12 Ekim 2009 Pazartesi

Bulgurlu Köfte

misafir ağırlamak için harika bir tarif anem özellikle çok sever bu yemeğimi bu da anneme özel yaptığım bir günden:)
Malzemeler:
Köfte için (4 kişilik):
250 gr. Kıyma
yarım su bardağı köftelik bulgur
2 dilim ıslatılıp sıkılmış ekmek içi
1 ad. Orta boy soğan
yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber ve isteğe göre kekik, kırmızı pul biber
1 ad yumurta
PatatesKızartması için:
3 ad patates
Sıvıyağ
Salçalı sos için:
1 çorba kaşığı salça
Ketçap (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 diş sarmısak
1,5 su bardağı su
Yapılışı:
Köfte için soğan rendelenir, ekmek içi ile karıştırılır
Kıyma ve bulgur eklenir (bulgur ıslatılmadan eklenecek yoğurma esnasında yoğunlaşacak) karıştırılır.
Karışıma maydonoz, yumurta , tuz ve baharatlar eklenir ve malzemeleri tamamlanan köfte iyice yoğrulur.
misket büyüklüğünde köftecikler yapılıp buzdolabında 10 dk dinlendirilir.
Diğer tarafta patatesler küp küp doğranıp sıvıyağda kızartılır.
Dolaptan alınan köfteler de az miktarda sıvıyağda kızartılır.
Köfteler kızarırken başka bir kapta domates sosu için tereyağ eritilip sarımsak, domates salçası ve isteğe bağlı olarak biber salçası ile ketçap kavrulur. 1.5 su bardağı sıcak su ve tuz eklenip kaynatılır. Sosun kıvamı koyu oluyor isteğe göre su takviyesi ile akışkanlık sağlanabilir.
Kızaran köfteler salçalı sosa atılıp sosa bulanır.
En son servis tabağına isteğe göre pirinç pilavı, patates kızartması, köfte ve domates şeklinde kombine edilip sıcak servis edilir. Bulgur sevenler için ideal ve hafif bir tarifJ Afiyet olsun.