22 Ekim 2009 Perşembe

Tepsi Kebabı



Tepsi kebabı Oktay Usta' dan öğrendiğim bir tarif, özellikle iftar davetlerinde favori yemektir benim için. Çok zengin görünür çok lezizdir.

Malzemeler:

500 gr kıyma
1 demet maydonoz
1 ad. orta boy soğan
Tuz, karabiber, kimyon, kekik, nane, kırmızı pul biber

Üzeri için:

2 ad. soğan
2 ad. domates
2 ad. sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı kaynar su

Patates Püresi için:
5 ad. haşlanmış patates
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı tereyağ veya margarin
Tuz, karabiber
Garnitür olarak pirinç pilavı ve havuç rendesi

Yapılışı:

Yoğurma kabına alınan kıymanın içerisine soğan rendelenir, ince ince kıyılmış maydonozlar ve baharatlar eklenip köfte yoğrulur. Buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen köfte biraz daha yoğrulup orta boy bir tepsiye el yordamıyla yayılır.
Üzerine halka doğranmış soğanlar, domatesler ve biberler dizilir (evde biber kalmamıştı ben koymadım bu yapışımda).
200 dereceye önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır.
Köfte biraz sulanıp suyunu çekerken salça 1 su bardağı kaynar suda eritilip köftenin üzerine eklenir.
Köfte pişerken haşlanmış patatesler krema kıvamına gene kadar ezilir bir tencereye alınır içerisine tereyağ, kaşar peyniri ve süt eklenip tereyağ ve peynirler eriyene dek kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Kaşar peyniri ve tereyağ eriyince ocağın altı kapatılıp malzemeler karıştırarak iyice birbirine yedirilir.
Fırından çıkan köfte kare kare parçalara kesilir. Servis tabağına alınır,yanına patates püresi ve pirinç pilavı eklenir sıcacık servis edilir.

1 yorum:

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Denizcigim,Antakyalı olan eşim dolayısı ile okadar cok ,oraya özgu tatlar ögrendımkı,buda onlardan bitanesi..O kadar çok yaparım kı Antakya tepsi(sini) kebabını.ellerine saglık,senınkıde çok güzel görünüyor.Bende en yakın zamanda cemilece lezzetlere koyacagım.sevgiler