13 Ekim 2009 Salı

Portakallı Şambali


Bir İzmir Tatlısı:)))) izmirli gelini adayı olarak yemekleri yavaş yavaş öğreniyorumm:)
Malzemeler:

3 ad. yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı irmik
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı karbonat
1 adet portakalın kabuğunun rendesi
yarım su bardağı iri çekilmiş fındık

Şerbeti:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 su bardağı portakalın suyu
Yapılışı:

Şerbet için küçük bir tencerede şeker, su, portakal suyunu koyup, şerbet kıvamına gelene kadar kaynatıp, şerbeti soğutulur.
Şerbet kaynarken derin bir kâsenin içine oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları kırılır.
Yumurtaların içine şekeri ilave edip, krema kıvamına gelene kadar çırpılır sonra içine yoğurt ve sıvıyağ ilave edilip, karıştırılır.
Daha sonra içine irmik, un ve karbonat ilave edip, karıştırılır.
En son olarak harcın içine portakal kabuğu rendesi ve çekilmiş fındık eklenip, tahta bir kaşık ile karıştırılır.
Yağlanmış orta boy yuvarlak bir tepsiye tatlı karışımı dökülür.
Önceden 185 derecede ısıtılan fırında tatlı kabarıp, üzeri kızarana kadar pişirilir.
Tatlı piştikten sonra üzerine kaynatılıp, soğutulan portakallı şerbet dökülür.
Tatlı iyice soğuduktan sonra hindistan cevizi, kaymak, ceviz veya portakal ile süslenip servis edilir.