Merhabalar canlarıııımmmm:)))
Umarım ki keyifleriniz yerinde afiyettesinizdir:)) Bugüüüünnndeeee sizlere sepet sepet sevgiler getirdiimm:))
Bu aralar ziyaretlerinizi geciktirdiğimin farkındayımm ve hep bu tereddüt beni kemiriyor:)) Hiç aklımdan çıkmıyorsunuz yani.. Aahhh ahh evde öyle çok iş var ki bir an boş kalamıyorum ama bir kar yağsınn hele bir kış göstersin kendini karnımız tok sırtımız pek doya doya sizlerleyim:)) Şuanda malum kış hazırlıkları sürüyor anacığımla turşu kurduk, tarhana yaptık, erişte kestik, buzlukları doldurduk, marmelat ve reçeller yaptık.. Ne tatlı telaş bunlar:))Evin erkekleri ile el ele verdik kışlık odunlarımızı hazırladık bahçemizi bozduk belledik günreledik ağaçları sardık sarmaladık fidan olduklarından..Tıpkı çocukluğumda hayat bilgisi kitaplarındaki gibi:)) Bütün bunları yaparken bunu düşündüm ilk okulda iken hayat bilgisi kitaplarında kış hazırlıklarından bahsedilirdi.. O zaman kışları hiç sevmezdim heryer kömür kokardı, yollar çamur olurdu diye.. şimdi ise her mevsim başka güzel bana..
Çok konuştum canlarımm işte turşularımızzzz:))) Malzemelerinden biberler, domatesler, fasülyeler bahçeden:) Malzemelerde ölçü vermedim herkes kendine göre hazırlıyor çünkü:)) Maksadım bloğumda olsun:)) Belki bir ihtiyacı olanın işine yarar:))
Malzemeler:
Beyaz lahana
Sivri biber
Kırmızı biber
Salatalık
Havuç
Karnabahar
Taze fasülye
Yeşil domates
Sarımsak
Limon tuzu
Tuz
Su
Sirke
Nohut
Yapılışı:
Beyaz lahanalar ne çok ince nede çok kalın olmayaca şekilde doğranır. Diğer tüm sebzeler de uygun boyutlarda doğranıp lahanalar da eklenerek
Sarmısakların kabukları soyulup bir kapta bekletilir.
Turşu kavanozunun tabanına bir avuç kadar nohut eklenip yarısına kadar sebzelerden basılıp bir avuç kadar diş diş hazırlanmış sarmısak gezdirilir. Sonra aynı işlem tekrarlanarak kavanoz kalan yarısı da doldurulur ve yine sarmısak ve 1 yada 2 çorba kaşığı limon tuzu gezdirilir..
Derince bir kapta damak tadınıza göre tuzlu su hazırlanır içine bir su bardağı kadar sirke ilave edilip turşu kabı dolana kadar su ile doldurulup ağzı sıkıca kaptılarak ışık almayan bir yerde dinlendirilir. Yaklaşık 30 ila 45 gün sonra turşunuz servise hazırdır..
29 yorum:
Canım,turşular senden bu kış.Biz daha kurmadık .ellerinize sağlık .öpüyorum.
Denizciğim ne güzel kışa herşeyiniz hazır tüm kış mis gibi kendi ellerinizle hazırladığınız yiyecekleri yiyeceksiniz şimdiden afiyetler olsun. Turşulara bayıldım harika görünüyorlar ellerinize sağlık.Kışın turşuyu her yemeğe yakıştırırım o olmadan sanki yemekler eksik kalıyor değil mi? Sevgilerimle.
canım harika görünüyor.yapanların ellerine sağlık.
Merhabalar,
ellerinize saglik harika gorunuyor, ben hic denemedim tursu ama bu yil kararliyim denemeye ve benim isime cok yariyacak...afiyet olsun..sevgiler..
canım ellerinize sağlık .
anacığına hürmetler .
sana da sevgiler....
ellerinize sağlık canım ne güzel hazırlıklar bunlar di mi :)
hepsi afiyet şeker olsun size.. öpüldün kocaman..
oyy keske burda da ols ao nefis sebzelerden bende yapsamm.
gule gule tuketin insallah,
Sevgiler,
Sefa
Ellerinize sağlık canım. Turşular ne kadar güzel görünüyor rengarenk. Kışın afiyetle yersiniz.
