22 Ekim 2009 Perşembe

Tavuklu Börek



Sevgili, birtanecik, değerli vede adının önüne sayısız güzel sıfat ekleyebileceğim kardeşim olsa ancak bu kadar severdim diyebileceğim beni mutfakla tanıştıran ilk kek yapma deneyimini yaşatan candostum kankardeşim zeynepciğimin tarifi bu mis kokulu börek ilk kez bir arkadaşımın tarifini yayınlıyorum ve çok mutluyumm..

Malzemeler:
5 ad. yufka

Yufkaların arasına:
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvıyağ

İç Malzemesi:
2 ad. orta boy soğan
1 ad. tavuk göğsü
tuz, karabiber, kırmızı pul biber, nane, kekik
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurta akı

üzeri için:
1 ad. domates
2-3 ad. çarliston biber
1 yumurtanın sarısı

Yapılışı:

İç malzemesi için; tavuk eti küp küp doğranır, soğanlar yemeklik doğranıp çok az sıvıyağda bir miktar tuz ile pembeleştirilir. Üzerine tavuk etleri eklenir, baharatları eklenir biraz kavrulduktan sonra yumurta akı daha sonra da salça eklenir. İyice kavrulur.
İç malzemesi kavrulurken küçük bir tavada margarin eritilir, içerisine sıvıyağ eklenir çırpılır.
Yufkalar tezgahın üzerinde üst üste konur ve dört eşit parçaya bölünür. Üzerine yağ karışımından gezdirilip her parça ortadan ikiye katlanır tekrar yağ gezdirilir ve tekrar ikiye bölünür böylece her parçanın kare şekli alması sağlanır.
Her kare parçasının içerisine kavrulmuş iç malzemesinden konur mektup zarfı gibi katlanır, birleşme noktası alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve her parçanın ortasına bir çizik atılır. Çiziklerin içine domates parçaları yerleştirilir. Biberler de julyen kesim kesilir. Domateslerin yan taraflarına birer parça yerleştirilir.
175 dereceye önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet bal şeker olsun..

Zeynepciğime çok teşekkür ediyorummm.

Hiç yorum yok: