı Ramazanlar...