Canım,
hazırlıklarını ne güzel dile getirmişsin. Yaz boyunca çalışkan karınca gibi çalıştığın için kış boyunca rahat edeceksin. Cırcır böceğinin durumunda olanlara Allah yardım etsin.
Allah ağız tadıyla güzelliklerle yemek nasip etsin.
Sevgiyle kal.
Ohhh Denizim afiyetle yiyin inşallah,pek güzel olmuş turşular...Anneciğine çokkk selamlar...
Su senin bahce sebzelerine bitiyorum. Ne guzel bir hayat gayet dogal.
Ellerine saglik tursularda cok guzel gorunuyor.
afiyetle yersiniz inşallah turşularınızı
ben bu sene kırmızı lahanada koydum turşunun suyu pek bi güzel oldu :))
senin malzemeler bahçeden olunca dahada lezzetlidir...
ellerine sağlık...
Hayırlı sabahlar şirinem.Turşuların da senin gibi çok şirin gözüküyorlar.Rengarenkler maşaallah.Afiyetle yeyin,ellerine sağlık canım...
bende yaptım kışın hayırlısı ile yeriz inşallah.....
Ohh, ne mutlu size... ELlerinize saglik ve de tüm yiyenlere afiyetler olsun.... Sevgilerimle,
denizciğim turşular harika görünüyor.kendı adıma lahana turşusunu tercih ederim.ama karışık olması çok güzel olmuş.ellerine sağlık.
Turşular şahane duruyor gerçekten bayıldım! Canım şu ana kadar hiç turşu çekmemişti ama sanırım az önce fikrim değişti:) Ellerine sağlık canım...
allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım
sıcacık sevgiler
eline sağlık.çok iştah açıcı duruyor.
Canımmm Bıcırığım kolaylıklar dile
rim.İş bitmez Rabbim sağlık versin.
Turşular süper ellerine sağlık afiyetle tüketirsiniz inşallah.KOca
man kocaman öpüyorum.
Denizcigim bende dun yesil domates aldim tursu yapayim diye, ama daha once hic yapmadim. Seninde bu yazini gorunce cok sevindim. Sana bir sorum olacakti, belki sacma bir soru olcak ama... simdi sen nohut koymussun tursuya, bu haslanmis nohut mu olacak, yada bir miktar kuru nohut koysam da olurmu? Bilgilendirirsen cok sevinirim. Birde sey soracaktim, simdi yesil domates ve karnabahar karisik tursu yapsam olurmu? Belki lahana da eklerim bilemiyorum, olur mu acaba? Seni optum, hollandadan sevgiler.
ellerine sağlık yanında bir de kısır ohh değme keyfime. turşuların olduğu zaman kısır yapıp yer misin?
Ellerine sağlık canım nefis bir görüntü ağzım sulandı ya:)) Afiyetler olsun...
maşallah size
ne güzel anne,kız elele vermiş kış hazırlıklarını tamamlamışsınız
ellerinize sağlık
ellerinize sağlık canım turşular nefis görünüyor.sizlere afiyet olsun...sağlıkla tüketin inşallah.. çok öptüm ...sevgiler...
Ellerinize sağlık tarifleriniz çok güzel
cimcime hanım ben bu turşuyarı yemeye gelsem ne güzel olur öyle :)
anneciğinle ellerinize sağlık..
merhaba, turşuya nohut neden konulur ve turşu suyunun bulanık olmaması için ne yapılmalı?
teşekkürler
nohut turşunun çabuk olgunlaşması için konulur, suyu içme suyundan veya kaynayıp soğumuş sudan koyarsanız sirke ve tuzu da iyi ayarlarsanız suyu berrak olur zaten..
Yorum Gönder